Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “CEKIK” as Want to Read:
CEKIK
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

CEKIK

by
3.48  ·  Rating Details ·  426 Ratings  ·  67 Reviews
Sinopsis : Cekik
Tahun 2020, di Bandar. Warith, pemuda berusia 16 tahun, menerima berita pembunuhan bapanya di Kampung melalui telefon. Imbas kembali Warith sewaktu kecil menonton video porno milik bapanya.

Warith kini bersekedudukan dengan teman wanitanya Suria, yang berusia 32 tahun. Dari jendela apartment mereka, Menara Warisan Merdeka kelihatan agam.

Warith pulang ke Kamp
...more
Paperback, 258 pages
Published May 2011 by Buku Fixi (002016254-V) (first published April 14th 2011)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about CEKIK, please sign up.

Be the first to ask a question about CEKIK

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Syahira Sharif
Jan 20, 2012 Syahira Sharif rated it it was ok
Shelves: malay, fixi
The anticipation after reading this.... feel like this

Yes...
One of the reasons why I don't read malay novels is that their synopsis always give away their plot. Let me show you how.

It started with someone monologuing with mi maggi and goes like this "Tahun 2020, di Bandar, Warith, pemuda berusia 16 tahun, menerima berita pembunuhan bapanya di Kampung melalui telefon. Warith kini bersekedudukan dengan teman wanitanya Suria yang berusia 32 tahun. Dari jendela apartment mereka, Menara Warisan Merde
...more
Faizah Roslaini
Apr 28, 2011 Faizah Roslaini rated it really liked it
Shelves: favorites
Betul suka sebab bukan hari-hari ada buku seperti ini. Tapi untuk mengaku suka akan membuatkan saya rasa tidak selesa, sebab adegan erotiknya yang banyak (memandangkan ketidaktebalannya), kononnya saya malu mahu mengaku, takut dikata orang. Peliknya saya tidak pula rasa muak disuakan dengan erotisme berkali-kali (mungkin saya sihat, alhamdulillah) tapi kalau hendak bagi anak-anak saudara saya yang masih sekolah menengah baca, barangkali saya tak akan bagi. (I am compelled to protect their innnoc ...more
Aini Akmalia
Dec 02, 2014 Aini Akmalia rated it liked it
Buku ini sebenarnya layak untuk saya hadiahkan 5-bintang, sepatutnya. Serius, Cekik ialah sebuah buku Melayu original yang unik di pasaran. Bukan selalu kita dapat jumpa buku sebegini.

Syed Warith dibesarkan oleh bapanya Tok Said, seorang imam di kampungnya. Dia kemudian melarikan diri dari kampung, kemudian ke bandar dan bertemu dengan Suria Menado (Ria), seorang pensyarah di sebuah universiti swasta tempatan. Kemudian satu-persatu kisah dibongkar melalui kemunculan watak Zaid, Anton (Detektif A
...more
ScotchCheez
Mar 14, 2013 ScotchCheez rated it did not like it
Perasaan loya, mual dan menyampah menemani saya sepanjang pembacaan buku Cekik ni. Macam saya pulak yang kena cekik. Apa motif penulis menceritakan dengan lebih terperinci mendalah tu? Motif??? Saya rasa macam baca buku porn je (pening pala saya. Terus stress. Explain dengan lebih terperinci tuh! Saya dahlah anti LGBT). Lepas tu tetibanye je melompat ke watak Sue tu. Saya terus terpinga-pinga. Dalam hati cakap, apa ni? Memanglah! Saya bagi 0.5 bintang je (no fireworks no orchestra). Tu pun saya ...more
Asmar Shah
May 20, 2014 Asmar Shah rated it liked it
3.0 bintang bulat untuk keseluruhan naskah ini.

Disebabkan buku ini dulu selalu menjadi bualan pembaca buku tegar atau mungkin peminat buku Fixi atau juga ulat buku dan sewaktu dengannya sehingga ada yang sudah banned dan sorok jauh-jauh dari budak bawah umur 18 tahun, saya semakin berminat untuk mendapatkan naskah ini. Ingin juga saya mengetahui apa yang telah disajikan oleh encik penulis sehingga menjadi terlalu kontroversi sampaikan tidak dapat menembusi toko-toko buku (kecuali yang telah diko
...more
Fadzli Jamaludin
Dec 24, 2012 Fadzli Jamaludin rated it it was ok
Ini novel ketiga Fixi aku baca…kenapa??? Sbb rmai pembaca dalam BTL kata “worst” & kenapa POPULAR mengHARAMkan novel ini…segalanya telah terjawab bila aku sudah selesai membacanya….komen aku…mmg patut di haramkan..TIDAK SESUAI untuk budak2 sekolah..samada sekolah rendah @ menengah…

Novel ini sarat dgn elemen2 liwat, zina, sumbang mahram, fetish terhadap sex…ia mengisahkan Warith yg di besarkan oleh bapanya, telah melarikan diri ke Bandar & terjumpa dgn Suria…kenapa Warith melarikan diri??
...more
Bil Halim
Mar 07, 2017 Bil Halim rated it did not like it
Susah benar aku nak nampak hala tuju buku ni.Apa penulis nak emphasize?sekejap ke sana sekejap ke sini.POV pun bertukar tiba tiba tak semena mena.Fokus adegan lucah melebih lebih. Aku bukan jenis skeptikal dan tidak memilih sebenarnya baca buku tapi jujur, sepanjang baca buku ni aku fikir nak habis je.Mual dan memang rasa mencekik2.
Nadhirah Hamzah
May 22, 2013 Nadhirah Hamzah rated it it was amazing
Shelves: fixi
Cekik novel yang sangat bold and rare. Tak ramai penulis Melayu yang berani menulis sebegini. Majority, everyone yg dah read buku ni confirm cakap buku ni like 'say whaaaaaaaaaaaat?' Unsur LBGT merata dalam buku ni. Tak lupa ada jugak unsur sumbang mahram. Secara harfiahnya, si Warith ni liwat dengan bapak dia and bersetubuh with her own mum. Disgusting gila kan? And, sangat jarang didengar kes ni. Liwat bapak, seks dengan mak. Warith jugak based on review ridhwan saidi dalam novel mautopia meng ...more
Syaihan Syafiq
May 03, 2011 Syaihan Syafiq rated it liked it
Cekik hasil nukilan Ridhwan Saidi bukanlah novel fiksyen yang boleh dijadikan bahan bacaan ringan. Pertama kali aku disajikan dengan hasil tulisan Ridhwan Saidi adalah dalam antologi Orang Macam Kita. Di situ, beliau tampil dengan cerpen Sulalatus Anilingus, sebuah karya yang aku sendiri tidak faham pada bacaan pertama. Begitu juga dengan Cekik. Pembaca akan acapkali berhenti membaca hanya untuk menarik nafas menghembuskan kekeliruan sebelum meneruskan pembacaan. Serius!

Penulis bijak memanipulas
...more
Nur Fatin Atiqah
Mar 17, 2012 Nur Fatin Atiqah rated it it was ok
Saya mengambil masa yang lama untuk menghabiskan pembacaan buku ini. Lama bukan sahaja kerana tidak faham, tetapi juga tidak mampu mencerna apa sebenarnya yang bermain di fikiran penulis sewaktu dia menulis buku ini. Apakah matlamatnya? Apakah tujuannya? Apakah yang berputar di layar mindanya tika itu?


Saya dah pernah baca Amerika, juga Mautopia.


Buku ini tidak se-OKAY Amerika, tetapi tidak juga seteruk Mautopia.


