Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Geheime kamers” as Want to Read:
Geheime kamers
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Geheime kamers

3.69  ·  Rating details ·  1,652 ratings  ·  65 reviews
Geheime kamers is Brouwers' grote roman over geheime liefdes, huwelijksbedrog en -bederf, hypocrisie en verraad gevolgd door vergelding. In filmische scènes ontrolt zich een merkwaardig drama, waar aan het slot alle betrokkenen zich kunnen afvragen: wat waren nu eigenlijk precies de gebeurtenissen die hiertoe geleid hebben? Is er in werkelijkheid eigenlijk wel 'iets' gebeu ...more
Hardcover, 488 pages
Published 2000 by Atlas
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Geheime kamers, please sign up.

Be the first to ask a question about Geheime kamers

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.69  · 
Rating details
 ·  1,652 ratings  ·  65 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Geheime kamers
Marc
Jul 30, 2016 rated it it was ok
Shelves: dutch-literature
Twaalf jaar na het formidabele De Zondvloed waagde Jeroen Brouwers zich met “Geheime Kamers” nog eens aan een echte roman. Het is maar gissen natuurlijk, maar terwijl ik dit las, had ik de indruk dat Brouwers een “light”-versie van zijn meesterwerk wilde brengen: minder barok en met een duidelijker verhaallijn, maar in essentie toch dezelfde boodschap, namelijk over hoe triest ons tranendal wel is. Opnieuw is een man van middelbare leeftijd de centrale figuur, Jelmer van Hoff, en opnieuw gaat he ...more
Melanie
Jan 09, 2015 rated it it was amazing
Geheime kamers - Jeroen Brouwers (2000)

Gouden Uil in 2001

Het verhaal wordt verteld door Jelmer van Hoff, een veertiger die jarenlang les gegeven heeft maar met een burn-out sukkelt. Wanneer hij op een feestje uitgenodigd wordt door de succesvolle Nico, zijn medestudent die het wel gemaakt heeft, ontmoet hij zijn jeugdliefde Daphne, Nico's vrouw. Hierop volgt een briefwisseling die steeds intiemer wordt.

Meer vertel ik niet over de inhoud, anders geef ik te veel prijs. Het boek gaat vooral over h
...more
Jan
Jan 25, 2019 rated it really liked it
‘Honni soit qui mal y pense’ (Wee degene die er kwaad van denkt) zou een motief kunnen zijn van de roman ‘Geheime kamers’ van Jeroen Brouwers. Er is immers toch niets aan de hand in de contacten tussen de man van het ene echtpaar en de vrouw van het andere. Hoe anders is dat in de perceptie van velen. Hoe anders kun je het opvatten bij nadere beschouwing, waarvoor Brouwers ons uitvoerig gelegenheid geeft.
Jeroen Brouwers heeft met ‘Geheime kamers’ een veelzijdige roman geschreven. Er valt veel te
...more
Daan
Aug 15, 2010 rated it it was ok
Eerste indruk: bijzonder mooi geschreven, later bleken de fantasierijke metaforen een beetje op te raken en werd de passiviteit van de hoofdpersoon steeds minder geloofwaardig, dan wel vervelend. Een wereld waarin niemand elkaar meer trouw is blijkt vermoeiend leesvoer wanneer een climax telkens uit blijft en de gebeurtenissen zich blijven herhalen. Desalniettemin doet Brouwers' schrijfstijl me nog steeds benieuwen naar de rest van zijn oeuvre.
Fleur
Apr 22, 2015 rated it it was amazing
Alles hierna wordt teleurstellend
Tine Putzeys
Feb 12, 2017 rated it really liked it
Shelves: fiction, schrijfles
"Van welke substantie zijn dromen? Beelden en taferelen die tot het domein van de donkerte behoren, - daar gaat het mee zoals wanneer men het fotorolletje met de mooie opnamen in het volle daglicht uit het toestel trekt."
Peter Surmont
Mar 29, 2018 rated it really liked it
Brouwers blijft me verbluffen. Zijn taal is bedwelmend en verslavend. Een aaneenschakeling van verpletterend proza. Tot de laatste bladzijde wordt men verrast door de sublieme woordkeuzes.
Koen Van den Eeckhout
Oct 03, 2011 rated it liked it
Shelves: fiction
A book on secrets, lies, hidden parts of your life. The story revolves around a woman with the power to captivate every man she meets, twisting them around her little finger and locking them away - figuratively - in her 'secret rooms', where she hides her affairs from her gullible husband. But where the secrets of normal people (like the one her son is trying to hide) are simply uncovered, dealt with, and go away, hers explode like wounds bursting open and covering everyone around her in poisono ...more
Susy
Sep 14, 2015 rated it really liked it
Jeroen Brouwers in zijn eigen onnavolgbare, complex-fantastische stijl!
Bangelijk accuraat alweer.
Dat Brouwers zijn neus niet ophaalt voor een flinke portie sarcasme is niets nieuws. Zijn fijn gevoel voor humor zorgt ervoor dat hetgeen hij de lezer voorschotelt nog net binnen de grenzen van het verteerbare blijft.
Groot compliment voor de manier waarop hij de figuur van Hanneke, zijn dochter met het syndroom van Down, neerzet.
Jeroen Brouwers: ofwel houd je ervan, of je verfoeit hem maar onversch
...more
Marina
Feb 16, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: netherlands, dnf
Uitstekende schrijfstijl maar de plot is zwak en de personages een beetje te stereotiep. Jammer!
Marlie Verheggen
Apr 07, 2019 rated it really liked it
Ik heb echt een hekel aan deze mensen gekregen. Ik dacht een flink deel van het boek: “stik er maar in met je persoonlijke shit”, maar stoppen met lezen kon ik toch niet. Echte hekel aan deze mensen kan toch alleen maar betekenen dat ze goed uitgewerkt zijn als personages maar om nou te roepen “gaat dat lezen”, tja, het is een dilemma.
Alexander Verbist
Apr 14, 2020 rated it liked it
Goed boek, al zat ik er nooit echt helemaal in. Op een bepaald moment wilde ik er zelfs de brui aan geven. Wat me deed doorlezen? Zijn – aldus het juryrapport van De Gouden Uil Literatuurprijs 2001 – 'bezwerende taalgebruik'. Dat was fenomenaal.
Elszwa
Oct 02, 2018 rated it really liked it
Houd je van opera? Van het gezongen melodrama? Lees dan dit boek. Jeroen Brouwers op zijn hoogtepunt als schrijver en onweerstaanbaar grappig in zijn cynische formuleringen. Het verhal van twee voormalige studievrienden en hun bleke, zingende muze is van alle tijden.
Mark
Aug 05, 2012 rated it it was amazing

Jeroen Brouwers schreef een boek, en hij deed dat goed.

Ik althans ben er danig van onder de indruk.

Van de elegante precisie van de beschrijvingen, van het meeslepende verhaal over niet-kinderachtige thema’s (verliefdheid en bedrog zijn de twee belangrijkste, maar stront is er ook een), van de meesterhand waarmee de hele constructie in elkaar is gezet.

