Goodreads Malaysia discussion

87 views
Makan Buku, Minum Buku... > Bagaimana anda membaca (how do you read) ?

Comments (showing 1-37 of 37) (37 new)    post a comment »
dateDown_arrow    newest »

message 1: by Juliana Es (last edited Jan 26, 2010 12:58AM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Adakah anda suka membaca sambil berbaring-baring? Atau anda memilih untuk duduk di satu sudut yang terpencil sambil mencicip teh/kopi? Bolehkah anda membaca dalam suasana yang hingar-bingar? Adakah anda membaca satu buku dalam satu masa, atau beberapa buku sekaligus (yakni 'melompat' dari satu buku ke ke buku lain)?

Satu artikel yang menarik untuk dikongsikan di sini, yang saya petik daripada laman "A Working Library" (yang mana sebahagiannya saya sependapat dengan penulisnya):

Always read with a pen in hand. The pen should be used both to mark the text you want to remember and to write from where the text leaves you. Think of the text as the starting point for your own words.

A good reader reads attentively, not only listening to what the writer says, but also to how she says it. This is how a reader learns to write.

If a book bores you, or tells you things you already know, or is not beautiful, do not hesitate to discard it. There are better books awaiting you, just around the bend.

Read voraciously, many books at a time. Only then will you hear the conversation taking place among them.



message 2: by Khairul H., I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul H. | 2357 comments Mod
I usually read in bed. Even when I'm not trying to sleep, I'll read in bed. But I can read anywhere, I'm not picky.

I sometimes read several books at once although this year I'm trying to stick to one book before starting another. But the temptation to break that resolve is great. If I read several books at once, each book is from a different genre.

If a book bores me, I'll drop it like a hot potato.


Deviki | 173 comments Me too
I have to read book on my bed and with my water nearby ....
If the book is interesting...i'll be up all night ...well until someone comes and start yelling at me LOL.....but for me the best way to get in the reading book is on my bed !!


Kataklicik | 714 comments Didn't we already have a thread like this? Or was that another forum..? :D

I read while waiting. I wait a lot. Suffice to say I have a book in my bag at all times. (Which is why I don't carry small bags)

I read with a pencil in hand IF the book is a hard one ie: big words that need later referencing to the dictionary, or is a book with opinions I agree or disagree with.

I read one book at a time.

I like finishing my books, however boring they are. It's lunacy, I know.


Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Kataklicik,
Yeah we had a similar discussion before. Thougt that we might have a different angle this time, plus the article that I read is quite interesting to be shared.


message 6: by Juliana Es (last edited Jan 26, 2010 11:33PM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
I read somewhere, in someone's blog (stumbled upon it by chance), that a book-lover can be quite a nuisance (not the word he used, but somewhat close to that context), because

Once a reader has commanded the aura of solitude around them, they become nearly impenetrable. A reader who is thoroughly engrossed in reading may not hear you if you call her name. Call her name again, however, and she will look up, annoyed. The key is not to halt all activity around a reader, but to give her her space.


(The excerpt above is taken from an entirely different source)
And that, my dear friends, is considered rude to him (the blogger who thinks so).

I don't think that is the right and fair description of readers. The following excerpt (taken from "A List Apart") describes what I think precisely, even though it may not explain our behaviour as readers:

What each of these readers has in common is an ability to create solitude under circumstances that would seem to prohibit it.

Reading is a necessarily solitary experience—like dying, everyone reads alone—but over the centuries readers have learned how to cultivate that solitude, how to grow it in the least hospitable environments. An experienced reader can lose herself in a good text with anything short of a war going on (and, sometimes, even then)—the horticultural equivalent of growing orchids in a desert.




message 7: by Juliana Es (last edited Jan 27, 2010 12:16AM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
I can read in a busy place, in moving vehicle, and like Khairul, several books at one time (the attempt of breaking that habit is never fruitful).

What made me started this thread again is owing to Baca@LRT concept.

