Goodreads Malaysia discussion

79 views
Lain-lain > Wayang Melayu

Comments (showing 1-15 of 15) (15 new)    post a comment »
dateDown_arrow    newest »

Kataklicik | 714 comments Periodically I send my brother (who's in Dublin, Ireland) dvd cerita melayu. Ori okay, always yang ori. :)

Tapi sebelum hantar tu, I tengok dulu. Sebab nak pi tengok wayang selalunya takde time (kena pick and choose which movies to go to, selalunya end up tengok cerita yang bebudak pilih). And nak tunggu wayang tu on Astro selalunya tunjuk masa Hari Raya - lagi la tak sempat nak tengok!

So tell me - which cerita Melayu yang berbaloi tengok? Sebab so far, the ones yg I tengok ni la, the hype bukan main lagi, tapi bila tengok bebetul, isy, disappointed gila.

Pagi ni I tengok Pensil, dah berzaman mencari dvdnya, baru semalam dapat - eager bukan main nak tengok, tapi as usual, disappointing. Kengkadang tu rasa buang masa je hantar all these movies kat adik tu, tapi since dah beli, hantar je la. At least bila dia rindu kampung halaman ada juga shallow hiburan hahahaha


Faizah Roslaini | 825 comments Hehehe.. Kalau I, daripada hantar cerita wayang melayu baik I hantor cd senario yang mula2 dulu, waktu Apek ada tu. Itu lagi best layan.. Pasang pulak time Raya, juadah raya pun ntah ada takde.. heh.. seronok gelak ramai2


Kataklicik | 714 comments Kalau yang kelakar, Zombie Kampung Pisang la hahahaha tapi yang baru ni, Antoo Fighter tu, toksah buang masa!


Jack (echoicglory) | 295 comments Selalunya, filem Yasmin Ahmad, itu pun kalau orang faham value and msg movies yang dia...

Zombie Kampung Pisang, kelakar pun kelakar jugak, tapi ada mesej tersendiri. Kena tengok betul2...

Antoo Fighter, just for laugh... Mesej tu... Rasa macam nak tiru Ghosbuster jer... Tu opinion saya je...

Hmm... Kalau nak beli, kena beli DVD dari TV movie releases. Usually those are better than the ones yang memang release untuk cinema. Ada satu cerita Yusri KRU berlakon, TV3 punya movie. Banyak pengajaran... Tak ingat pulak title...

Sebut pasal KRU... Kalau nak tengok how far a Malaysian can push the movie industry from CGI side etc. Cicakman 1 & 2 pun not bad. Tapi personally, saya rasa, jalan cerita tak la sangat...

Nanti saya cuba survey among my friends - saya pun jarang tengok cerita Melayu. Yang kat pangung banyak hu-ha ajer... Kualiti kurang... Kalau yang released by Astro ke, TV3 ke, yang kat TV tu yang selalu lagi best. Siap bleh nangis ikut character lagi hahah...


Sarah Farhana | 10 comments Watch Yasmin Ahmad's - Talentime. Two thumbs up!


Hannah | 92 comments Baik Punya Cilok- kelakar sangat. Or any other Afdlin Shauqi movies. At least his movies bukan lawak bodoh like some other comedies.

Just watched Syurga Cinta kat wayang baru2 ni. My friends really like it. For me, it's quite nice, memberi keinsafan jugak la.

What about Sampai Hujung Nyawa? My parents love it. Didn't watch it, though.

By the way, saya ada tertengok trailer for a Malaysian cartoon called Saladin. I'm not sure whether it's a movie, series, or whatsoever. Tapi it looks very interesting. It's about Salahudin Ayubi, I think. Anyone knows anything about it? I've been meaning to search for it, but I had already forgotten all about it till you brought up this topic.


Jack (echoicglory) | 295 comments Tadi tengok Syurga Cinta jugak. Terasa insaf jugak dengan kekurangan diri. Ye lah, kita bukan semuanya perfect. Tapi, ada filem yang boleh remind orang ramai macam Syurga Cinta, it's comforting. Memang tak menyesal pergi tengok. Selalu, kalau tengok kebanyakkan filem melayu, terasa macam, buat penat je, buang masa, hampas. Tapi, Syurga Cinta berlainan =D Keluar DVD nanti, mesti beli.

Rasanya last filem melayu yang ada impak dan buat saya macam nak tengok sangat was Syukur 21. Itu pun zaman tok kaduk dulu. Lama jugak saya tunggu kemunculan filem-filem yang ada makna.

Alamak, forgot about that movie. Sampai Hujung Nyawa, Erra & Yusri right? That movie memang interesting. Sedih dan penuh pengajaran. Meleleh air mata setiap kali tengok - ada DVD, orginal lagi tau!

Ada cerita melayu lawak bakal keluar - Adik saya punya info - dia nak tengok, dia akan belanja (selamat duit den) - title; Jangan Pandang Belakang Congkak... Cat Farish, Lan Pet Pet, and some guy lol... Tengok je la nanti, wasting time atau tak...

Ah... Kalau susah... Hantar je filem P. Ramlee kat your brother Kataklicik. Filem lama selalunya ada lebih banyak mesej. Lagipun sekarang, filem-filem lama ni, kalau ada tengok la, diaorang dah mula edarkan balik. Hari tu, habis duit beli filem lama KRU, Putera, etc. Filem-filem lama tahun 80an, 90an... Adik saya selalu kata "Susah nak cari movie macam movie lama, movie baru boring..."


Sarah Farhana | 10 comments Nak tanya..Syurga Cinta ada ala-ala cerita daripada seberang Kiamat Sudah Dekat tak?


Jack (echoicglory) | 295 comments Hmm... Tak pernah tengok cerita tu... Tapi Syurga Cinta in some ways was like a typical boy meets girl, boy falls in love and boy hurt girl, etc. Tapi with the whole Islamic theme, cerita lebih interesting la...


Faizah Roslaini | 825 comments Hmm cerita yang Baderuddin Azmi director tu cerita apa ya? Yang baru keluar tahun ni tu. Yang tentang pramugari kena seksa kubur tu? Macam menarik tapi I tak ingat title dia.


Kataklicik | 714 comments Hmmm, dah hantar dah all of Yasmin Ahmad's offerings, except Talentime lah, tak keluar dvd lagi.

Cicakman was good (my kids siap beli OST, hafal lagu semua hehehe) tapi Cicakman 2 was truly disappointing. Methinks sebab deme nak masukkan too much into the movie, to the extent that it ended up shallow.

Kat mana nak cari 1957 Hati Malaya? Masalahnya, bila nak cari dvd Melayu ni, payah betul nak jumpa!


Jack (echoicglory) | 295 comments Cari kat Speedy video. Last time saya beli kat situ. Rasanya, kat Carrefour pun ada, last time ada satu section jual Malay DVDs... Tak tahu ada lagi atau tak.


Hannah | 92 comments Kenapa takde orang sebut Upin Ipin ye? Takde ke yang minat tengok budak2 comel tu? :P


Jack (echoicglory) | 295 comments Hannah wrote: "Kenapa takde orang sebut Upin Ipin ye? Takde ke yang minat tengok budak2 comel tu? :P"

Sebab tak tengok lagi... hahah =D


Xara_fatima | 255 comments Upin ipin punya dvd tak keluar lagi. Diorang lepaskan tayangan kat indonesia dengan singapura dulu. Saya tengok wayang ni sampai dua kali. :D

Kalau cerita Melayu, carilah yang diarahkan oleh Mamat Khalid, Afdlin Shauki, Khabir Bhatia. Bervariasi sedikit. Mamat Khalid ada cerita Man Laksa, Zombie Kg Pisang, Rock, Malam Kala Bulan Mengambang dan yang bakal keluar tajuknya Estet. (Jac Victor ada berlakon bersama dengan kumpulan Alley cat)

Filem Afdlin Shauki pun suka juga. Ada Baik Punya Cilok, Sumolah, Buli, Buli Balik, Los & Faun dan yang akan keluar nanti cerita Papadom dan juga Brave (?)-- tajuk Thailand dia, tajuk Malaysia punya tak ingat. Kalau dah Afdlin Shauki, filem rakan dia - Hans Isaac iaitu Cuci juga menarik untuk ditonton.

Khabir Bhatia selain dari cerita Cinta, ada juga cerita Sepi. Cerita yang akan keluar nanti tajuknya Setem. Agaknya Khabir Bhatia gemarkan cerita bertajuk satu perkataan sahaja?

Kalau cerita Yasmin Ahmad, mostly around cerita Orked, orked kecil, orked besar, orked tua. Kecuali Talentime dan yang nak release baru ni - Mualaf dan sebagainya.

Shuhaimi Baba pun best juga. Cumanya cerita Hati Malaya 1957 itu masih belum sempat ditonton.

Cerita-cerita yang diarah oleh Pierre Andre pula ada yang ok, ada yang tak seronok langsung.

Tapi kalau cerita berkenaan rempit, gangsterisme seperti Remp-it, KL Drift, Bohsia dan sebagainya, dinasihatkan, tidak perlulah ditonton. Entah apa yang berdakwahnya, jika isi yang dipaparkan itu hmmm...


back to top

unread topics | mark unread