Nabokov definieerde wat voor hem een goed boek was als volgt:
For me a work of fiction exists only insofar as it affords me what I shall bluntly c
...more
Monica Wies
Jul 04, 2015 rated it really liked it
Het verhaal is geschreven vanuit de persoon van Jelmer van der Hoff.
Hij krijgt een uitnodiging voor de inaugurele rede van een oud studiegenoot Nico Sibelijn.
De vroegere vriendschap is verwaterd. Jelmer is getrouwd met Paula, die hem na de geboorte van hun kind, alleen nog maar duldt in hun woonboot. Nico is getrouwd met Daphne, een operazangeres, die eigenlijk met hem is getrouwd om haar liefde voor haar getrouwde zangleraar te verbloemen. Jelmer was in zijn studententijd ook verliefd op haar.
...more
Arjo Ravenstijn
May 27, 2018 rated it really liked it
Een indrukwekkend stuk proza met magnifiek woordgebruik en een knappe literaire verhaalstijl. Gaandeweg het boek vroeg ik mijzelf als lezer in toenemende mate af of de gebeurtenissen zich werkelijk hebben afgespeeld of toch voornamelijk in het hoofd van de hoofdpersonage Jelmer van Hoff. Is hij wellicht schizofreen of lijdt hij aan borderline? Bestaat de objectieve waarheid wel? Een bizarre tragikomische roman (hoewel meer tragisch dan komisch) waarin de hoofdpersoon met weinig ruggengraat zich ...more
Caroline
Oct 27, 2013 rated it liked it
Voor mensen die er aan twijfelen om iets te lezen van Jeroen Brouwers lezen:'Twijfel niet!' Waarom? Moeilijk om dit te verklaren... Je moet misschien eerst iets gelezen hebben van Brouwers om maar ook een beetje van hem te kunnen 'begrijpen' voor zover dit mogelijk is. Waarom is 'Geheime Kamers' dan zo een bejubeld werk? Is het omdat Brouwers wacht meer dan 400 een krachttoer uit te halen met woorden? Is het omdat er tussen de lijnen door zoveel meer staat dan bij de eerste lezing? Is het omdat ...more
Stéphane Vande Ginste
Deze "klassieker" van Jeroen Brouwers is de auteur op zijn best: hard, ironisch, een beetje bruut, en ja, niet altijd zeer optimistisch... je wordt echt wat "down" van het lezen van deze roman. Het verhaal is in essentie heel simpel: hoe een huwelijk uit elkaar gaat, over passie, liefde, "valse" liefde... De roman lijkt inderdaad nog het meest op een soort klassieke tragedie waarbij elk stuk op het einde valt - en daarna het doek. Brouwers is een grote stilist, maar persoonlijk houd ik niet van ...more
Ella
May 31, 2015 rated it really liked it
Dit boek won de AKO literatuurprijs van 2001 maar ik heb het toentertijd niet gelezen. Het draait om twee echtparen die elkaar als studenten al kenden en toen bevriend waren. Jelmer en Paula en Nico en Daphne. Ze zien elkaar niet meer nadat Paula en Jelmer hun baby kregen die het syndroom van Down bleek te hebben. Paula kon dit absoluut niet accepteren en had geen enkele liefde meer voor haar man en kind. Jelmer gaat steeds terug in de tijd en dan blijkt dat hij altijd vanuit de verte verliefd i ...more
Mips
Jun 24, 2008 rated it really liked it
Recensies op het net:

http://users.skynet.be/lit/brouwers_g... (Erik de Smedt)

http://ronelshout.blogspot.com/2008/0... (Ron Elshout)

Zelf volledig meegesleept door het verhaal. Al het andere werk aan de kant gelegd om toch maar de ontknoping te kunnen lezen (hatelijke gewoonte...).
Wat kan die man toch rond een "mooi, kernachtig" begrip (cf. 'Datumloze dagen') en ook nu weer 'Geheime kamers' een intrigerend verhaal opbouwen! Kijk al uit naar z'n nieuwe roman in het najaar.
...more
elidesc
Mar 14, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ik doe een poging om kennis te maken met nieuwe auteurs – niet in de zin van debutanten, maar nieuwe auteurs voor mij. Jeroen Brouwers is zo iemand. Wel straf dat ik nog nooit iets van deze man las, want hij schreef al tientallen boeken en andere schrijfsels. ‘Geheime kamers’ dateert uit 2000. Ik koos ervoor om de dwarsligger te lezen, af en toe vind ik zo’n handtasformaat wel eens handig.

Lees meer via http://elidesc.com/2015/11/01/geheime....
...more
Marc Buelens
Jan 01, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Fe-no-me-naal, op die manier herdefinieerde Jeroen Brouwers wat romanschrijven betekent. Geen wonder dat hij daar zo'n jaar of vijf aan gewerkt heeft. En wat een stijl, tientallen metaforen vliegen je rond de oren, en de meesten zijn fenomenaal sterk. Jaloers ben ik op zo'n schrijftalent. Maar ondertussen weet ik ook wel: talent én discipline, heel veel discipline
Suzanna
Jun 07, 2018 rated it did not like it
1 ster, dus wat uitleg. Het is een boek over vreemdgaan met een vlak beschreven nymfomane en slechte relaties. Al de andere plotwendingen hangen ermee samen. Dit was al genoeg om vervelend te zijn; ook sprak zijn schrijfstijl mij helemaal niet aan. Teveel lichamelijke uitwerpselen en overdreven zinnen.
Jan Koster
Jan 05, 2018 rated it really liked it
Jeroen Brouwers heeft in 2001 met Geheime kamers een prachtige rentree gemaakt als romancier.

