Mika Auramo's Reviews > Menkää mielenhäiriöön

Menkää mielenhäiriöön by Ville Virtanen
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Apr 02, 2010

did not like it
bookshelves: kotimaiset-uudehkot, mielenterveys
Recommended for: omaeläkerrallisista näyttelijäkirjoista pitäville.
Read in April, 2010 — I own a copy

Täytyy tunnustaa, että Virtasen tekele on huonoimpia romaaneja, joita olen koskaan lukenut. Yhdessäkin tähdessä on puolet liikaa.

Teos on avainromaani, ja virtasen alter ego on nimeltään Vili. Huono näyttelijä purkaa opettajaansa liittyviä traumojaan. Monet muutkin keskeiset henkilöt ovat selvästi tunnistettavissa, esim. Jouko Turkka, Jukka Virtanen, Juha Halonen, Jarmo Mäkinen jne.

Kirja jakaantuu kahteen osaan: alkuun vietetään melko tavallista nuoren elämää, sitten ollaan teatterikoulussa ja yritetään näytellä. Rakenne on hyvin pirstaleinen ja katkelmallinen (peräti 89 lukua). Nuoruudessaan Vili käy pyhäkoulussa, Bulgariassa, Kreikassa, ratsastamassa, psykologilla, myymälävarkaissa, ryyppäämässä, Manaajaa katsomassa, Pikku-Maria naimassa, Monaan rakastumassa, ripsiväriä laittamassa, jälleen bylsimässä, Monasta eroamassa, Bowien Heroesia kuuntelemassa, Khaos-hummalla ratsastamassa ja lopulta teatterikouluun pyrkimässä.

Teatterikorkeakoulun rehtorina toimii Jorma Kassinen, jonka oppeja siteerataan ja vääristellään. Ohjeita on monenlaisia: ”Menkää mielenhäiriöön! Tehkää sensaatioita. Taideteoksella ei ole mitään arvoa. Arvo on reaktiossa, jonka se vastaanottajassa aiheuttaa.” Vili räpiköi koulunsa läpi, menee naimisiin ja saa tyttären. Perhe ja muu elämä on jossain taka-alalla, ja lopulta kertoja ”pääsee” sinne mielenhäiriöönsä, kun ei kestä näyttelemisen paineita Boromirin roolissa Suomenlinnan Sormusten herra -dramatisoinnissa.

Aloitus ja lopetus on yritetty saada kökösti yhteen. Vilillä on puhuva televisio, joka sanoo: ”Mup.” Siinä välissä on eletty nuoruus, menty naimisiin, ”pelattu teatteria” ja epäonnistuttu ja kärsitty burnoutista. ”Häiriöjaksoissa” Vili riistää ”jumalaltaan” jalustan ja pehmittää hänet tavalliseksi kuolevaiseksi − niin ja siinä sivussa on pyöräilyä niin perkeleesti.

flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Menkää mielenhäiriöön.
Sign In »

No comments have been added yet.