Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Au Pair” as Want to Read:
Au Pair
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Au Pair

3.38  ·  Rating details ·  1,451 ratings  ·  45 reviews
Kunstgeschiedenis en Frans, dat wil de negentienjarige, 1 meter 92 lange Paulina uit Vlissingen studeren. En niet in Amsterdam, zoals haar nichtje Klara, die in een angstaanjagend kraakpand samenwoont met de veertigjarige, drummende taalwetenschapper Bart-Bram, maar in Parijs. Omdat Paulina's ouders haar avontuurlijke studieplannen niet kunnen bekostigen, besluit ze als au ...more
Hardcover, 415 pages
Published 1989 by Bezige Bij
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Au Pair, please sign up.

Be the first to ask a question about Au Pair

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.38  · 
Rating details
 ·  1,451 ratings  ·  45 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Au Pair
Noah
Jan 26, 2011 rated it it was amazing
Shelves: netherlands
The author is in love with his heroine. Being the author, he is capable making brief cameo appearances, placing her in attractive settings, involving her in interesting conversations and opening up a whole new world for her. Unfortunately he is but the author so he cannot spare her from her fate and neither is he capable of arousing her attractions. A marvelous experiment in literature and intelligent and entertaining dark thriller, a bit too lenghty at times but never boring.
Tjibbe Wubbels
Jan 02, 2010 rated it really liked it
Blijkbaar is de werkelijkheid niet te vertrouwen. Ik had altijd al zo'n vermoeden...

Goed verhaal met vooral diepzinninge dialogen en de geweldige zin: "Wie niet helemaal bereikt wat hij bereiken wil, raakt niet los van de vraag, of hij niet beter elke moeite iets te bereiken zou kunnen opgeven, in plaats van te doen of iets anders bereiken hem kan troosten voor het feit dat hij niet bereikt heeft, wat hij oorspronkelijk wou.".
...more
Hannie
Dit boek stond al lang op mijn TBR. Ik las het ooit op de middelbare school. Ik vond het toen wel leuk en daarom wilde ik het herlezen. Een paar dingen van het verhaal kon ik me ook nog herinneren, maar het meeste niet meer. Ik vind het een leuk verhaal, maar er zat ook een taai stuk in. Toen heb ik zelfs even overwogen te stoppen. Gelukkig heb ik doorgezet, want daarna werd het weer leuker. Toch vind ik het in zijn geheel niet meer dan drie sterren waard. Hoewel het een boek uit 1989 is, vind i ...more
Sabine
Feb 02, 2015 rated it it was ok
Read this book for school (Dutch). It was the first literature book that I've read and for literature, it was readable and quite enjoyable :) ...more
Mathijs Loo
Oct 21, 2018 rated it liked it
Niet het beste boek van Hermans. Het boek komt te laat op gang en gaat net iets te lang. Verhaallijn is daarom dan ook aan de dunne kant. De vele bijna filosofische monologen/dialogen die het eerste deel van het boek domineren worden op den duur erg vervelend. Interessante bespiegelingen af en toe tussendoor, maar een hoogvlieger is het niet.
Luck Van leeuwen
Dec 16, 2017 rated it really liked it
Er valt bij Hermans geen mus van het dak zonder dat het betekenis heeft; het zijn woorden van Hermans zelf. Het moge niet verrassend zijn dat dat ook voor Au pair geldt. Waar bijvoorbeeld De donkere kamer een meeslepend verhaal vertelt, gebeurt dat minder in Au pair. Het begin en middenstuk staat bol van de lange dialogen en filosofische uitweidingen, waarvan de relevantie niet meteen duidelijk is. Doorlezen loont, want op het einde komt - natuurlijk - alles bij elkaar. Vanwege het stugge karakt ...more
Matty B
Jun 23, 2019 rated it really liked it
Dit is de tweede W. F. Hermans die ik las. De eerste dateert van 't middelbaar maar die droge schrijfstijl kwam mij direct terug in de herinnering.
Toch heb ik dit boek - meegenomen uit het ruilbibkastje - vlotjes uitgelezen. Na een tof begin volgen er (te) lange uitwijdingen maar ineens is daar toch het verhaal. En uiteindelijk past de stijl met zijn ranzige kantjes wel goed bij al die (vreemde) personages en de stad Parijs. Pauline heeft dat goed gedaan...
...more
Marco
Jun 04, 2012 rated it it was ok
Twintig jaar later had een uitgever tegen Hermans gezegd: 'Kerel, leuk verhaal, maak er maar een literaire thriller van'. Waarschijnlijk was het dan wel een geslaagd boek geworden: nu was het lezen te vaak als ploegen in de permafrost. ...more
Lucas Bezembinder
Feb 21, 2012 rated it really liked it
Niets is wat het lijkt. Zelfs niet als je een 1.92 meter lange au pair in Parijs bent. Fraaie Hermans-dialogen. De verrassende wending doet er eigenlijk helemaal niet toe.
Janna
Jan 12, 2011 rated it liked it
I thought the book was a quite nice to read, but the end was a bit boring and some conversations were too long.
Max
Oct 22, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Volgens mij het eerste boek van Hermans dat ik lees, en ik kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben. Je zou kunnen zeggen dat Hermans goed is in de lezer op het verkeerde been zetten, maar ik zou dat niet perse als pluspunt willen noemen..
Het uitgangspunt is niet geheel onaardig, van een Nederlandse studente Paulina die in Parijs bij de raarste types als au pair wordt geplaatst. Een slimme meid die niet wil verpieteren in een krakershol in Amsterdam, maar toch een beetje te bleu is voor het g
...more
Matthijs Leest
Jan 10, 2019 rated it really liked it
Uiteindelijk tóch wel echt een goed boek, vanwege de spannende missie in het laatste deel en het mooie metathema in het slotstuk.

De boomlange Paulina treft het niet als ze au pair wordt bij een krenterig advocatenechtpaar met een onhandelbaar, verwend kind. Gelukkig laat ze niet met zich sollen, vertrekt ze en komt ze pardoes terecht in een niet te bevatten droompaleis. Een beetje vreemd is de familie wel, en waarom wordt ze zo verwend?

Het middenstuk van het verhaal duurt nogal lang. Ze ontmoet
...more
Julia
Mar 28, 2020 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: 2020
2,5
Veel potentie in het verhaal, jammer dat niet alles eruit gehaald is. Ik hoopte op een meer spannend geheim dan alleen het geld. Daarnaast hielpen de nietszeggende monologen ook vrij weinig, maar goed dat ik uiteraard a la Hermans.
Ik was wel blij dat de algemene toon niet zo zwaar en depressief was zoals dat in een aantal van zijn andere boeken is. Daardoor was het nog redelijk snel uit te lezen.
Lisa Willems
Mar 01, 2019 rated it liked it
It took me a very long time to go through this book as I read it in Dutch. However, the book itself is not unsatisfying as the protagonist has a very curious relation with the family she works for. I found the idea of all the different personalities in the book very much realistic, considering rich families usually have a lot of black sheeps. The literary skills of this book were fine, though I would say to quicken up the storyline a little bit. Sometimes it felt a little dragging.
Veerle
Sep 14, 2019 rated it really liked it
Lievelingsquote:

“Toch denk ik,’ zei de meneer, ‘dat het de schrijver aan het hart ging haar te laten sterven. Schrijvers zijn net als andere mensen machteloos ten opzichte van de dingen die in de wereld gebeuren. Maar soms vragen ze zich af, of ze ook machteloos moeten toezien bij wat er gebeurt in de boeken die ze zelf verzinnen.”

[...]

“Ik hoef niet gered te worden. Ik heb daar geen tijd voor.”
Anke
Nov 03, 2017 rated it it was ok
Dit boek dat zich afspeelt in jaren ‘80 van de 20e eeuw lijkt niet uit de tijd te zijn die ik ken. Ik kon me slecht verhouden tot de manier waarop mensen spraken en deden. Maar toch is het ook genoeg onderhoudend.
Rosa
Jun 15, 2020 rated it it was ok
Het boek was heel erg langdradig. Ik ben rond hoofdstuk 30 gestopt omdat ik geen zin had om verder te lezen. Heb de samenvatting nog wel opgezocht maar ook daarin vond ik het niet echt een leuk boek lijken.
Marjanneke
Jun 24, 2018 rated it liked it
Ik vond het begin lastig om door te komen en had daarbij nog niet echt een idee waar het verhaal heen zou gaan. Het middenstuk las prettiger en was ook wat spannender, maar het einde viel me dan weer een beetje tegen.
François
Jan 16, 2019 rated it liked it
Prettig , bizar en "droog" geschreven verhaal van Nederlands meisje dat een jaar als au pair naar Parijs gaat, met een hoop avontuurtjes als gevolg, en nog een lange weg te gaan voor ze bij zichzelf uitkomt. ...more
Jan Dronkers
Jul 18, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Intrigerend.
J.C.Kool
Jun 22, 2018 rated it it was ok
Niet uit gekregen, gedateerd? Saai? Niet aan mij besteed?
Chantal Deen
May 23, 2018 rated it liked it
3.5
Esmeralda
Jul 25, 2017 rated it did not like it
Kwan er amper doorheen. Op een gegeven moment is het gewoon constant naar random gewauwel luisteren, zonder punt of weg dat ergens naartoe leidt.
Marleen
Sep 04, 2020 rated it did not like it  ·  review of another edition
This attempt of an old man to write about a 19 year old girl is delusory, cringeworthy, and disrespectful.
Peter
Oct 09, 2019 rated it liked it
Shelves: 2019
Weird book. Overly long conversations and a lack of anything happening hurts the book in the middle, but beginning and end are entertaining (and plain weird). Also Hermans clearly had a bone to pick with certrain (Dutch) political and social developments.
Ila
Dec 24, 2016 added it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Peer
Oct 17, 2015 rated it liked it
Het boek had in middelbareschooltijd al eens gelezen en was me bijgebleven als een goed boek. Inderdaad is het nog steeds een goed boek, behalve dat ca 1/3e van het boek te lange dialogen bevat. Wat me nu pas opvalt is dat WF Hermans zelf in het boek voorkomt en met de hoofdpersoon praat (eerst belooft hij dat het van nu af aan beter zal gaan en aan het eind van het boek beloofd hij haar niet te doden). Ik kan me niet herinneren dat 20 jaar geleden te hebben gezien.

Paulina gaat studeren in Parij
...more
Vincent Snelder
“De schrijver had haar kunnen redden door zijn eigen boek binnen te stappen en een verhouding met haar te beginnen.”

Dit citaat vat eigenlijk de meesterlijke klasse van Hermans wel samen. Hoe goed moet je zijn als je in je eigen boek stapt om het hoofdpersonage duidelijk te maken dat een schrijver in een boek kan binnenstappen.

In Au Pair, het laatste werk van Hermans zijn oeuvre, laat hij de lezer gewoonlijk weer met een knoop in de maag zitten. Op z’n Hermans. Dit 417 pagina lange boek vertelt h
...more
Marcel
Apr 12, 2011 rated it it was amazing
Grootsheid kan bij Hermans snel omslaan in iets kleins, als het om de personages gaat. Paulina, een Vlissingse studente die in Parijs gaat studeren en als bijverdienste en vorm van onderkomen au pair wordt, is een 'reuzin', vooral in de ogen van de kleine Fransen. Bij haar eerste gezin loopt het al snel fout af - de grote Paulina wordt voor het eerst gekleineerd. Onopvallend maakt Hermans gebruik van de spraakgewoonten van de Fransen - de vrouwelijke, Nederlandse -a- verdwijnt in Paulina's naam, ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • The Discovery of Heaven
 • The Assault
 • Siegfried
 • Blauwe maandagen
 • Komt een vrouw bij de dokter
 • Tirza
 • Bonita Avenue
 • Figuranten
 • De avonden
 • A Heart of Stone
 • Vaslav
 • Hersenschimmen
 • Karakter
 • Het huis van de moskee
 • Het stenen bruidsbed
 • Twee vrouwen
 • Max Havelaar, or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company
 • De helleveeg (De tandeloze tijd #5)
See similar books…
Willem Frederik Hermans is one of the greatest post-war Dutch authors. Before devoting his entire life to writing, Hermans had been teaching Physical Geography at the University of Groningen for many years. He had already started writing and publishing in magazines at a young age. His polemic and provocative style led to a court case as early as 1952. His caustic pieces were compiled in Mandarijne ...more

Related Articles

Thirty-four years after the publication of her dystopian classic, The Handmaid's Tale, Atwood returns to continue the story of Offred. We talked...
368 likes · 59 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Het eerste waar Nederlanders aan denken, als ze iets willen verkrijgen dat hun eigen land niet oplevert, is niet het zelf te gaan maken, maar het te zoeken in den vreemde.” 6 likes
“Wie niet helemaal bereikt wat hij bereiken wil, raakt niet los van de vraag, of hij niet beter elke moeite iets te bereiken zou kunnen opgeven, in plaats van te doen of iets anders bereiken hem kan troosten voor het feit dat hij niet bereikt heeft, wat hij oorspronkelijk wou.” 4 likes
More quotes…