Geheime kamers is een prachtig verhaal, met mooie symboliek, boeiende en goed uitgewerkte karakters, geschreven in een veelzijdige en uitbundige stijl. Het is een groot(s) en uitbundig leesfeest!

Zie mijn recensie: https://jkleest.nl/2018/01/geheime-ka...
...more
Bernd
Mar 17, 2018 rated it it was ok
Shelves: review
Mijn eerste boek van Jeroen Brouwers. En toch wel ontgoocheld. Het eerste wat mij te binnen schiet als kritiek is dat de hoofdpersonage zo aan navelstaren doet. Altijd dezelfde gedachten die hij herkauwt, en als er iets nieuws voorvalt hervalt hij in zijn saaie overpeinzingen. 290 blz. en dan gestopt.
Tom
Aug 30, 2011 rated it liked it
'Geheime Kamers' gaat niet zozeer over de geheimen van mensen zelf (want die heeft iedereen wel), maar over hoe mensen kiezen daar mee om te gaan. Al had ik zo mijn frustraties wat betreft bepaalde personages, zeker rond het middenstuk, moet ik zeggen dat het uiteindelijk allemaal best mooi op zijn plaats komt. Geen licht leesvoer, maar laat zijn sporen na.
Rein Elzinga
Dec 19, 2012 rated it it was ok
Problema was that is triggered ambivalence. It is without a doubt technically very good written. The passiveness of the main character annoyed me. But mayb because love can intoxicate and paralyse?
A lot of metaphores and grand themes of life of how we cope with love, jealousy and disappointment.
The ending is predictable and just like a greek tragedy.
Gloria
Aug 26, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een heel lang boek om te lezen, blij dat ik hem als dwarsligger heb gekocht!
Het verhaal is soms wat langdradig, maar wel heel mooi geschreven,
ik heb het met plezier gelezen.
Misschien één sterretje minder omdat het einde een beetje tegensloeg.
Hans
Mar 28, 2014 rated it it was amazing
Fascinerende roman. Onthutsende ontboezemingen komen in rap tempo voorbij. Elke gebeurtenis, iedere gedachte bevat scherpe contrasten. Jeroen Brouwers verveelt geen moment. Hij verstaat de kunst om de ergste gebeurtenissen op een bijna hilarische manier te beschrijven.
Iris Walgraeve
Apr 28, 2016 rated it really liked it
Het is al een hele tijd geleden dat ik dit boek las, maar ik herinner me dat ik het in een ruk uitlas en er telkens heel erg naar uitkeek verder te lezen. Het boek ademt een soort gelatenheid uit die toch wringt, harten die wegteren en weggroeien, harten die elders liggen, in geheime kamers.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De helaasheid der dingen
 • Tirza
 • Een schitterend gebrek
 • Sprakeloos
 • Woesten
 • Liefde, als dat het is
 • La Superba
 • Peachez, een romance
 • Vele hemels boven de zevende
 • Wil
 • De opgang
 • Uit het leven van een hond
 • Grand Hotel Europa
 • De engelenmaker
 • Godverdomse dagen op een godverdomse bol
 • War and Turpentine
 • Het verdriet van België
 • Congo: een geschiedenis
See similar books…
139 followers
Jeroen Brouwers is a Dutch journalist and writer.

From 1964 to 1976 Brouwers worked as an editor at Manteau publishers in Brussels. In 1964 he made his literary debut with Het mes op de keel (The Knife to the Throat).

He won the Ferdinand Bordewijk Prijs in 1989 for De zondvloed, and in 1995 the Prix Femina for International works for his book Bezonken rood (Sunken Red). In 2007 he refused the Dutch
...more

News & Interviews

    Pulitzer Prize–winning literary critic Michiko Kakutani, the former chief book critic of The New York Times, is the author of the newly...
55 likes · 16 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »