Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Perempuan Politikus Melayu” as Want to Read:
Perempuan Politikus Melayu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Perempuan Politikus Melayu

3.76  ·  Rating details ·  128 Ratings  ·  23 Reviews
Novel ini merupakan antara karya yang terbaik dalam tahun penilaian 2000/2001.
- Laporan Panel Hadiah Sastera Perdana Malaysia.
Paperback, 237 pages
Published 2000 by Penerbitan Pemuda
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Perempuan Politikus Melayu, please sign up.

Be the first to ask a question about Perempuan Politikus Melayu

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Nurul Suhadah
May 06, 2016 rated it really liked it
Baru sahaja pertama kali membaca novel ini di tahun 2016, hampir 16 tahun selepas novel ini dicetak, 19 tahun selepas ianya ditulis, isu-isu yang diangkat masih malar segar dan realiti yang terjadi. Benarlah ada satu pandangan yang mengatakan bahawa FT beruntung kerana menulis tentang politik kotor begini kerana ianya tema yang segar sepanjang zaman.

Melihat kepada beberapa isu yang disentuh tentang pengambilan tanah untuk pembangunan, politik wang, skandal ranjang, hinggalah kepada isu positif s
...more
Hana Ahmad
Mar 26, 2012 rated it really liked it
Novel langka yang dijumpai tidak sengaja di sebuah toko buku agama dan ubatan tradisional di Ipoh beberapa bulan lalu ini sarat dengan satira politik. Barangkali ini adalah karya Faisal Tehrani yang paling berkesan buat aku selain Perempuan Nan Bercinta. Walaupun susunan plotnya kucar kacir, tapi lenggok ceritanya masih tidak sumbing dan tambah enak dihadam.

Mr Complete Journalist terasa dekat dengan persekitaran aku. Jenny, perempuan penuh dendam yang menyedihkan dan Chai Yin penyimpan cinta tak
...more
Zawani
Karya kedua daripada FT yang berjaya saya baca. Agak tebal juga novel ini namun saya dapat juga habiskan lebih kurang satu hari setengah kerana jalan ceritanya yang sangat mengagumkan! Berbanding Surat-surat Perempuan Johor, saya lebih sukakan karya ini. Lebih kena dan menepati selera saya barangkali, yang menyentuh permasalahan masyarakat yang ditindas oleh projek-projek 'pembangunan' dan isu politikus yang berebutkan kuasa dan jawatan. Di dalam karya ini FT berjaya menggambarkan betapa rakusny ...more
Nazmi Yaakub
Aug 03, 2010 rated it liked it
Shelves: sastera, novel, malaysia
Selain Merentas Gerhana karya Norhisham Mustaffa, mungkin ini adalah karya realis-politik Malaysia yang ada dalam khazanah sastera tanah air yang pernah saya baca. Ranah sastera tanah air lebih banyak menyuguhkan karya yang menggunakan unsur satira dalam mengungkapkan dunia politik Malaysia.

Isu pengambilan tanah dan hubungan sulit politikus digabungkan untuk menjadi satu intrigue yang menghidangkan karya realisme yang mudah untuk dihubungkaitkan dengan peristiwa semasa yang melatari dekad penerb
...more
Naim AlKalantani
Aug 04, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Karya yang berani!
Maryam Hamidah  Zulkifli
Ahli politik dan pelacur itu sama!

Teknik penulisan yag saya kira tiada pada novel tulisannya yang lain. Kritikannya masih juga berpada-pada. Tahniah FT! Sentiasa bernas dan menyegarkan.

Pie Mesnan
Apr 19, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: dubook
Buku ni lambat habis sbb sibuk dgn urusan lain..tak dpt nak habiskan..anyway,akhirnya habis gak bacaan buku ni..tema n plot yg menarik yg digarapkan oleh FT walaupun buku ni merupakan novel sulung beliau..respek dgn karya FT...semuanya tak mengecewakan...
Nursyafiqah Wai
May 02, 2015 rated it liked it
Geram pula aku baca novel terbitan Dubook ni. Banyak betul typo di dalamnya. Perasaan sayu sakit dan sedih membaca nasib watak-watak di dalamnya diganti dengan rasa sakit dan geram terhadap typo yang terlalu banyak.

Jalan cerita yang agak mencapah tapi tak susah untuk aku hadam.
Amira
Jan 11, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: malaysia
Saya suka karya yang memaparkan realiti dan novel ini tidak mengecewakan. Dalam novel ini, watak-watak protagonis yang juga kaum marhaen seperti Irfan, Jora, Mak Limah, Pak Chenon tidak menang pada akhirnya kerana "hidup ini memang susah untuk orang susah". Realis yang jauh berbeza dengan novel-novel popular; tidaklah watak miskin diselamatkan wanita/lelaki kaya.

Isu utama yang diutarakan iaitu korupsi politikus masih terasa kontemporari walaupun novel ini ditulis lebih 15 tahun yang lalu. Penga
...more
Penjuru Kosong
Jan 12, 2013 rated it really liked it
Sulap mendengar serius,”Penulis penulis besar lazimnya menghadapi kegetiran. Halangan. Err....kau fikir kalau karya diharamkan, apa kesannya?”
Irfan berfikir seketika,”Macam membunuh semut dengan bom atom, bukan setakat semut saja terbunuh tapi intelektualiti dan kreativiti masyarakat juga pupus. Orang jadi bodoh,” Irfan menjawab tenang.

Penulis bercerita tentang pengharaman buku dan ia terjadi juga pada hari ini. Kenapa ia berlaku? Mungkin benar juga kata penulis dlm PPM ini, sastera punya kuasa
...more
lara_nur
Mar 17, 2011 rated it it was amazing
Buku ni dah tahap rare. Susah sangat2 nak jumpa pasal aku ada terdengar cerita tak ada yang mahu terbitkan karya FT yang ni sebab terlalu kontroversi. Pertama kali aku baca masa tingkatan 4 member aku punya. Kebetulan dia pun minat FT. Novel ni bagai satu satira politik yang seolah2 direflek secara terus oleh FT dari scene politik tanah air yang penuh korup, kotor dan politiciannya banyak tikam belakang serta tak pedulikan rakyat. Watak utama dia seorang wanita yang jadi wanita simpanan politici ...more
ainunsailah
Jul 19, 2016 rated it really liked it
Teruja. Tulisan yang sangat berkualiti. Penulis menjadikan novel-nya seakan puzzle dan membiarkan pembaca mencantumkan sendiri. Di akhir cerita, semua persoalan terjawab.

Termasuk lah persoalan, antara pelacur dan politikus siapa lagi hina?

Anda rasa?

*Salam 1MDB*

Notakaki: Saya baca buku terbitan Dubook. Sangat terganggu dengan typo.
Muhammad Fakhruddin
Politik, kalau ditelanjangkan begini sudah terasa jijik. Belum lagi membaca tok gurunya, Shit.
Faisal
Aug 17, 2008 rated it liked it
Good storyline but the editing of the book (pink coloured cover) is rubbish. The publisher surely successful in making the good story goes bad. Lazy editor. ^$#@$%#^%#^$#%$&^$&
Muhammad Fitri
Terbaik Faisal Tehrani.
Satu kepercayaan yang memang saya imani terhadap politik dan politikus.FT berjaya menyuburkan kepercayaan saya ini untuk kali keduanya.Kali pertama pada "bagaimana anyys naik ke langit".

Cuma nafsu sedikit terganggu dengan terlalu banyak kesalahan ejaan pada penerbitan ini.Juga pada dialog yang tiada pembuka dan penutup kata.Nampak bercelaru.

Saya tiada masalah pada plot yang seakan-akan berterabur.(ini yang disebutkan di awal pembacaan).Namun setelah masuk kepada pertengah
...more
Yazlina Saduri
Feb 05, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ini novel karya sulong Faisal Tehrani (says the book cover). Saya baca dengan minda terbuka dan pastinya, dengan 'expectation' yang tinggi. Dalam masa sebulan saya dah baca 3 buku FT dan yang keempat ini, tidak mengecewakan. Sememangnya tulisan beliau terloncat dari satu kisah ke satu kisah, time line pun berterabur. However, tak susah untuk saya appreciate the beauty of the stories. Buku ini ditulis tahun 1994, kisah nafsu serakah politikus nampaknya tak berbeza dulu dan kini. Alangkah awesome ...more
Syah H
Apr 17, 2011 rated it really liked it
Saya mengenali Faisal Tehrani melalui artikel bulanan yang ditulis beliau untuk Dewan Siswa enam tahun dahulu. Terus-terang saya katakan, saya kagum dengan pengetahuan beliau akan banyak perkara. Tapi, sejak akhir ini, baru saya punya waktu untuk membaca karya novel nukilan beliau. Bermula dengan Tunggu Teduh Dulu, dan ini merupakan karya kedua beliau yang saya pinjam dari perpustakaan negeri. Tajuknya membuat saya tertanya, apa itu politikus dan setelah khatam novel ini, saya simpulkan politiku ...more
Baihaqi
Perempuan Politikus Melayu, antara karya awal Faisal Tehrani terbitan semula Dubook Press, mengisahkan dilema kompas moral masyarakat timur dalam era globalisasi. Latar cerita dan watak dibina dengan begitu teliti kecuali watak Irfan (protagonis utama). Walaupun naratif naskhah bernada sektarian (perspektif Melayu Muslim), penyusunan plot dan retorik penulisan yang ditampil menonjolkan kelas tersendiri penulis. Instalasi replika Ranjau Sepanjang Jalan yang ringkas dan bersahaja di pertengahan ce ...more
Aziz
Mar 10, 2011 rated it really liked it
Shelves: novels, owned
Saya membaca buku ini sekitar tahun 2001, bukan terbitan dengan cover 'pink' ini tapi cover lain, terbitan lain.

Mungkin ini novel pertama Faisal Tehrani yang saya baca (selain cerpen-cerpen beliau) yang meninggalkan impak yang kuat terhadap saya.

Saya menyukai setting cerita dan watak-wataknya. Saya masih ingat watak utamnya ; jenny, pelacur kelas atasan yang dengan mualnya (atau bangga) menyamakan ahli politik dan pelacur.

Novel ini ditulis pada era pasca-reformasi, dan saya kira ceritanya adala
...more
Rose
Dec 11, 2010 rated it really liked it
Tiba-tiba hendak membaca novel ni semula.. :-)
Aaron Chelliah
rated it did not like it
Aug 05, 2016
Nasir
rated it it was amazing
Jun 20, 2010
Hasni
rated it really liked it
May 22, 2012
Fahmi Khir
rated it really liked it
Jul 16, 2017
Amin Ashari
rated it really liked it
Jun 19, 2017
Exavidreader
Oct 18, 2008 rated it it was ok
Novel yang terlalu panjang dan tidak memberi kesan kepadaku.
nurul akmal
rated it liked it
Feb 24, 2012
Basma Hashem
rated it it was amazing
Feb 18, 2015
MakcikVogue
rated it liked it
May 16, 2010
Azila Kamaruzzaman
rated it liked it
May 26, 2008
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Imam
  • Ranjau Sepanjang Jalan
  • Salina
  • D.U.B.L.I.N.
  • Naratif Ogonshoto
  • Jibam
  • Gadisku Wan Adnin
  • Aku Kafir, Kau Siapa
  • Aku Ingin Kembara Lagi
  • Pedagogi Bahasa Tertindas
  • Dari KLCC Ke Tanjung Malim
  • Rindu Bau Pohon Tin (Travelog Tarbiah)
  • Keluarga Gerilya: Kisah Keluarga Manusia dalam Tiga Hari-Tiga Malam
  • Mitos Peribumi Malas
  • Seorang Tua di Kaki Gunung
  • Membedah P. Ramlee
  • Dwilogi Padang Bulan
  • Risalah Untuk Kaum Muslimin
513758
Dr Mohd Faizal Musa adalah penerima Anugerah Seni Negara 2006 oleh kerajaan Malaysia dan Tokoh Penulis Muda Negeri Melaka 2009 oleh Kerajaan Negeri Melaka. Beliau dikenali sebagai Faisal Tehrani.

Faisal Tehrani adalah lulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah-Politik dari Universiti Malaya (1998), Ijazah Sarjana Sastera dari Universiti Sains Malaysia (2000), Doktor Falsafah dari Universiti Kebangsaan Mal
...more
More about Faisal Tehrani...

Share This Book