Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bau Semangat Anak Muda” as Want to Read:
Bau Semangat Anak Muda
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bau Semangat Anak Muda

3.55  ·  Rating details ·  160 ratings  ·  26 reviews
Novel ini mengisahkan seorang anak muda, yang bernama Nizam, semasa hidup kecilnya bertemu dengan seorang brader grunge yang menggelarkan dirinya sebagai Dave, sempena nama pemain dram Nirvana, Dave Grohl (walhal nama sebenar Daud).

Nizam mengenali Nirvana dari awal hidupnya, dan dari situ beliau mengenali band-band grunge yang lain, tetapi persekitaran yang konservatif mem
...more
Unknown Binding, 151 pages
Published November 10th 2010 by Lu Punya Ass Publication
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bau Semangat Anak Muda, please sign up.

Be the first to ask a question about Bau Semangat Anak Muda

Community Reviews

Showing 1-30
3.55  · 
Rating details
 ·  160 ratings  ·  26 reviews


More filters
 | 
Sort order
Hasnul Adin
Sep 05, 2015 rated it it was ok
Sebenarnya buku ni tak kena dengan jiwa aku.
Aku cuba mencari hala tuju buku ni. Aku mahu memahami apa yang cuba disampaikan disebalik perjalanan hidup Nizam. Disebalik segala kepayahan dan cabaran hidupnya, apa yang penulis cuba tonjolkan?

Mungkin mereka yang melalui scene hidup seperti beliau akan faham. Hehe.
Khairul Umar Hamzah (Kuhaf)
Entahlah ni buku Nami yang ke berapa (aku cenderung untuk panggil tulisan-tulisan sebagai buku dan bukannya novel), tapi seperti biasa – Bau Semangat Anak Muda – satu lagi buku tulisan Nami, seperti tulisan-tulisan dia yang sebelum ni, tak pernah gagal untuk buat aku seakan berada dalam dunia yang tersendiri. Walaupun buku kali ni tak seberat buku-buku sebelumnya (terutamanya Awek Chuck Taylor dan Lelaki Eksistensial), tapi somehow tetap juga ada kesan yang aku kira mendalam terhadap pembaca.

Per
...more
broken button
Novel ini merupakan novel kedua tulisan Nami yang saya baca selepas Bayang. Mungkin kerana standard Bayang yang tinggi membuatkan saya kurang berpuas hati dengan novelnya kali ini. Kali ini tiada lagi ideologi-ideologi Joseph Stalin, Vladimir Lenin dan Karl Marx yang kebiasaanya menjadi daya penarik untuk saya membaca karya Nami.

Novel kalini berlatarbelakangkan kebangkitan muzik grunge. Menceritakan tentang Nizam yang mengejar impiannya ingin menjadi rock star seperti Kurt Cobain. Mungkin ketika
...more
Amier Arfan
Antara buku yang paling cepat aku pernah habiskan. Sebab nipis dan best. Latar masa yang sezaman dengan zaman aku yang membuatkan aku teringat kenangan-kenangan lepas. Aku bagi 3 bintang sebab terlalu nipis pada aku. Kalau nak buat nipis-nipis biar kena dengan harga.
Azery Ahmad
Dec 30, 2018 rated it did not like it
Buku ni aku baca setahun atau dua tahun lepas, tak ingat dah bila. Tapi aku baca tak habis. Terlalu berimaginasi, pengetahuan muzik terlalu lemah. Lihatlah tajuknya, tajuk lagu yang dimelayukan. Aku tak suka.

Mungkin buku ini bagus, tapi bukan selera aku. Atau mungkin aku bodoh.
Farhana Aziz
Heh, buku Nami kali ni agak comel.

Comel sebab watak Nizam yang sangat determined nak ada band atas pengaruh band Paku Tekan.

Comel sebab dia tak lupa minat dia sampai dia realisasikan minat dia yang satu tu.

Comel sebab dia fokus sangat nak ada band sendiri sampai umur 27 baru sedar yang dia tu loner, takde makwe lagi padahal dah boleh tahan tua.

Comel sebab dia jaga kawan-kawan dia. Bila Lam gaduh dengan Hafiz dia cuba sejukkan hati Lam.

Buku ni tak berat sangat berbanding dengan Lelaki Eksistan
...more
Nitnot
Dec 17, 2012 rated it really liked it
Start baca jer gua dah gelak sakan. Taktau pebenda yang lawak sangat tah, mybe part masa zaman kecik kecik jalan kaki balik rumah macam balik johor tuh kot. Lulz.

Sedih jugak lah masa Lam meninggal. Kalau aku hati kapas nangis dah kot. -.-

Penat imagine Kamelia kot bercinta dengan Nizam ke mende lepas pas number phone. Hampaa betei

*macam dah bole hapal kisah yg kena pindah rumah nenek kena libas bagai tuh. sama macam dalam ACT. hihi
Ainal Ridzuan
Jun 24, 2013 rated it really liked it
Sejujurnya gua rasa boring masa muka surat awal tapi the story gets better every time you turn to the next page. Serious tak tipu. Because you can't predict what's going to happen next. Dengar tajuk pun kita dah tau mesti pasal dakdak muda. Yang baru nak kenal music. Baru nak kenal Nirvana. Up sikit, try belajar main gitar. Hipster sikit, pergi gig. Last stage is buat band sendiri and perform dekat gig. Separa sedar, bila dah sampai muka surat akhir-akhir tu aku tersenyum :)
Riesna Zasly
Jul 10, 2015 rated it really liked it
karya indie nukilan pertama nami yang dihayati.. tema dan rangkaian falsafah cerita yang agak mirip karya karya indie indonesia.. seperti karya leila s chudori, ratih kumala dan laksmi pimukcak.. meski mutu tatabahasanya yg sedikit mengecewakan.. karya ini mendatangkan aliran semangat terutama pada anak muda
Zetty Khairunisa
Nov 26, 2013 rated it really liked it
Shelves: lejen-press
Matinya Azlam sama sedihnya macam matinya Kurt Cobain. Tahun 2001-pembunuhan beramai ramai terhadap muzik underground. Tapi pesan Cobain, our little group is always been and always will until the end. Memang penuh dengan bau semangat anak muda. Cobb nobbler itu loser rupanya tapi Nami Cobb Nobbler itu novel-trend-setter. Tabik!!
Ezad Marzuki
Jul 14, 2015 rated it really liked it
satu karya yg dikatakan amat mnarik. sbb dalan karya ini mnekan apa yg ada pada fikiran seorang anak muda yg ingin kn lain dr yg lain. kisah akan prjalan seorang yg meminati musik grunge dan ingin kn ssuatu dlam hdup. satu krya yg mmbri smngat pada anak muda.
Pie Mesnan
Sep 16, 2013 rated it really liked it
Shelves: lejen
Ape yg aku suke baca buku Nami ni ialah mmg kena la ngn jiwa n zaman aku..setiap kali baca buku die mmg terkenang zaman budak2 dan remaja dulu...buku ni mmg kena la ngn budak2 underground zaman 90an dulu...xrugi baca woo...mmg terbaek la dari Nami...
Al
May 19, 2015 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Aku selalu dengar lagu Smells like teen spirit, the man who sold the world.
Beli CD live unplugged Nirvana.
Aku tau Nirvana yang nyanyi lagu tu.

Tapi bila aku baca buku ni, aku rasa selama ni aku tak tau apa2 pasal Nirvana, dan Kurt Cobain.

Sahidzan Salleh
Saya melalui zaman musik yang sama dengan Nizam sehinggakan saya belajar petik gitar pun dgn lagu-lagu Nirvana. Al-kisahnya.

Cumanya, kisah ini bergerak terlalu cepat bagi saya.
Zulzafry Zulkifly
Sep 24, 2016 rated it it was ok
1 Bintang untuk cerita, 1 Bintang untuk nirvana. terima kasih penulis untuk segala fakta nirvana dalam buku ni.
Paypeepoo
Jul 16, 2012 rated it really liked it
Read this book few years back. PDF.

The cute thing about this book, the grunge influence.

Wondering how Frances been lived so far.
Norfarieza Natasya
Maybe sebab aku bukan orang-orang grunge influenced, sebab tu aku rasa Nizam is kiut.
Hikaoru
Aug 30, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: fiction
Better than expected.
Especially love the quotes at the beginning of every chapter.
Some things in the story struck a chord in me. Typical Malaysian situations/scenarios I guess.
Danial Sharom nizan
Feb 18, 2013 rated it it was amazing
Cepat! Aku nak tau pasal Nizam dengan Kamelia ni!
Nami namina
Mar 18, 2011 rated it liked it
buku sendiri nak comment ke?
Firdaus Abu Bakar
Apr 19, 2014 rated it it was ok
yang terkesan bagi aku dalam novel ini hanyalah selepas aku membaca suicide note daripada arwah Kurt D. Cobain.

selebihnya, takda bau-bau bacing langsung.

Alya
Apr 14, 2016 rated it really liked it
So, apa jadi Nizam dengan Kamelia? hm
Nur Muthmainah
rated it liked it
Feb 25, 2014
Lola
rated it liked it
Jan 12, 2015
Muhd Azhar
rated it liked it
May 08, 2013
Shabrinasyafri
rated it it was amazing
Feb 02, 2015
Haizal
rated it it was ok
Jun 11, 2017
Cutchann
rated it really liked it
Feb 28, 2013
Aira
rated it really liked it
Jan 22, 2015
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »