Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bastaardsuiker” as Want to Read:
Bastaardsuiker
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bastaardsuiker

3.49  ·  Rating details ·  660 ratings  ·  56 reviews
De jonge schrijver Mattias Wilderberg heeft twee succesvolle romans geschreven maar nu is het vat leeg. Hij gaat op zoek naar het verloren manuscript dat zijn excentrieke grootvader ooit voor hem heeft geschreven, in de hoop daardoor inspiratie te kunnen vinden. Hij raakt overgeleverd aan de louche tussenpersoon Gabor, die hem op allerlei dwaalsporen leidt.

Ondertussen krij
...more
Paperback, 240 pages
Published April 2008 by Meulenhoff (first published 2008)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bastaardsuiker, please sign up.

Be the first to ask a question about Bastaardsuiker

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.49  · 
Rating details
 ·  660 ratings  ·  56 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bastaardsuiker
Julie Mestdagh
Feb 06, 2016 rated it really liked it  ·  review of another edition
Twee jaar geleden was "Magnus" van Arjen Lubach één van de literaire ontdekkingen van het jaar voor mij. Een boek over een intense zoektocht, dat zich dan ook nog eens grotendeels in Stockholm afspeelde en met subliem uitgewerkte personages…. het viel zeer in de smaak. Toen ik dus onlangs van diezelfde auteur "Bastaardsuiker" in de rekken lag liggen, moest ik geen twee keer nadenken: lezen, die handel.

Net als "Magnus" is "Bastaardsuiker" een boek met als hoofdthema een zoektocht. Deze keer betr
...more
Daphne
May 01, 2022 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Wat een prachtig boek. Eerste keer dat ik een boek van Lubach lees. Het verhaal bestaat uit sentimentele jeugdverhalen en neemt je mee op reis door de jeugd van de hoofdpersoon. Het boek is verrassend en leest als een trein. Ik kon het boek niet wegleggen. Zo fijn en toegankelijk geschreven. Heerlijk! Aanrader om te lezen.
Chantal Deen
Mar 30, 2018 rated it really liked it
Ik hou van Arjen Lubach <3
Karin
Feb 27, 2016 rated it really liked it
Soms weet ik niet zo goed wat te lezen, in verband met mijn stemming. Dit was precies goed. Het verhaal is niet te snel en niet te traag, niet te vrolijk, maar ook niet te somber (al zijn de verhaallijnen best wat zwaar), niet te kort en niet te lang. Fijn 'tussendoortje', wat ik zeker niet denigrerend bedoel, ik vind dat juist heel knap.
Het is het eerste boek dat ik van Lubach heb gelezen, maar ik ben nu heel benieuwd geworden naar de rest van zijn boeken. Tijdens het lezen had ik wel af en to
...more
Vero
Jul 01, 2015 rated it liked it
Eigenlijk 3,5...
Heb het boek graag gelezen, het las heel vlot. Tweede boek (na Magnus) dat ik van Lubach las. Allebei boeken over zoeken en vinden, in beide boeken ook ontreddering omwille van het niet weten waarom een relatie nu juist eindigde, vreemde wendingen in beide verhalen, soms ook wat ongeloofwaardig. Maar toch sleepten de personages me mee.
Magnus is nog heel lang blijven hangen, ik denk dat dit sneller zal wegebben. Maar zeker een aanrader!
Willemijn
Sep 14, 2012 rated it liked it
Ik vond het boek heel lang heel mooi. De verschillende verhaallijnen liepen door en langs elkaar als een soort spinnenweb. Het einde kwam voor mij heel plots en voelde een beetje afgeraffeld. Zonde, want het begon zo fijn.
Muizz
Feb 17, 2014 rated it really liked it
Mooi klein verhaal over een man die probeert de gaten in het verhaal over zijn leven te vullen. Kleurrijke personages, maar nergens over the top.
Annelies
Feb 05, 2016 rated it really liked it
4.5 stars. This is actually the very first Dutch book that I loved! I didn't even know that Arjen Lubach wrote books, but this book was amazing. It was a very interesting book. ...more
Linde
Nov 17, 2013 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: i-own
Net zoals de andere boeken van Arjen Lubach is dit ook weer een hele goede. Een heerlijk geheimzinnig boek waardoor je niet wilt/kunt stoppen met lezen.
Caroline
Mar 04, 2018 rated it liked it
It was very slow at the beginning and sometimes confusing overall. But it wasn't as bad as most Dutch literature books I've read ...more
Johan D'Haenen
Aug 13, 2017 rated it really liked it
Goed geschreven, mooi verteld... Een paar weken geleden had ik een boek van Thomas Verbogt vergeleken met het werk van mijn lievelingsauteur, Richard Brautigan, wel, Arjen Lubach mag ook in het rijtje plaatsnemen. De manier waarop de schrijver een eenvoudig gegeven, hoe volwassenen beslissingen nemen in de plaats van anderen, in casu een kind, hoe leegtes gelaten worden, hoe leugens of wat verzwegen wordt het leven van anderen bepaalt, dat alles stemt tot nadenken en gelatenheid.
Arjen Lubach had
...more
Steve Johnson
Dec 30, 2016 rated it liked it
It's a slow starter but once I got into it I read in long bursts, very interested in finding out how the story would unfold. Unfortunately the ending is a bit disappointing, kind of like Lubach's first book 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend' but in a different way.
Both books share a somewhat similar writing style which I enjoyed. It certainly has a charm and there are some very sweet and sincere moments in this book, perhaps even more so than in his last book. I would rate this b
...more
Bieke
Jun 01, 2015 rated it liked it
Ik weet niet waar het aan ligt, dat ik dit boek toch minder vind. Misschien door het gegeven, dat ik twee boeken van Arjen Lubach achter elkaar lees en ze allebei wel dezelfde ingrediënten hebben. Misschien omdat de reis in dit boek van kortere duur was en het mysterie al sneller werd ontrafeld. Ik ben wel blij dat ik nu weet waar bastaardsuiker voor staat. Want ook al klinkt het zo simpel, de betekenis is zoveel mooier dan alleen simpel.
Lotte
Mooiste boek dat ik deze zomer gelezen heb.
Het was niet het boek waarvan ik tranen in mijn ogen kreeg, ook niet het boek dat me de zin van het leven deed beseffen, maar het boek waar ik de hele dag aan dacht omdat ik verder wilde lezen. Het boek waaruit ik de hele tijd zinnetjes wilde voorlezen aan andere mensen en het boek waarvan ik het ontzettend jammer vond dat het uit was.

Mooi, simpel verhaal. Fijne personages. En heel erg leuk geschreven.
Dirk Vedder
Jun 28, 2014 rated it liked it
Bastaardsuiker is mijn eerste kennismaking met Arjen als schrijver. Hoewel de plot voor mij wat oppervlakkig blijft, beschikt Arjen over een soepele doorlees schrijfstijl, die het boek alleszins de moeite waard maken, voorzien van humor en heldere verbeelding. Het past een beetje in de hoek Oek de Jong of Tommy Wierenga. Op naar een volgende Lubach.
Sarike Roest
Tijdens de korte periode dat het bloesem sneeuwt in Amsterdam, gaat Mattias, de schrijver met een writersblock, zoeken naar zijn familiegeschiedenis. Door de wisselingen in tijd (stukjes over zijn ouders/ de jonge Mattias) blijft het verhaal 'spannend' genoeg om door te lezen. De stijl van Lubach is ook in dit boek weer fraai. ...more
Cisca de Wit
Jan 10, 2017 rated it really liked it
Nog nooit iets gelezen van deze schrijver. Aangenaam verrast! Goede, prettig leesbare stijl. Niet voorspelbaar. Het eind zag ik niet aankomen. De titel "bastaardsuiker" is goed gekozen. Een mooie manier om een moeilijke vraag te ontwijken, hoewel ik er zelf voor gekozen zou hebben degene die dit woord gebruikt tegen een kind even subtiel op zijn bek te slaan. ...more
Elly Van
Mijn eerste kennismaking met de schrijver Arjen Lubach. En het smaakt naar meer. Bastaard suiker is goed geschreven en geeft het beeld weer van een jongeman die wanhopig via zijn verleden op zoek is Nasr wie hij werkelijk is.
Iris van den Brand
Mar 29, 2019 rated it really liked it
Wat een fijn boek. Ik houd van Lubach.
Arjan
Jul 03, 2014 rated it really liked it
Ontroerend mooi verhaal
Jos
Oct 26, 2016 rated it liked it
Je blijft lezen, omdat het zo mooi en intelligent geschreven is, en je nieuwsgierig blijft naar de afloop, maar die valt dan weer tegen. Flauwe titel ook.
Kiki
Jan 16, 2017 rated it really liked it
Ik hou van de schrijfstijl van Lubach. Dit boek verwondert, is grappig, spannend en leest ademloos uit.
Annemarie
Oct 24, 2015 rated it liked it
Bastaardsuiker > Magnus.
Chantal Peters
Aug 17, 2014 rated it did not like it
Dit is het eerste boek dat ik gelezen heb van Arjen Lubach, het pakte me niet echt en is geen uitnodiging nog andere boeken van hem te gaan lezen.
Wendel de Boer
Aug 10, 2013 rated it really liked it
Mooi geschreven, vlotte stijl en aansprekende (soms zelfs aandoenlijke) personages. En eigenlijk te kort. Jammer dat het voorbij was.
Jedidja
Dec 27, 2014 rated it liked it
Boek gekocht maar na gelezen te hebben weer doorverkocht. Vermoed dat het geen blijvertje was? Houdt overigens wel enorm van arjen's schrijfstijl, dus zou het boek sowieso aanraden. ...more
Antoinette
Oct 24, 2017 rated it liked it
Dit boek las ik tijdens een weekend in Sofia. Ik vond het goed, interessant en spannend tot ongeveer 85%. De ontknoping was niet aan mij besteed.
MirandaLeest
Kende Lubach eigenlijk nog niet als auteur. Maar heb dit boek in één ruk uitgelezen. Prachtig geschreven. Ben benieuwd naar zijn andere boeken.
Muriël Van Der Wal
Dec 24, 2017 rated it liked it
Shelves: uitgeleend
Goed, maar had eigenlijk iets beters verwacht. Wel aparte plotwending. Maakt nieuwsgierig naar Lubach zijn twee thrillers.
Marleen
Jan 21, 2016 rated it liked it
Heel interessant en op een subtiele manier spannend boek. Ik vond niet alle personages en gebeurtenissen evengoed uitgewerkt. De plottwist vond ik daarentegen wel heel goed.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Amalia
 • Monterosso mon amour
 • Wen er maar aan
 • Confettiregen
 • Bezonken rood
 • Ik ga leven
 • Concept M
 • Taal is zeg maar echt mijn ding
 • Het recht van de snelste
 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
 • Klifi
 • Finse dagen
 • Amerikanen lopen niet
 • Het reservaat
 • Plague of Demons
 • This Story Is a Lie
 • And Another Thing... (Hitchhiker's Guide to the Galaxy, #6)
 • Gala
See similar books…
219 followers
Arjen Lubach (1979) debuteerde in 2006 met de roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend, in 2008 gevolgd door het eveneens geprezen Bastaardsuiker. Zijn derde roman, Magnus, werd bekroond met de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.

In 2013 verscheen IV, dat genomineerd werd voor De Gouden Strop 2013 en de Crimezone Debuutprijs won. In 2014 verscheen de midprice-editi
...more

Related Articles

The American South has produced some Hall of Fame literary superstars: William Faulkner, Zora Neale Hurston, Harper Lee, Wendell Berry. And...
22 likes · 2 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Zoals het ook ontmoedigt om te beginnen aan een legpuzzel waarvan je eigenlijk al weet dat er een stukje mist, zou is het ontmoedigend om met een leven door te gaan dat nooit meer perfect zal worden.” 0 likes
More quotes…