Ophan Bunjos

more photos (4)




Asmar Shah
670 books | 336 friends

Saya
287 books | 145 friends

Fiza M.
488 books | 218 friends

Riley F...
61 books | 192 friends

❀ Hana
907 books | 208 friends

Nabila
61 books | 172 friends

Najibah...
2,126 books | 1,026 friends

Nasss
442 books | 77 friends

More friends…



Ophan Bunjos

Goodreads Author


Born
in Tarakan, Indonesia
Genre

Member Since
August 2011




Pelayar malam

Hanya bukan aku seorang yang begitu menyintai buku sekarang ini. Begitu ramai. Setiap seorang memiliki koleksi-koleksi buku yang sangat bagus, berlainan edisi, yang luar biasa, yang jarang-jarang ada dalam toko buku, yang independen, lain genre dan sangat mengujakan, malah lagi datang dari penulis-penulis yang hebat.

Hanya Goodreads tempatnya untuk berbagi setiap buku yang dibaca. Bagus dengan k... Read more of this blog post »
26 likes ·   •  11 comments  •  flag
Twitter icon
Published on May 14, 2013 10:01 • 414 views
Average rating: 3.63 · 598 ratings · 153 reviews · 8 distinct works · Similar authors
BIN

by
3.59 avg rating — 34 ratings — published 2011 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Lelaki Separa Khayal

3.77 avg rating — 22 ratings — published 2012
Rate this book
Clear rating
Main Gila

by
3.65 avg rating — 136 ratings — published 2012
Rate this book
Clear rating
Ketakutan

by
3.39 avg rating — 114 ratings — published 2012
Rate this book
Clear rating
IFall (IRise: The Chronolog...

by
3.45 avg rating — 56 ratings — published 2012
Rate this book
Clear rating
Batu Ketiga Dari Matahari

by
3.80 avg rating — 50 ratings — published 2012
Rate this book
Clear rating
Kontrol Histeria

by
3.79 avg rating — 179 ratings — published 2011 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Tamu

by
3.14 avg rating — 7 ratings — published 2012 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
More books by Ophan Bunjos…

Upcoming Events

No scheduled events. Add an event.

Where Eagles Dare
Ophan Bunjos is currently reading
read in October, 2016
Rate this book
Clear rating

 
Sunyi Merdu Di Te...
Ophan Bunjos is currently reading
by Karl Agan (Goodreads Author)
bookshelves: currently-reading
Rate this book
Clear rating

 
Warday and the Jo...
Rate this book
Clear rating

 

Ophan’s Recent Updates

Ophan Bunjos wants to read
Antologi Perisa by Kolektif ZSM
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos is on page 68 of 320 of Where Eagles Dare: Barangkali sehingga ke lembar ini, aku sudah pun habis membayangkan tentang cerita Spied for the Crown.
Where Eagles Dare by Alistair MacLean
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos is currently reading
Where Eagles Dare by Alistair MacLean
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos rated a book it was ok
Hikayat Raja Babi by Usup Abdul Kadir
Rate this book
Clear rating
ini sebetulnya semacam satu pengalaman baru buat aku dalam dunia kemelayuan, tepatnya dalam kesusasteraannya. Meski sesekali diganggu dengan keabsurdan, ya tetap saja begitu menarik kerna daya dan pemikiran yang dilepaskan dalam kisah aneh ini lebih ...more
A Hologram for the King by Dave Eggers
"Buku ini seperti serpihan kecil dan edisi bertulis dari filem dokumentari berjudul Capitalism : A Love Story (2009) arahan Michael Moore bezanya ia lebih bersifat peribadi di mana Alan Clay sebagai protagonis kerap melepaskan emosi terhadap China...." Read more of this review »
Ophan Bunjos has read
Tidak Ada New York Hari Ini by M. Aan Mansyur
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos finished reading
Hikayat Raja Babi by Usup Abdul Kadir
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos finished reading
Tidak Ada New York Hari Ini by M. Aan Mansyur
Rate this book
Clear rating
Ophan Bunjos and 4 other people liked Qhistina's review of Love, Rosie:
Love, Rosie by Cecelia Ahern
"Kali ni luar biasa.
I read this book right after I watch the movie. Tak pernah jadi dalam sejarah Qhistina hokeyy. Tengah malam tadi tengok movie and straightaway baca. Pagi ni lepas jogging, buat breakfast, and support a good-and-bad-friend jadi B..." Read more of this review »
Into The Wild by Jon Krakauer
" Awak faham kan maksud saya? Saya jumpa dia di filem sebelum saya tau pasal dia di buku. "
More of Ophan's books…
“Di sini aku mengerti kalau pendidikan itu mahal. Kerna itu pekerjaan juga harus lebih mahal.”
Ophan Bunjos, BIN

“Harus menjadi pemberani pada hidup yang dipilih, harus menjadi pejuang pada hidup yang di luar pilihan.”
Ophan Bunjos, BIN

“I write differently from what I speak, I speak differently from what I think, I think differently from the way I ought to think, and so it all proceeds into deepest darkness.”
Franz Kafka

“Kalian boleh maju dalam pelajaran, mungkin mencapai deretan gelar kesarjanaan apa saja, tapi tanpa mencintai sastra, kalian tinggal hanya hewan yang pandai.”
Pramoedya Ananta Toer

“Menulis adalah sebuah keberanian...”
Pramoedya Ananta Toer

“Poetry is the rhythmical creation of beauty in words.”
Edgar Allan Poe

“Aku selalu percaya, dalam apa jua konversasi pun; pentingnya komunikasi dalam emosi yang stabil untuk memberikan kefahaman yang lebih jelas.”
Hana Ahmad

465 Goodreads Malaysia — 5459 members — last activity Aug 14, 2017 02:25AM
GOODREADS MALAYSIA (GR-MY) "BERNAFAS DENGAN BUKU" Tempat pencinta dan pencandu buku Malaysia berkumpul, bertukar pendapat mengenai buku-buku yang tela ...more
220 Goodreads Librarians Group — 74668 members — last activity 4 minutes ago
A place where all Goodreads members can work together to improve the Goodreads book catalog. Non-librarians are welcome to join the group as well, to ...more
20789 Fantasy Fable — 17 members — last activity Sep 21, 2014 10:51AM
For those who believe; For those who see ; Little pumpkin fairies on the trees - Fantasy...



Comments (showing 1-1)    post a comment »
dateUp arrow    newest »

Najibah Bakar Tuan Ophan yang dihormati,

Kalau tak salah Tuan ada menyatakan minat untuk turut serta dalam Projek Penulisan GRMY. Puas saya mencari thread mana yang Tuan tinggalkan pesan tersebut, tetapi tak bertemu. Boleh Tuan kirimkan semula alamat emel Tuan?

Terima kasih.


back to top