Lama-kelamaan saya baca buku-buku penulis ini, saya berasakan dia sedang memberontak l
...more
Street Inker
Dec 26, 2011 Street Inker rated it liked it
Ini karya Ridhwan Saidi yang pertama aku baca. Aku mengharapkan sesuatu yang luar biasa untuk buku ini. Terus terang aku katakan, minda aku menjadi agak tercekik dengan cara penyusunan dan jalan cerita novel ini. Terlalu banyak babak erotik dalam penceritaannya. Lebih kepada erotik fetish. Penulis berani bermain dengan imaginasi.Tertarik dengan cara penulis merungkaikan maksud porno dari sisi falsasfah. Aku akui sememangnya Cekik ada unsur porno seperti yang dikupas penulis. Untuk sebuah novel M ...more
Khairul Kamarul
May 03, 2016 Khairul Kamarul rated it really liked it
Buku pertama Ridhwan Saidi sebelum Stereo Genmai. Jujurnya, saya tidak expect buku sebegini datang dari Fixi. (setelah membaca Zombiejaya dan Pecah, pada awalan cubaan untuk membaca). This book got me thinking 'This is a good stuff' untuk sebuah buku bahasa Melayu (bahasa Malaysia?). Setelah membacanya pada round pertama, saya bertanyakan Ridhwan di sebalik lagu Yuna yang terdapat di dalam buku itu. Bacaan round kedua sambil mendengar lagu tersebut mendapati vibe di dalam apartment itu sedikit m ...more
Kamalia Kamalia
Saya memang teringin hendak membeli Cekik sebab saya adalah pembaca tulisan Ridhwan Saidi di Binfilem. Setelah membaca Cekik, saya berasa sedikit kecewa kerana novel ini tidak seratus-peratus yang seperti diharapkan. Tetapi, saya tidaklah berasa rugi membelinya. 3 bab awal agak meleret-leret dan kadang-kadang novel ini seperti memberi syarahan kepada saya. Tetapi apa yang menariknya adalah susunan babak dalam setiap ceritanya membuatkan kita menggaru kepala kerana kepelikkan dan pada yang sama t ...more
Lyla Ibrahim
May 09, 2011 Lyla Ibrahim rated it liked it
I like the story. I like the hidden messages he put inside the story. Despite the massive amounts of pornographic contents he put inside this one, if you put all of it aside, you can see what he's really trying to convey in this novel. I like the mystery he put in the story. You have to read this openly in order to see all this. Although, I tried to read this with open mind, those 'contents' did manage to put disturbance in my mind once in a while...huhu
Hairie R
Jan 31, 2014 Hairie R rated it it was amazing
Shelves: favorites
Selesai ulangbaca kali ketiga. Kali ini aku baca versi original ini, sebelum-sebelum ini aku baca versi Kombo. Isinya sama saja tiada beza. Cekik isinya amat nakal dan erotik. Pertama kali baca dulu, aku agak mindfucked dengan beberapa babak dan pendedahan akhir dalam cerita ini. Bila, ulang kali kedua dan seterusnya, aku lebih terhibur dan boleh tergelak bila baca.
Jerry Ghazali
Mar 03, 2012 Jerry Ghazali rated it liked it
Bagi aku jalan cerita buku ini sedikit pelik contohnya salah satu babak ketika Warith seorang yang fetis terhadap leher cuba mendapatkan sejadah dari bonet kereta. Babak ini agak magis pada fikiran aku.

Jalan ceritanya juga bagi aku dilihat agak Salmon dengan keberanian penulis melawan arus tipikal penulis tempatan lain kerana meletakkan mee Maggie sebagai subjek biografi dan menerapkan unsur Oedipal.

Aku tak berapa ingat entah berapa banyak buku berunsur Oedipal yang pernah aku baca lalu membuat
...more
Pie Mesnan
May 21, 2012 Pie Mesnan rated it really liked it
Shelves: fixi
cekik..antara buku fixi yg len dr yg yg len die punya plot n fiksyen...

cube bygkn kisah hidup thn 2020 o lbh..tp msih gunakan vhs video tape yg old skool..respect the idea...
nway..jln citer die byk naikkan nafsu org yg baca die...huhu...itu merupakan trademark o style ridhwan saidi..buku ni merupakan buku pertama die yg aku beli...

aku suka cara die terangkan watak scara flashback yg mnarik...xrs bosan pn..n sometimes buatkan kte bfikir scara abstrak plot cte die...

cekik mmg misteri yg simple tp
...more
Topek Ketopekan
Saya berpendapat bahawa buku ini penuh variasi dengan mesej. Penulis bijak menyampaikan mesej yang ingin disalurkan kepada pembaca menerusi cerita-cerita yang sedang berlaku mahupun secara flashback.

Walaupun mesej-mesej yang disampaikan tersebut adalah sinis dan pedih, saya suka cara penulis menyampaikannya. CEKIK adalah satu buku yang perlu dibaca menggunakan 'mata hati' untuk menyelongkar mesej yang tertanam dan bukannya secara semberono.
Syukri Mohtar
Jan 06, 2014 Syukri Mohtar rated it it was ok
Mungkin aku tak minat genre yang macam ni, so terus terang aku tak berapa nak suka buku ni. Cerita yang mingisahkan seorang lelaki yang bernama Warith dengan perjalan hidup yang penuh dengan kisah hitam.

Mungkin jalan cerita yang luar biasa membuatkan aku tak berapa selesa. Mana tak nya, merata cerita pasal liwat, seks, kalau state je okay lagi. Siap dengan penuh detail penulis ni cerita. Mungkin orang Malaysia macam aku ni pun susah lagi untuk terima genre macam ni,
Azam Baizen
Jun 25, 2011 Azam Baizen rated it really liked it
Pelik dan lucah. Namun msg yg ingin disampaikan buat ak byk terpikir. Hmm
Azrin Fauzi
Aug 01, 2013 Azrin Fauzi rated it liked it
3.5 bintang. Suka dengan jalan penceritaannya yang segar. Dan, cerita Oedipus versi Melayu ini buat aku ter"cekik"!
Fadhli
Dec 03, 2011 Fadhli rated it liked it
Penuh elemen porno. Mula-mula dua bintang, tetapi ditukar ke tiga bintang sebab gaya penceritaan yang unik. Satu lagi sebab kenapa tidak boleh lepas tiga bintang, garapan ceritanya kurang kemas.
SinudaMN
Mar 22, 2011 SinudaMN rated it really liked it
surprising indeed. the content i mean.
Johnny B. Rempit
Apr 14, 2011 Johnny B. Rempit rated it really liked it
Very Murakami-esque. Very refreshing to read this style of writing in Malay. And I'll never look at a bowl of instant noodles the same way again. Ever.
Naim AlKalantani
Jun 08, 2015 Naim AlKalantani rated it it was amazing
Unik! Lucah! Berani! Abaikan kelucahan novel. Dan nikmati sensasi idea sang Ridhwan Saidi
Suny Krlhzdr
Jul 25, 2017 Suny Krlhzdr rated it liked it
~habis baca saya ternganga n akhirnya berkata wahh
~novel ini actually kelakar
~saya suka n mungkin akan baca lgi
Krysta Aryel
Feb 14, 2013 Krysta Aryel rated it liked it
Most of the plot involved Warith and his fascination with fashion, philosophies, sexuality, and necks. Some times, there were other narrators who break the plot in order to give insight into seemingly unnecessary details of the scene. But rest assured, these instances were amusing, funny as well as disturbing at some point. Warith himself had proven to be an unreliable narrator, as he broke himself from telling the story most of the time to tell the readers of his weird fascinations such as mast ...more
Ainur
adik aku cakap Cekik mungkin best sebab ia dari Fixi. well, bagi aku buku Ridhwan Saidi semua best, semua aku boleh baca dengan rasa seronok, dengan rasa puas hati, dengan rasa berbaloi sebab beli.

tapi…Cekik ni…aku rasa lain sikit. aku beli dan aku berharap yang sebenarnya buku ni orang punya dan aku dapat pulangkan balik lepas baca. aksi 18sx yang aku rasakan hampir ada di setiap babak buatkan aku rasa tak selesa.

selain tu, overall cerita ni best. sesuai dengan tajuk. buku ni buat aku rasa ter
...more
Adriana
Jan 21, 2012 Adriana rated it liked it
Agak menyirap juga apabila buku ini tidak ditemui di kedai-kedai buku besar seperti Popular dan MPH. Setelah membaca buku ini baru aku tahu kenapa ia sukar ditemui. Dan kerana itu juga buku ini merupakan novel terakhir dari 10 novel terawal Fixi yang aku baca.

Warith merupakan seorang remaja lelaki, berusia 14 tahun ketika melarikan diri ke Bandar. Mempunyai sejarah hitam iaitu diliwat bapanya ketika berumur 6 tahun. Pada hari dia lari dari rumah, sebelumnya dia sedang menonton video lucah kepuny
...more
Azira Zainuddin
Sep 07, 2011 Azira Zainuddin rated it liked it
Shelves: 3-star
Kalau mengikut Likert Scale, 3 itu selalunya tidaklah tidak suka dan tidaklah suka juga. Neutral. Begitu juga aku rasakan tentang buku ini. Adegan-adegan erotik yang biasanya aku temui di dalam novel-novel cinta karya Bahasa Inggeris, hampir memenuhi keseluruhan buku ini. Luar biasa. Aku rasa "golongan lagi satu" mungkin belum terbaca buku ini kerana pastinya buku ini akan dikatakan menjadi perosak minda anak muda. Bluegrh..Sesiapa yang masih tidak mengakui adegan-adegan ini juga terdapat di Mal ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • KASINO
  • INVASI
  • Jerat
  • KOUGAR
  • KOPI
  • ZOMBIJAYA
  • DOSA
  • CERPEN
  • KELABU
  • LICIK
  • DENDAM
  • Kontrol Histeria
  • Kasut Biru Rubina
  • Sitora Harimau Jadian
  • GERGASI
  • MURTAD
  • BISIK
  • Sepucuk Pistol Di Dalam Laci
3081466
Malaysian author/auteur, zine enthusiast and alternative book publisher at Moka Mocha Ink (www.mokamochaink.com)

Joni Atari is his music project moniker
(soundcloud.com/joniatari)
More about Ridhwan Saidi...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »