Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lieve Céline” as Want to Read:
Lieve Céline
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lieve Céline

3.35  ·  Rating details ·  504 Ratings  ·  53 Reviews
Brooke is een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Céline Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar één doel in haar leven: Céline zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool.Daarin vertelt Brooke over het le ...more
Paperback, 204 pages
Published January 2011 by L.J. Veen
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lieve Céline, please sign up.

Be the first to ask a question about Lieve Céline

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Flora
Jul 24, 2012 rated it really liked it


Horrifyingly tragic and the worst part is, you're not even aware of that until you're halfway through. Masterfully constructed.
Danielle
Mar 06, 2012 rated it liked it
Toen ik hoorde dat het boek verfilmd zou worden, moest ik het boek nu eindelijk eens gaan lezen. Nu met ik zeggen dat het boek ook erg filmisch leest, Hanna schrijft erg beeldend, en je krijgt een kijkje in een wereld waar je eigenlijk niet zoveel vanaf weet. En ik zie nu overal Canta's rijden.
Dagmar
May 27, 2016 rated it liked it
recensie binnenkort op www.leesendroom.jouwweb.nl!
Stef Smulders
Apr 11, 2017 rated it really liked it
Tragikomisch verhaal over een fan van Celine Dion. Erg leuk bedacht en precies de goede toon getroffen.
Monique
Sep 26, 2016 rated it really liked it
Shelves: read-in-2016
Het duurde lang voordat ik wist wat ik eigenlijk van dit boek vind. Conclusie: eigenlijk is het best geniaal, maar omdat ik er zo lang over na moest denken, krijgt het boek 4 sterren.
Meryem
Nov 06, 2017 rated it liked it
Door Bakrim Meryem, 6/11/2017

Als student, had ik nooit een boek gelezen dat werd geschreven door Hanna Bervoets, daarom intrigeerde het me. Wat me aantrok, was de titel ‘’Lieve Céline”, omdat ik er eerder nooit van gehoord had en omdat ik me ook af vroeg over wat het zou kunnen gaan, over een meisje dat Céline heet, over een liefdesverhaal of over vriendschap? Mijn redeneringen waren helemaal fout. Nu zal ik het verhaal zo duidelijk en kort mogelijk samenvatten. Na mijn korte samenvatting zal ik
...more
Vivian
May 09, 2015 rated it it was amazing
Prachtig boek, onwijs bijzonder verhaal en heel sterk geschreven. Slechts een minpuntje: ik had het boeiender gevonden als alles vanuit Brookes ik-perspectief geschreven zou zijn geweest.
Mélissa Hahn
Nov 07, 2017 rated it liked it
Ik vond het boek wel vreemd omdat vanuit de gedachtenwereld van het hoofdpersonage Brooke ziet men hoe een laag begaafd individu, door het leven gaat. Nadat haar moeder sterft, zoekt Brooke steun bij de liedjes van een popster namelijk, Céline Dion. Het feit dat ze reist met een beperkt bedrag om Céline Dion te zien en daarbij steun te vinden, is persoonlijk verterderend. Het is eveneens een goed voorbeeld, zelfs als men een probleem ondervindt, of zoals Brooke, iemand sterft in onze familie moe ...more
Matthijs Aukema
Nov 18, 2017 rated it really liked it
Brooke is laagbegaafd, iets dat ze maar half doorheeft. Haar wereld is klein - niet in de laatste plaats omdat ze pleinvrees ontwikkeld -, maar haar dromen zijn groter, zeker nadat ze tijdens een snorkelsessie in Egypte ontdekt hoe je in een klap in een andere wereld terecht kunt komen.

Haar eigen wereld in Amsterdam voldoet niet meer. Haar moeder is er niet meer, haar zus Sue en schoonbroer Johan maken ruzie en kunnen/willen haar niet blijven verzorgen en haar sociaal-werkster Masja blijkt niet
...more
Marjolijn
Jul 18, 2017 rated it really liked it
Shelves: dutch-literature
Het mooiste aan dit verhaal vind ik het perspectief. Brooke is zowel de ik-verteller als de focalisator van het personale perspectief. Knap gedaan! Want alleen de brieven van Brooke in zeer eenvoudige taal waren al snel een beetje gaan vevelen, juist door de afwisseling bleef ik doorlezen.

Het is geen vrolijk verhaal, maar sommige dingen in het leven - en zeker in het leven van Brooke - zijn nou eenmaal niet zo vrolijk.

Op het eind herinnerde ik mij ineens een krantenbericht van tien jaar geleden
...more
Hannie
May 14, 2017 rated it liked it
Het is een beetje een vreemd boek. In het begin moest ik heel erg aan de stijl wennen. Die is wat kinderlijk. Toch past het goed bij het verhaal. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit het perspectief van een zwakbegaafde vrouw. Haar grote droom is om Céline Dion een keer in het echt te zien. Door de brieven die de hoofdpersoon schrijft aan Céline Dion kom je steeds meer over haar leven te weten. De invalshoek van het verhaal is goed gekozen.
Mirt
Feb 12, 2018 rated it really liked it
A really great book. I'm recommending this book to everyone. It about this person with a very low IQ, which you don't see a lot in books. Also the story was really good. I was disappointed with some things, but overall I really liked it.
Mathilde / Ikvindlezenleuk
Het is een ontroerend en verrassend verhaal over Brooke die zo'n grote fan is van Céline Dion dat ze haar brieven schrijft over haar leven

Mijn uitgebreide recensie vind je op Ikvindlezenleuk: http://www.ikvindlezenleuk.nl/2017/10...
Quentin Zero
Apr 22, 2018 rated it it was amazing
a small little painting. very simple language used maximally. one proof that prose does not have to be super big and dramatic in language. highly recommend.
Sabine
Dec 25, 2016 rated it liked it
Geen idee wat ik hiervan moet denken, raar einde. Hoe moet het nou verder met Brooke? Bizar...
Michaela
Jun 27, 2013 rated it really liked it
I think this is a great book, written from the point of view of a mentally challenged young girl. The girl, called Brooke, grows up in world that goes too fast for her, and she is therefore very dependent on her mother, and later her sister Sue.

Brooke is fascinated by Céline Dion. She knows everything about her life, her music, her successes and her losses. Her dream is to meet her one day. She gets a job to save up for a plane ticket to Vegas and a concert ticket. The book is divided up into t
...more
Gerrianne
May 05, 2012 rated it liked it
Shelves: roman
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
BellaGBear
Mar 26, 2014 rated it did not like it
Voordat ik dit boek ging lezen keek ik er heel erg naar uit. Ik dacht dat het een simpel positief verhaal zou worden die je ontspannen kan lezen. Dat verwachte ik vooral omdat op de achterkant van het boek recensies stonden over hoe grappig het boek was. Niets is minder waar! Het is een tijd geleden dat ik zo een raar, onsamenhangend en nutteloos deprimerend boek heb gelezen en ik zal proberen kort uit te leggen waarom ik dat vind. Ik heb werkelijk waar nog nooit zo dicht in de buurt geweest een ...more
Eva
Jun 25, 2016 rated it liked it  ·  review of another edition
Lieve Céline heeft een interessant perspectief. Het is geschreven vanuit een jonge zwakbegaafde vrouw, Brooke (in briefvorm en vanuit de derde persoon, maar met Brooke als focalisator). Ik werd echt opgezogen in dit boek, kon het moeilijk wegleggen. Maar het is ook het meest deprimerende boek wat ik heb gelezen sinds The Fault in Our Stars. Lieve Céline heeft weinig positiefs in zich - ik kon het er in ieder geval niet uithalen. En blijkbaar is dat niet echt iets voor mij.

Drie sterren, want goed
...more
Khim
Jun 07, 2011 rated it liked it
Shelves: dutch, read-in-2011
Je kijkt door de ogen van Brooke, een laagebegaafde jonge vrouw. Ze woont met haar moeder en zus. Om haar tijd te vullen gaat ze opzoek naar een idool en komt op een forum van Céline Dion en gaat zich volledig inlezen in het leven van Céline. Het boek wordt afgewisseld met brieven die Brooke schrijft aan Céline en stukjes die ze zelf verteld. Het boek is grappig, schrijnend, hard en ontroerend. Toch een kanttekening, het boek hield me tot iets over de helft in haar greep, daarna begon de schrijf ...more
Annemarie
Dec 29, 2012 rated it it was ok
Tragisch en sneu verhaal verhaal over de zwakbegaafde Brooke die helemaal fan is van Céline Dion. In achttien brieven aan haar idool vertelt Brooke (vernoemd naar het welbekende The Bold and the Beautiful-personage) over haar moeder en de onlosmakelijke Canta, de Parnassus-school, haar zus Sue...

Helaas heeft dit bijzondere verhaal een vaag, onduidelijk einde. Een gemiste kans om het heftige verhaal bij de lezer te laten nadreunen.
Micha Meinderts
Jan 06, 2016 rated it really liked it
Bijzonder goed ingeleefd in een minderbegaafd meisje. Er wordt veel duidelijk zonder dat het de schrijver het benoemt en behalve op het einde werken ook de brieffragmenten goed.

