Nazmi Yaakub > Recent Status Updates

(showing 1-30 of 1,616)
Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 12 of 93 of Sewaktu Pesawat Runduk
Membaca kumpulan ini, melupakan saya kepada Arifin Arif sebagai seorang politikus dan pemimpin. Sebaliknya, karya ini menampilkan beliau sebagai penyair Muslim yang pernah menuai ilmu di tanah al-Azhar.
Dec 10, 2014 01:25AM Add a comment
Sewaktu Pesawat Runduk

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is starting Kekeliruan Umat Inilah Jawapannya
Saya sudah ada versi lengkapnya dan selesai membacanya. Namun dengan saiz jauh lebih kecil dan potongan harga istimewa untuk kad SMO yang baru dipohon, saya kira buku Ini tidak patut dilepaskan begitu saja.
Dec 03, 2014 03:53PM Add a comment
Kekeliruan Umat Inilah Jawapannya

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is starting Iqbal: The Life of a Poet Philosopher and Politician
Iqbal kata Anjum memang kagumi Eropah tetapi beliau tak terpukau dgn Barat - bahkan kunjungan ke benua itu jadi landas baru pd pemikirannya. Eropah yang disinggahi Iqbal, ialah ranah yg menumbuhkan kesedaran dalamannya terhadap identiti keislaman yang merentas sempadan, iaitu persaudaraan antarabangsa yang memang mirip daripada warisan Jamaluddin Afghani.
Nov 24, 2014 10:31PM Add a comment
Iqbal: The Life of a Poet Philosopher and Politician

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is starting Iqbal: The Life of a Poet Philosopher and Politician
Iqbal - sosok besar bukan hanya dalam bidang kesusasteraan khususnya puisi (yang pernah dianggap 'stesen' utama ketokohannya yang perlu diselongkari oleh pengkajinya masa kini), bahkan tokoh penting dalam bidang keintelektualan dan kepolitikan Islam serta bangsa yang melampaui sempadan politik negara. Iqbal bukan hanya penyair agung Pakistan yang dilupakan oleh bangsanya sendiri di India, bahkan milik kita bersama.
Nov 24, 2014 09:52PM Add a comment
Iqbal: The Life of a Poet Philosopher and Politician

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 100 of 235 of Qalam Kalbu
Novel Sri Rahayu ini sebenarnya sangat lancar untuk dibaca. Tidak banyak bermain-main dengan bahasa, hanya sesekali melalui lenggok dan singgung.
Nov 24, 2014 01:51AM Add a comment
Qalam Kalbu

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 80 of 194 of Ratu Adil: Kuasa Pemberontakan di Nusantara
Nusantara yang dimaksudkan berbeza dengan apa yang kita di Malaysia fahami, iaitu mencakupi wilayah alam Melayu. Sebaliknya konsep Ratu Adil dalam buku yang menghimpunkan makalah yang dibentangkan pada Borobudur Writers & Cultural Festival ini tertumpu di Indonesia.
Nov 20, 2014 03:49PM Add a comment
Ratu Adil: Kuasa Pemberontakan di Nusantara

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 97 of 400 of Filsafat dan Metafisika dalam Islam
Hubungan falsafah dalam tradisi keilmuan Islam khususnya teologi dan pendekatannya dalam memahami agama. 'Polemik' yang berlaku antara Imam al-Ghazali dengan Ibnu Sina dan Ibnu Rushdi mencorakkan rubs bentuk falsafah dalam tradisi Islam selepasnya, manakala intelektual masa kini pula menggunakan falsafah sebagai nalar untuk mengkaji agama.
Nov 19, 2014 03:47PM Add a comment
Filsafat dan Metafisika dalam Islam

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 53 of 400 of Filsafat dan Metafisika dalam Islam
Sorotan terhadap peradaban Islam secara ringkas dengan melihat takrifnya sendiri yang dianggap berbingkai wahyu, sebelum memberikan hipotesis terhadap kejayaan peradaban Islam yang dicetuskan oleh gerakan keilmuan yang bersifat falsafah dan sufisme.
Nov 17, 2014 04:10PM Add a comment
Filsafat dan Metafisika dalam Islam

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 253 of 287 of Ahli Politik
Kebobrokan politikus, birokrat, korporat, sasterawan, budayawan dan segala macam manusia menjadi sasaran sumpah seranah pengarang. Bagaimanapun jangan silap, pengarang melalui watak Faruk tidak memakai jubah sang pemidato yang tulus, telus, sebaliknya watak itu sendiri mewakili kehodohan manusia opurtunis yang juga mencari peluang mendapatkan bahagiannya daripada kebobrokan materialistik dalam masyarakat.
Nov 01, 2014 08:09PM Add a comment
Ahli Politik

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 129 of 287 of Ahli Politik
Ada dua sisi - Saiful si pemodal yang memiliki syarikat penerbitan kecil-kecilan dan Faruk si pengarang yang memiliki idea dan fikiran besar tetapi terpaksa melutut pada pemodal untuk mendapatkan sara hidup - seolah-olah mewakili pertembungan jiwa pengarangnya sendiri. Aku membaca Zakir di sana sini dalam novel ini - sumpahan kepada pembaca yang mengenali pengarangnya.
Oct 20, 2014 09:50PM Add a comment
Ahli Politik

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 42 of 204 of Menjawab Islam Liberal: Pendedahan Islam Liberal (JIL) dan Sisters in Islam (SIS)
Membaca bab kedua, boleh dianggap seperti melakukan revisi pada buku yang pernah saya baca sebelum ini.
Oct 20, 2014 05:15PM Add a comment
Menjawab Islam Liberal: Pendedahan Islam Liberal (JIL) dan Sisters in Islam (SIS)

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 2 of 204 of Menjawab Islam Liberal: Pendedahan Islam Liberal (JIL) dan Sisters in Islam (SIS)
Alangkah eloknya, penerbit turut menyediakan latar belakang pengarang buku ini. Ia mempersiapkan keyakinan pembaca untuk menerima pandangannya atas dasar autoriti ilmu.
Oct 20, 2014 04:43PM Add a comment
Menjawab Islam Liberal: Pendedahan Islam Liberal (JIL) dan Sisters in Islam (SIS)

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 26 of 48 of منهج أهل السنة
Risalah Tuan Guru Abdul Qadir Wangah ini sangat berguna untuk memahami tafsiran dan pemahaman yg sebenar terhadap ayat mutasyabihaat dan juga lafaz-lafaz yang mencetuskan kekeliruan umat Islam sehingga menyerongkan sebahagian ummah kepada konsep mujassimah atau sekurang-kurangnya melorongkan mereka ke arah itu.
Oct 16, 2014 08:04PM Add a comment
منهج أهل السنة

Nazmi Yaakub
Nazmi Yaakub is on page 28 of 562 of Islamic Scientific Tradition in History
Menarik apabila Dr Alparslan menyorot makna dan pembentukan sesuatu tradisi secara falsafah dan sosiologi - yang akhirnya memberikan kesimpulan kepada kita tentang kewujudan tradisi saintifik - yang menjadi antara teras kepada sesuatu peradaban dan pada masa sama adalah buah daripada sesuatu peradaban.
Oct 07, 2014 04:54PM Add a comment
Islamic Scientific Tradition in History

« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 53 54
Follow Nazmi's updates via RSS