Моника Трајковска


#56 best reviewers
year in books
Aleksandar
579 books | 230 friends

Marija ...
768 books | 230 friends

Petar
75 books | 45 friends

Andrej ...
141 books | 55 friends

Katerin...
79 books | 56 friends

Ikona K...
0 books | 230 friends

Katerina
582 books | 59 friends

Milena
302 books | 42 friends

More friends…

Моника Трајковска

Goodreads Author


Born
in Skopje, North Macedonia
Twitter

Genre

Member Since
October 2016

URL


Моника Трајковска е родена на 26 мај 1989 година во Скопје. Уште од рана возраст покажува заинтересираност за човечкиот ум, па тоа ја води кон факултетот за психологија. По дипломирањето, сакајќи да дознае повеќе за однесувањето на луѓето, завршува и прв степен во областа на гешталт-психотерапијата. Смета дека целото искуство за време на студирањето ѝ помогнало при создавањето на ликовите од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Фасцинирана од непознатото, отсекогаш се обидува да даде одговор на мистериите поврзани со човештвото, нашата планета и целиот универзум. Уште како дете смислува приказни со чија помош ги објаснува оние нешта што не ги разбира. Оваа навика останува со неа и во возрасните години, постојано поттикнувајќи ја во својот
...more

Average rating: 4.39 · 23 ratings · 4 reviews · 1 distinct workSimilar authors
На работ од времето (Наслед...

4.39 avg rating — 23 ratings — published 2016
Rate this book
Clear rating

* Note: these are all the books on Goodreads for this author. To add more, click here.

Upcoming Events

No scheduled events. Add an event.

Altered Carbon
Rate this book
Clear rating

 
Anne of Avonlea
Rate this book
Clear rating

 
Gemina
Rate this book
Clear rating

 

Моника’s Recent Updates

Altered Carbon by Richard K. Morgan
Rate this book
Clear rating
Anne of Avonlea by L.M. Montgomery
Anne of Avonlea
by L.M. Montgomery
progress: 
 
Rate this book
Clear rating
Anne of Avonlea by L.M. Montgomery
Rate this book
Clear rating
Anne of Green Gables by L.M. Montgomery
Rate this book
Clear rating
This book was a delight! Anne is one of my favorite book characters and a bright source of inspiration. The only thing I didn't like was how fast the story was moving. I would have loved to spend more time in young Anne's fantasy world... ...more
The End Has Come by John Joseph Adams
Rate this book
Clear rating
The End is Now by John Joseph Adams
Rate this book
Clear rating
An Acceptable Time by Madeleine L'Engle
Rate this book
Clear rating
Many Waters by Madeleine L'Engle
Rate this book
Clear rating
A Swiftly Tilting Planet by Madeleine L'Engle
Rate this book
Clear rating
A Wind in the Door by Madeleine L'Engle
Rate this book
Clear rating
More of Моника's books…
“Не можев да мрднам. Не, не сакав да мрднам. Сакав да го заробам овој момент во времето и засекогаш да го чувам во себе.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Светлината од сонцето, која се пробиваше низ невидливите честички воздух, танцуваше на нивните среќни лица, правејќи да изгледаат многу помладо. Сончевите зраци ги бришеа годините од нивната кожа и ја нагласуваа љубовта што ја чувствуваат еден кон друг. Кога тие беа во близина, се чувствуваше необична енергија, еден вид спокој и добросостојба.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Конечно излеговме од подземните тунели. Никогаш не би поверувала дека толку многу ќе му се израдувам на сонцето, кое нежно го галеше моето лице. Застанав на средина од улицата и ги затворив очите, кревајќи го лицето како сончоглед кон сонцето.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Никогаш претходно не сум се чувствувала олку жива. Волшебно е.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Поминаа часови откако влегов во полето. Но некако не ми пречеше. Надвор сум и дишам свеж воздух. Тоа беше единственото нешто по кое копнеев целиот свој живот.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Пред мене се појави свет што е сосема поинаков од мојот. Сив, темен и студен свет. Ги обвив рацете околу своето тело со цел да го спречам студот да навлезе во мене.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Бевме на највисоката точка во градот, од каде што можевме целосно да го видиме. Над нас, ведро небо. Милион ѕвезди трепкаа без прекин, како да ни намигнуваат само нам. А месечината пак, таа беше и повеќе од магична. Формираше совршен круг на небото, а околу неа можеше да се забележи и ореол. Изгледаше како портал кон друг свет. Кон добар свет. Кон свет каде што сè уште постои надеж.”
Моника Трајковска, На работ од времето

“Се почувствував живо, како никогаш претходно, како да можам да направам сè што ќе посакам.”
Моника Трајковска, На работ од времето

220 Goodreads Librarians Group — 124411 members — last activity 9 minutes ago
A place where all Goodreads members can work together to improve the Goodreads book catalog. Non-librarians are welcome to join the group as well, to ...more
31471 THE Group for Authors! — 11829 members — last activity Apr 21, 2021 09:35PM
This is a group for authors to discuss their craft, as well as publishing and book marketing.
88424 Macedonian Readers/Bloggers — 287 members — last activity Jun 26, 2018 08:03AM
Група од македонски читатели и блогери. Можеби има некоја друга група со слична идеја како оваа за која јас не сум свесен, но решив да ве соберам сите ...moreNo comments have been added yet.