In previous similar discussion, some members stated that they can't read in a moving vehicle. I believe I can safely say that few people can. So, Baca@LRT approach may need to highlight reading as a perfect escapism instead of as a cool activity.

I remember one story where the occupants of a tall building (actually people who work there) faced the problem of congestion in using the lift. Even after the lifts have all been renovated to be faster and bigger, the problem didn't cease. In the end, what solved the problem is something that is totally out of box. Mirrors were put around the walls of the ground floor - the type where you can see you face in it. This, interestingly, has reduced the congestion and traffic problem.

Back to reading, we can promote it as an activity that gives you inner peace. For instance, we can't make the public transport works more efficient, that's fine. So we promote reading as an escapism. Read while you wait. Read in a sardine-packed train (so that you care less about what's going on around you - in a better way).


Deviki | 173 comments Kataklicik wrote: "Didn't we already have a thread like this? Or was that another forum..? :D

I read while waiting. I wait a lot. Suffice to say I have a book in my bag at all times. (Which is why I don't carry sm..."


Yeah if you travel with KTM or public transport u will wait alot like me .... i always have a book or mp3 in my bag....if the lights are too dimm i listen to my mp3 .....


Kataklicik | 714 comments Lemme just put this in -

Dalam masyarakat kita, jenuh kita disogok dengan kempen membaca. Tapi bila kita bawak keluar buku dan mula membaca dalam sesuatu gathering, kenduri, mesyuarat, masa makan etc, kita dianggap kurang ajar sebab tak mingle around dan menyibukkan diri dengan small talk dan idiotic pleasantries.

Amacam tu?


Xara_fatima | 255 comments Saya boleh membaca di mana sahaja, tetapi bukan di atas kenderaan yang bergerak. Sebab tu tak rasa nak ikut kempen Baca@LRT tu. Pening. Huhuh.

Selalu juga dipandang serong oleh orang, sebab keluarkan buku ketika semua orang bersosial. Adakalanya saya abaikan sahaja pandangan orang lain. Adakalanya perlu juga tutup buku seketika dan berbual barang sepatah dua sebelum kembali ke buku, terutamanya jika topik yang diperbincangkan itu... hehehe


message 11: by Khairul H., I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul H. | 2357 comments Mod
Masa kecil saya tak boleh baca buku dalam kereta sebab pening. Tapi bila remaja, hilang pula rasa pening tu.

Saya pernah bawa buku ke majlis rasmi (Makan malam anjuran persatuan apa entah. Tetamu khas Dato Sri Muhammad Rahmat...dah meninggal pun dia ni). Anyway, I brought a book to a formal occasion where the guest of honour was a Cabinet Minister. I put the book on my lap, just under the table and sneaked a peek whenever the speeches became boring. Was I rude? Probably. Did I care? Of course not.


message 12: by Akmal Hizam (last edited Jan 27, 2010 04:58PM) (new)

Akmal Hizam (akmalhizam) | 34 comments I registered with this group this week, and this morning I was thinking about this very topic while driving to work (I'd rather cycle, BTW). That includes how unfortunate those who aren't able to read in moving vehicles, what more sitting in trains facing the opposite direction. Alhamdulillah, I can read anywhere.

Bagaimanapun, saya membaca ketika sebelum hendak tidur. Adakalanya di dalam tandas, biasanya majalah basikal - artikel pendek (told you I could read anywhere). Cuba juga untuk tidak membaca beberapa buah buku berlainan dalam masa yang sama. Saya amat hargai waktu selepas Subuh hari Sabtu dan Ahad, pada saya masa yang terbaik untuk membaca - suasana sunyi, tidak panas, dan tidak terganggu dengan kerenah anak-anak dan melayan isteri.

Rasa resah bila tiada buku atau bahan bacaan di tangan ketika sedang menunggu. Rasa rindu untuk menaiki bas ke destinasi, sebab masa itu lah (termasuk waktu menunggu bas) masa yang terbaik untuk saya membaca buku.

Tempat yang sesuai: jauh dari televisyen :)



message 13: by Najibah, bakar Goodreads Malaysia! (last edited Jan 27, 2010 09:12PM) (new)

Najibah Abu Bakar | 2341 comments Mod
Salam Nana, topik yang menarik :)

Bagi saya sendiri, Alhamdulillah saya juga boleh membaca di mana sahaja - termasuk dalam kenderaan, dengan syarat jalannya tak zigzag, bermakna kalau pulang ke kampung melalui Gua Musang/Simpang Pulai/Grik, biasanya tak dapatlah membaca. Oleh sebab LRT bergerak secara 'smooth' berbanding kereta, jadi LRT termasuk dalam tempat yang boleh.

Kalau di rumah, tempat paling saya suka/favorite spot saya adalah atas sofa di depan TV yang dipasang perlahan. Sambil membaca biasanya saya rehatkan mata untuk tengok rancangan TV sekali-sekala. Kalau saya betul-betul mahu tumpuan, barulah beralih ke dalam bilik tidur, tempat yang anak paling tak ganggu setakat ini. Waktu-waktu tertentu, ada juga bekal makanan di tepi (kacang, biskut - sempurna!)

Dari segi bising/tak bising pula, bergantung pada mood pembacaan - ada waktu bising pun tak apa, ada waktu tak bising jadi tak boleh.

Dan saya rasa saya pembaca rakus yang membaca banyak buku serentak. Saya cuba hadkan kepada 4-6 buku serentak supaya tak pening nak menyambung. Cuma setiap buku yang saya beli, tak kira betapa tak best sekalipun, saya sentiasa berazam akan habiskannya, tak pernah berniat untuk buang/abandon.

Cuma kalau bab membaca sambil menanda buku, masa indah bercengkerama secara mendalam dengan buku begitu dah berakhir - kecuali untuk tujuan menulis/akademik, saya tak sempat lagi menanda buku saya dengan pensel. Sebab utamanya adalah cabaran dengan anak. Kadang-kadang waktu terpaksa berhenti membaca tiba-tiba, bukan setiap masa sempat letakkan buku itu di tempat tinggi yang tak mampu dicapai oleh anak. Saya tak suka anak menconteng buku atau hilangkan pensel sebab saya akan bertukar jadi harimau, jadi saya tahan diri dari menanda buku sejak dia lahir, sampai sekarang :(

Maaflah, panjang cerita pula awal-awal tahun ni :)


Idu Chang | 30 comments Saya suka membaca buku selepas bangun tido. Otak rasa segar bugar dan boleh digest perkataan dalam buku.

Semua tempat pun saya boleh membaca..sambil memotong sayur pun saya boleh lg baca petikan2 berita kat suratkhabar yg dijadikan alas tu. Waktu makan pulak mata pun turut tgk suratkhabar yg jadi alas lauk..

Masa tu berita yg xmenarik pun boleh jadi menarik..




message 15: by Najibah, bakar Goodreads Malaysia! (new)

Najibah Abu Bakar | 2341 comments Mod
Dalam masyarakat kita, jenuh kita disogok dengan kempen membaca. Tapi bila kita bawak keluar buku dan mula membaca dalam sesuatu gathering, kenduri, mesyuarat, masa makan etc, kita dianggap kurang ajar sebab tak mingle around dan menyibukkan diri dengan small talk dan idiotic pleasantries.

Kataklicik, saya sendiri selalunya rasa sukar untuk membaca dalam keadaan di atas - sebab tekanan sosial. Tetapi bila saya rasa urge untuk membaca itu sudah tak dapat dibendung lagi, saya akan curi-curi mengasingkan diri di mana-mana, membaca dua tiga helai pun jadilah, barulah rasa kempunan surut dan diri stabil semula. Macam ketagihan dadah pula bunyinya :)


Akmal Hizam (akmalhizam) | 34 comments Najibah wrote: "Macam ketagihan dadah pula bunyinya"

Hah... that's the word. Well, to feed the brain, actually :)




Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Idu Chang wrote: "Saya suka membaca buku selepas bangun tido. Otak rasa segar bugar dan boleh digest perkataan dalam buku.

Semua tempat pun saya boleh membaca..sambil memotong sayur pun saya boleh lg baca petikan..."


Ha ha! Samalah kita. Dulu-dulu bila tengah mengupas bawang ke, memotong sayur ke, sambil-sambil itulah nak membaca keratan akhbar yang jadi pembungkusnya. Selalu kena marah dengan arwah umi; "hei budak ni, takde masa lain nak membaca ke?!".



message 18: by Juliana Es (last edited Jan 28, 2010 12:52AM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Xara_fatima wrote: "Saya boleh membaca di mana sahaja, tetapi bukan di atas kenderaan yang bergerak. Sebab tu tak rasa nak ikut kempen Baca@LRT tu. Pening. Huhuh.

Selalu juga dipandang serong oleh orang..."


Saya pernah baca artikel dalam majalah Cleo (dah lama dah), yang menurutnya; "if you want to be approachable, do not immerse yourself in a book" , lebih kurang begitulah ayatnya, tapi maksudnya memang menunjukkan pencinta buku ni macam anti-sosial pula.

Kataklicik dan Najibah,
Adakala kecanduan membaca buku menjadi satu stigma pula, seperti kita ni kera sumbang. Suatu masa dahulu orang-orang macam kita (pencinta buku) dianggap 'aneh' kerana membaca tak kira tempat. Sekarang ni pula dah terbalik, kita bersungguh nak suruh orang membaca di mana-mana pada bila-bila masa.


message 19: by Juliana Es (last edited Jan 28, 2010 01:01AM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Akmal Hizam wrote: "I registered with this group this week, and this morning I was thinking about this very topic while driving to work (I'd rather cycle, BTW). That includes how unfortunate those who aren't able to read in moving vehicles..."

Yes, precisely. But I strongly believe something can be done to alter that, because I used to belong in that unfortunate group, similar to Khairul's experience.

When I had to go through the hustle bustle of city life (working in KL then, and using public transports), the urge to escape that had forced me to enable reading in a moving vehicle, and alhamdulillah it worked!

Khairul H wrote: Saya pernah bawa buku ke majlis rasmi ...

Saya biasa membawa buku ke mesyuarat, malah. Sementara menunggu cukup korum, saya bacalah. Tapi selalu tak dapat baca sangat pun, sebab lagi kita pegang buku, lagilah orang lain suka nak mula berbual dengan kita. Diorang ni tak tau kot, kalau orang tu tengah membaca, dia tak suka diganggu. Kalau saya buat dunno aje, dikata sombong pula. Hai, dilema...



Akmal Hizam (akmalhizam) | 34 comments Bunnybaby wrote: "the urge to escape that had forced me to enable reading in a moving vehicle, and alhamdulillah it worked!"

Glad to know that it can work. Well, I guess when there's a will, it would happen.



message 21: by Najibah, bakar Goodreads Malaysia! (new)

Najibah Abu Bakar | 2341 comments Mod
Saya biasa membawa buku ke mesyuarat, malah. Sementara menunggu cukup korum, saya bacalah. Tapi selalu tak dapat baca sangat pun, sebab lagi kita pegang buku, lagilah orang lain suka nak mula berbual dengan kita. Diorang ni tak tau kot, kalau orang tu tengah membaca, dia tak suka diganggu. Kalau saya buat dunno aje, dikata sombong pula. Hai, dilema...

Samalah di sini, bila saya mula nak makan dan buka buku serentak di pantri, maka bermulalah sesi borak-borak. Uh. Kadang-kadang bila rasa sangat-sangat mahu membaca, saya pun makan sendirian di meja kerja :)


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Bunnybaby wrote: "I read somewhere, in someone's blog (stumbled upon it by chance), that a book-lover can be quite a nuisance (not the word he used, but somewhat close to that context), because

Once a reader has..."


Just to quote Pat Conroy yang saya terjumpa dalam Goodreads ni:

"You get a little moody sometimes but I think that's because you like to read. People that like to read are always a little fucked up."
— Pat Conroy (The Prince of Tides)

hehehe!!

Tapi saya kalau sedang concentrate pada idea sesebuah buku tu memang saya boleh jadi moody sikit.. ntah tak tahu kenapa. Saya je kot.


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Read voraciously, many books at a time. Only then will you hear the conversation taking place among them.

uuhuu.. I hear voices..

Though I do wish that I COULD read voraciously. Tapi, jangan jadi schizo sudah..







message 24: by Khairul H., I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul H. | 2357 comments Mod
Najibah wrote: "Samalah di sini, bila saya mula nak makan dan buka buku serentak di pantri, maka bermulalah sesi borak-borak.

Isteri: "Bang, siapa Presiden U.S. sebelum Clinton?"

Saya: (mata masih membaca buku) Ya, ya.

Isteri: "Tak, saya tanya siapa...."

Saya: "Kenapa selalu tanya soalan masih saya tengah baca? Bila saya tak membaca, takde pulak tanya soalan?"

Isteri: "Bila masa abang tak membaca? Tiap kali pandang, mesti ada buku kat muka. Tengah tidur, pun pegang buku."

Saya: .........

Saya: "Bush senior. Presiden sebelum Clinton ialah George H.W. Bush atau George Bush Senior."

2 minit kemudian

Anak: "Ayah, what colour is this?"

Saya: "(Oh, God, give me patience. Oh, God, give me patience. Oh, God, give me patience. Oh, God, give me patience)"



Xara_fatima | 255 comments Kalau saya keluarkan buku sambil menunggu cukup korum untuk mesyuarat, laju je tangan orang lain mengambil buku saya. Mula-mulanya cakap nak tengok buku apa yang saya baca, last2 buku tu diorang yang baca, meninggalkan saya termangu-mangu di tepi. ceh.


message 26: by Khairul H., I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul H. | 2357 comments Mod
Xara ni submissive sangat. Lain kali, pukul je tangan orang tu!


message 27: by Juliana Es (last edited Feb 12, 2010 07:00PM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Xara, kalau saya, tarik balik aje buku tu. Memang orang akan curious nak tengok buku apa yang kita baca. Sometimes it defeats the purpose of having a book with you everywhere.


message 28: by Faizah Roslaini (last edited Feb 14, 2010 07:01AM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
saya tak pernah lagi cuba bawa buku utk dicuri baca sebelum mesyuarat. Mungkin sbb tak sempat kot. Tapi kalau kat desk tu kerap juga. You know how you are supposed to take 5 for every hour? Saya cuba membaca time itule tapi saya suka accumulate my 5 minutes supaya konsentrasi lebih baik. Tapi bila buat macam tu tau tau aja lah. Acapkali terbabas babas juga!


Xara_fatima | 255 comments Faizah, saya tak boleh buat macam tu. Tau-tau baca sampai habis sahaja.. hehehe


Welma La'anda | 181 comments :). Seronok membaca pelbagai kisah pembaca dengan cara membaca masing-masing. (ni ayat permulaan setelah lama tidak menjenguk goodreads).

Saya pula, tidak boleh membaca di dalam kenderaan. Sakit kepala. Tetapi baru-baru ini, saya telah menghabiskan Manikam Kalbu di dalam bas. Oh! Satu pencapaian yang baik.

Saya tidak menetapkan bila waktu membaca. Biasanya waktu yang terluang (sambil menunggu kawan, sambil menunggu benda2 yang lain), sebelum tidur, bangun tidur dan buku selalunya akan habis dibaca pada waktu cuti.

Saya mendisiplinkan diri membaca sebuah buku, baru pindah buku yang lain. Kadar membaca saya sangat lambat. Biasanya sebuah untuk seminggu. Saya kalau boleh tidak mahu mengamalkan speed reading. Dan saya juga( sudah jadi satu tabiat) akan menulis output apa yang saya baca di blog. Jadi, membaca dan menulis itu sudah tidak dapat dipisahkan. :)


miaomiao (ajeep) | 155 comments I can read anywhere, almost, except in small movie vehicles, especially cars. pening. LRT, planes, no problem.

kalau kat rumah, duduk atau baring atas sofa, or just lying in my bed. reading before going to sleep is a must.

i read two books at a time. i leave one book in my office, i read whenever i'm bored or sick with my work, and during lunchtime. i eat quickly, maybe 10 to 15 minutes tops, then i read. another book i read at home and i carry where ever i go, even when i go out on a date. awek bising pasal tak pay attention to her. buat pekak je... boleh baca kalau awek tengah pilih baju... or kalau dah malas nak follow dia shopping, bagi alasan penat and duduk kat mana2 and baca.


Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
Welma wrote: ":). Saya mendisiplinkan diri membaca sebuah buku, baru pindah buku yang lain. Kadar membaca saya sangat lambat. Biasanya sebuah untuk seminggu. Saya kalau boleh tidak mahu mengamalkan speed reading. Dan saya juga( sudah jadi satu tabiat) akan menulis output apa yang saya baca di blog. Jadi, membaca dan menulis itu sudah tidak dapat dipisahkan. :)"

Disiplin Welma memang tinggi. Saya kagum sungguh. Saya ni bila dah sibuk sangat dengan pengajian, dah tak terkemaskini blog tu. Banyak draf ulasan terbengkalai sebab rasa macam tak puas hati dgn penulisan saya.

Tabiat melompat-lompat dari satu buku ke buku lain, dah macam sebati sangat dlm diri saya. Kadang-kadang tak semestinya kerana buku tersebut membosankan, cuma sifat saya sendiri yg cepat bertukar perhatiannya (short attention span!).

Mungkin untuk Welma mengatasi masalah kepeningan/sakit kepala semasa membaca dalam bas, ialah dengan membaca buku yang amat tinggi kualitinya, oleh penulis kegemaran. Saya pun, kalau memang penulis tu adalah penulis kesayangan, tak adalah pula kejap-kejap nak melompat-lompat ke buku lain. Elok aje setia hingga ke akhirnya.


Juliana Es (julianaes) | 853 comments Mod
miaomiao wrote: "I can read anywhere, almost, except in small movie vehicles, especially cars. pening. LRT, planes, no problem."

Pening pun pandai memilih kenderaan ya?

...boleh baca kalau awek tengah pilih baju... or kalau dah malas nak follow dia shopping, bagi alasan penat and duduk kat mana2 and baca"

Itu satu amalan yg bagus. Barulah dikatakan membaca di mana-mana tak kira masa.


miaomiao (ajeep) | 155 comments maybe sebab LRT tu macam tak banyak movement kot? ke tak? hmm... memang betul, pening pandai memilih gak. hmm...

membaca tak kira tempat memang bagus, tapi kadang tak menjadi. sebab tengok orang lalu-lalang lebih menarik. macam2 gelagat. tapi yang paling penting, dapat lari dari terpaksa ikut pegi shopping.


Gdiz | 204 comments pada saya pula membaca sambil baring dalam suasana yang sunyi. Baru dapat sy 'memasukan' diri ke dalam cerita tersebut :)


Gdiz | 204 comments Welma wrote: ":). Seronok membaca pelbagai kisah pembaca dengan cara membaca masing-masing. (ni ayat permulaan setelah lama tidak menjenguk goodreads).

Saya pula, tidak boleh membaca di dalam kenderaan. Sakit k..."

apa nama blognya walma? :) boleh sy berkunjung ke sana..


Aidura (sofira) | 1472 comments Gdiz wrote: "Welma wrote: ":). Seronok membaca pelbagai kisah pembaca dengan cara membaca masing-masing. (ni ayat permulaan setelah lama tidak menjenguk goodreads).

Saya pula, tidak boleh membaca di dalam kend..."


http://wlaanda.blogspot.com


back to top

unread topics | mark unread