Apel către lichele Quotes

Rate this book
Clear rating
Apel către lichele Apel către lichele by Gabriel Liiceanu
110 ratings, 3.96 average rating, 5 reviews
Apel către lichele Quotes (showing 1-10 of 10)
“Bănuiesc că oamenii au nevoie de muzică pentru că au nevoie de memoria Paradisului și nu există un alt mod de a-l reintegra decât prin intermediul muzicii și al iubirii. Dacă este adevărat că am căzut dintr-un absolut, atunci singurul mod în care îl putem recupera cu mijloacele noastre fizice, intuitive, este muzica, pentru că muzica este singura dintre arte care poate realiza acest transport într-o formă directă și rapidă.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“Nu se poate trece atât de ușor peste sufletele noastre bolnave. Și pentru ele nimeni nu a gândit încă o reformă.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“„Prostia, în sens major și grav, este rămânerea necritică a proiectului propriu”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“„Comunismul pune la îndoială totul și respinge orice proiect care l-a precedat. Singurul lucru pe care comunismului nu-l pune la îndoială este proiectul propriu. De aceea comunismul se instalează dintr-o dată în prostia ca încremenire în proiect”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“Ura lui Cain nu era educata, iar Cain, in pornirea lui, nu are cand sa-si sistematizeze afectul. Cain uraste ca un barbar si el omoara fara sa treaca in prealabil prin teritoriul intelectualului si al intemeierilor teoretice. Pe scurt, crima lui Cain nu beneficiaza de aportul intelectualului apt sa organizeze ura. Ea nu are o ideologie.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“Despre Transilvania, a te simți acasă și democrație:
„În secolul IX ar fi părut o utopie să chemi un primar din Germania într-o comună din Alsacia, și invers. Asemenea cazuri, repet, ar fi părut o utopie. Soluția a venit din viitor. [...] Problema Transilvaniei nu este a istoricilor. Manualele istoricilor unguri și români nu vor putea fi puse niciodată de acord. Soluția pentru Transilvania nu poate veni din trecut, dar din viitor care astăzi ne pare utopic. Un ungur și un român pot să se simtă „la ei acasă”, dacă fiecare îi recunoaște dreptul celuilalt de a se simți la el acasă în aceeași măsură în care el se simte la el acasă. Niciunul nu trebuie să fie „mai la el acasă” decât celălalt. [...] Acest lucru nu e posibil decât într-o societate în care diferența e acceptată din capul locului și privită ca firească. Singura societate care creează starea de spirit a lui „a fi la tine acasă” este cea democratică, pentru că democrația este singura formă de guvernare care acceptă că ceea ce este diferit este totodată egal”.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“„Mă îndoiesc de ceea ce urmează să fac, așa cum mă îndoiesc de ceea ce am de făcut. Această permanentă cumpănire a proiectului în care îmi înscriu viața, această permanentă evaluare a lui, această permanentă verificare a lui prin raportare la ce e bine și ce rău, drept și nedrept, învechit și înnoitor este semnul inteligenței noastre pământești [...] Inteligența, este, de aceea, permanenta punere sub semnul întrebării a proiectului propriu”.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“Despre dezvoltarea societății:
„Cu cât o societate oferă mai puține alternative, cu atât proiectele indivizilor decurg din cele câteva proiecte și norme oficial recunoscute, cu cât o societate lasă loc mai puțin loc pentru cultura îndoielii și pentru învățul dezvățului, cu atât prostia ca încremenire în proiect câștigă teren și scleroza acelei societăți este mai mare”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“A organiza ura cu mijloace intelectuale, a o controla și a o canaliza după voie, iată care a fost noutatea epocii noastre. Iar organizarea urii - în vederea crimei - cu mijloace intelectuale, se numește ideologie.
...
Ideologia deschide în istoria omenirii epoca crimei civilizate. Cain a omorât prostește, fără să fie dotat cu o doctrină.”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele
“Despre comunism:
„Tot ce am aflat după câteva mii de ani de istorie, este că cea mai bună dintre formele posibile ale conviețuirii noastre pe pământ este democrația societăților de tip occidental; că această formă a societății este plină, la rândul ei, de neajunsuri, că înlăuntrul ei este loc de mai bine, dar că în afara ei începe abitrarul, dictatura sau totalitarismul, că părăsind-o, omul și libertatea lui devin esențial amenințate. Societatea democratică de tip occidental nu s-a născut în urma unui experiment de o zi făcut pe corpul omenirii, ci reprezintă cristalizarea travaliului îndelungat al istoriei care a preluat de la fiecare generație contribuția ei la știința și tehnica organizării sociale. Gândul că un om (Lenin) sau o generație (a „revoluționarilor”) poate șterge dintr-un gest întreaga istorie a omenirii, declarând-o în numele imperfecțiunilor ei, „preistorie”, urmând ca după un alt gest să zămislească, oarecum din pământ, o nouă istorie, „cea adevărată”, poate desigur să se invească din teritoriul de umbră - de nebunie sau ignoranță - al minții noastre. Dar atunci omenirea toată va plăti această nebunie cu propria ei ființă”.
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele”
Gabriel Liiceanu, Apel către lichele

All Quotes
Quotes By Gabriel Liiceanu
Play The 'Guess That Quote' Game