Славко Јаневски

Славко Јаневски


Born
in Скопје, Македонија
January 11, 1920

Died
January 20, 2000


Славко Јаневски (Скопје, 11 јануари 1920 - Скопје, 20 јануари 2000) бил истакнат македонски раскажувач, романсиер, поет, филмски сценарист, есеист и сликар.
Во Скопје завршил основно и стручно-техничко училиште. Од 1945 година е уредник на првиот македонски весник за деца „Пионер“, а потоа бил главен уредник на повеќе книжевни списанија, како што се: списанието за деца „Титовче“, списанијата за литература и уметност „Нов ден“ и „Современост“, литературниот весник „Хоризонт“ и хумористично-сатиричниот весник „Остен“. Во меѓувреме работел како уредник во издавачките куќи „Кочо Рацин“, „Наша книга“ и „Македонска книга“.
Јаневски е автор на многуброjни книги за деца, патеписна проза, збирки раскази, романи и поезија. Неговиот роман "Селото зад се
...more

Average rating: 4.17 · 410 ratings · 14 reviews · 34 distinct worksSimilar authors
Шеќерна приказна

4.45 avg rating — 142 ratings — published 2004 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Улица

3.96 avg rating — 57 ratings — published 1950 — 3 editions
Rate this book
Clear rating
Црни и жолти

4.12 avg rating — 51 ratings — published 2001
Rate this book
Clear rating
Две Марии

4.14 avg rating — 28 ratings — published 1956 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Две Марии; Месечар

3.52 avg rating — 23 ratings — published 1976
Rate this book
Clear rating
Тврдоглави

3.88 avg rating — 24 ratings — published 1970 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
The Bandit Wind: Poems

by
4.20 avg rating — 15 ratings — published 1991 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Legionite na sveti Adofonis

4.08 avg rating — 12 ratings
Rate this book
Clear rating
Кучешко Распетие

4.50 avg rating — 10 ratings — published 1989
Rate this book
Clear rating
Горчливи легенди

really liked it 4.00 avg rating — 10 ratings — published 196
Rate this book
Clear rating
More books by Славко Јаневски…
“Никој нема љубов кон оној од кого се плаши.”
Славко Јаневски, Чекајќи чума

“Доколку стварноста му е спротивност на сонот, во што е нивното единство, каде им е почетната, а каде завршната точка на допирот?”
Славко Јаневски, Čudotvorci

“Ни животот на среќните не е предолг.”
Славко Јаневски, Čudotvorci

Topics Mentioning This Author

topics posts views last activity  
Around the World ...: Diane - Circumnavigator 73 336 May 26, 2016 07:11PM  
Around the World ...: Diane's World Travels by Book 18 285 Apr 15, 2017 11:07PM