Het einde vond ik te abrupt en ongeloofwaardig, wat jammer was want dat deed afbreuk aan de opbouw en uitwerking van de rest van het verhaal.
Maria
Feb 12, 2013 rated it liked it
Verrassend goed. Het is grappig en soms ontroerend. Maar ook pijnlijk èn treurig.
In de vorm van brieven aan haar idool Céline Dion schrijft de jonge, laagbegaafde Brooke over haar behoorlijk dramatische leven waardoor we het verhaal helemaal vanuit haar ogen te zien krijgen.
Helder geschreven in Bervoets, echt eigen, stijl.
Audrey Tollens
Feb 07, 2016 rated it really liked it
Een erg mooi boek. Een leuk aspect aan het boek is dat je het leest vanuit de gedachtegang van een meisje met een lager IQ, waardoor je soms zelf aan het puzzelen bent wat ze omschrijft. Het leest lekker weg en heeft een sterk slot.
Anne
Feb 02, 2017 rated it liked it
Shelves: school-enjoyed
I read this book because of school and I couldn't say I enjoyed this but I need to say it is a good book. The thema and how it is written is good.
Veerle
Jul 14, 2015 rated it liked it
Leest zeer vlot, maar niet echt een pakkend verhaal. Zeer eenvoudig geschreven vanuit het perspectief van een meisje met een verstandelijke beperking. Weinig uitgewerkte personages en zeer vreemd einde..
Karin
Aug 28, 2012 rated it really liked it
Shelves: fiction, dutch
Mooi geschreven. Wat ik erg goed vind, is hoe er - mede door de perspectiefkeuze - gedurende het verhaal veel impliciet blijft, wat de spanning versterkt en de 'ontknoping' extra doet aankomen. Ik was al fan van de columns van Hanna Bervoets, maar deze roman is zeker ook een aanrader!
Jaleesa de Regt
Oct 07, 2016 rated it liked it
Shelves: dutch
I must admit I'm not sure what I think about this novel yet. The ending seemed a little abrupt, which I didn't really like. I do think that the story was worth it, especially the way in which it was constructed. And I know a lot about Céline Dion now, not sure if I really wanted to though.
~ Els ~
Mar 28, 2012 rated it it was amazing
Geweldig boek, heb er zeer van genoten! Hanna Bervoets heeft een heel eigen, originele stijl. Haar personage Brooke is zó aandoenlijk, zo liefdevol geportretteerd. Het verhaal ontroerde me echt. Aanrader!
Sayonara
Feb 10, 2012 rated it it was amazing
Een heerlijk in-één-dag-uitleesboek.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Scene in de Bijenkorf 1 11 Mar 29, 2013 01:45AM  
 • De oesters van Nam Kee
 • Guggenheimer wast witter
 • Arctisch dagboek
 • Zink
 • De gelukkige huisvrouw
 • Je blijft
 • Stuk
 • Broer
 • De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door: verzamelde vertelsels
 • Koude lente (Paul Vegter #2)
 • Zwaar Verliefd!
 • Wat als...
 • Vrij spel
 • De dag dat ik doodging
 • Phileine zegt sorry
 • Galgenveld
 • We moeten je iets vertellen
 • Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme
75 followers
Hanna Bervoets (1984) studeerde Media & Cultuur aan de UvA en behaalde een Master Journalistiek. In 2009 debuteerde ze met Of hoe waarom en werd ze uitgeroepen tot Debutant van het Jaar door de HvA. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In 2013 verscheen Alles wat er was, dat uitgroeide tot een bestseller en werd genomineerd voor de Opzij ...more
More about Hanna Bervoets

Fiction Deals

 • Mercy Among the Children
  $14.99 $1.99
 • Darkness There: Selected Tales by Edgar Allan Poe [Kindle in Motion]
  $1.99 $0.99
 • An Empty Cup
  $3.99 $1.99
 • I Like You Just Fine When You're Not Around
  $4.99 $1.99
 • Abby's Journey
  $4.99 $1.99
 • The Underground River
  $12.99 $2.99
 • The Word Game
  $4.99 $1.99
 • Fraulein M.
  $4.99 $1.99
 • The Lost Girls of Camp Forevermore
  $11.99 $2.99
 • Sister of Mine
  $3.99 $1.99
 • Bury What We Cannot Take
  $5.99 $2.99
 • Chomp
  $6.99 $1.99
 • Searching for Grace Kelly
  $15.99 $1.99
 • Bricking It
  $3.99 $1.99
 • The Fifth of March: A Story of the Boston Massacre (Great Episodes)
  $8.99 $2.99
 • Starfish
  $10.99 $1.99
 • Thunder and Rain
  $9.99 $2.99
 • All Grown Up
  $9.99 $2.99
 • The Light of Hidden Flowers
  $4.99 $1.99
 • Olive's Ocean
  $6.99 $1.99
 • Ecstasy
  $13.99 $1.99
 • The Elephant Keeper's Daughter
  $5.99 $2.99
 • The Virtues of Oxygen
  $3.99 $1.99
 • Home to Harmony (Harmony #1)
  $11.14 $1.99
 • Dog Crazy
  $7.99 $1.99
 • The Towers of Tuscany
  $3.99 $1.99
 • The Noticer: Sometimes, all a person needs is a little perspective
  $9.99 $2.99
 • Who We Were Before
  $4.99 $1.99
 • The Reluctant Midwife (Hope River, #2)
  $10.49 $1.99
 • Sin No More (Reverend Curtis Black)
  $10.39 $1.99
 • The List
  $7.99 $2.99
 • Lost & Found
  $5.74 $1.99
 • A Watershed Year
  $3.99 $0.99
 • Savage
  $3.99 $1.99
 • The Designer
  $4.99 $1.99
 • The Novice: A Story of True Love
  $10.74 $1.99
 • Stray City
  $12.99 $1.99
 • Go Away Home
  $3.99 $1.99
 • The Leaving of Things
  $4.49 $1.99
 • That Kind of Mother
  $12.99 $1.99
 • Train I Ride
  $6.99 $1.99
 • The Weight of Ink
  $10.99 $2.99
 • We'll Always Have Paris: Stories
  $9.99 $1.99
 • The Hidden Flower
  $9.99 $1.99
 • Greyhound
  $3.99 $0.99
 • Take Two (Above the Line, #2)
  $7.99 $1.99
 • The Heart Mender: A Story of Second Chances
  $9.99 $1.99
 • Lisette's List
  $11.99 $1.99
 • This Burns My Heart
  $10.99 $1.99
 • The Journeys of Socrates
  $10.99 $1.99
 • Annie on My Mind
  $9.99 $1.99
 • An Absent Mind
  $4.49 $1.99
 • Send Down the Rain
  $9.99 $1.99
 • The Book of Ruth
  $18.99 $1.99
 • I Want to Show You More: Stories
  $14.99 $1.99
 • Katherine
  $9.99 $2.99
 • Revenge of the Lawn / The Abortion / So the Wind Won't Blow It All Away
  $17.99 $1.99
 • Smoke
  $4.99 $1.99
 • Where We Belong
  $5.99 $1.49
 • Cashelmara
  $14.99 $1.99
 • Digging In
  $5.99 $2.99
 • The Traveling Vampire Show
  $3.99 $0.99
 • The Long Way Home
  $3.99 $1.99
 • Going Home
  $3.99 $1.99
 • The Girl in the Glass
  $9.99 $1.99
 • Prayers and Lies
  $14.99 $1.99
 • Go the F**k to Sleep
  $8.99 $1.99
 • Fat Chance
  $3.99 $1.99
 • Just a Couple of Days
  $17.99 $1.99
 • The Boleyn Inheritance (The Tudor Court, #3)
  $12.99 $2.99
 • The Daughter of Union County
  $4.99 $1.99
 • The Fighting Ground
  $6.49 $1.99
 • The Sugar Men
  $3.99 $1.99
 • Vengeance Road
  $9.99 $2.99
 • Ungifted
  $7.99 $1.99
 • Julie of the Wolves
  $6.99 $1.99
 • Mrs. Saint and the Defectives
  $4.99 $1.99
 • Stiltsville: A Novel
  $10.99 $1.99
 • To the Bright Edge of the World
  $11.99 $2.99
 • The Flicker of Old Dreams
  $9.99 $1.99
 • All the Good Parts
  $3.99 $1.99
 • The Food of Love
  $3.99 $1.99
 • A Scattered Life
  $3.99 $1.99
 • Every Ugly Word
  $3.99 $1.99
 • A Memory of Violets: A Novel of London's Flower Sellers
  $11.99 $1.99
 • Desert God (Ancient Egypt, #5)
  $9.99 $1.99
 • Bloody Jack: Being an Account of the Curious Adventures of Mary "Jacky" Faber, Ship's Boy (Bloody Jack, #1)
  $8.99 $2.99
 • The Woman Who Breathed Two Worlds (Malayan #1)
  $3.99 $1.99
 • An Amish Buggy Ride
  $4.99 $1.99
 • Old Yeller
  $6.99 $1.99
 • The Secret Healer (The Secret Healer #1)
  $3.49 $0.99
 • Elizabeth Street
  $4.99 $1.99
 • The Unkillable Kitty O'Kane
  $4.99 $1.99
 • It Is Well
  $4.99 $1.99
 • A Sinful Calling (Reverend Curtis Black #13)
  $9.99 $2.99
 • On a Cold Dark Sea
  $4.99 $1.99
 • My Lady Viper (Tales from the Tudor Court #1)
  $4.99 $1.99
 • Kings of Broken Things
  $4.99 $1.99
 • Edward Adrift
  $4.49 $1.99
 • The Restaurant Critic's Wife
  $3.99 $1.99
No trivia or quizzes yet. Add some now »