Faizah Roslaini's Reviews > Diari Hidup Rasulullah S.A.W.

Diari Hidup Rasulullah S.A.W. by Muhammad Abd. Syukur
Rate this book
Clear rating

by
1260846
's review
Mar 31, 2010

really liked it
bookshelves: read-2010, islam, motivational
Read from April 02 to May 16, 2010

- Ada orang percaya kita boleh berjaya apabila kita efektif dan produktif. Ada yang pelbagai cara di luar sana: ada yang sukakan Fraklin Covey, ada yang sukakan Tony Buzan atau Bono atau entah siapa-siapa lagi.

2 - Aku berasakan bahawa dengan meniru cara hidup Rasullah S.A.W sehari-hari, maka aku paling boleh berjaya.(Jangan tanya sama ada aku telah berjaya atau tidak sekarang kalau tidak mahu rasa pelempang)

3 - Amalan-amalan seharian dalam hidup baginda yang diterangkan dalam buku ini adalah seperti berikut: 1. Tahajud 2. Baca & Faham Al-Quran 3. Subuh berjemaah di masjid 4. Solat Duha 5. Sedekah 6. Sentiasa Berwudhuk 7. Zikir

4 - Bagi aku semua itu bukan asing cuma aku harus bertanya pada diri, hendak buat atau tidak? Pelbagai-bagai bullshit akan timbul apabila diri sendiri tidak cukup berkehendak. (Ya, makcik sedang melihat diri sendiri)

5 - Dalam bab-bab terakhir ada bercerita tentang Majlis Az-Zikra di Indonesia yang diceritakan telah berjaya merubah hidup ramai pengamalnya.

Secara keseluruhan, sedikit membosankan tetapi berguna sebagai panduan terutama bagi yang bersemangat mahu mencipta legasi dalam acuan yang barangkali paling Islamik. (ya, aku juga ada mimpi walaupun ia mungkin tidak melibatkan Toyota Alphard atau banglo 9 tingkat atau berkahwin dengan kerabat diraja yang punya private jet).
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Diari Hidup Rasulullah S.A.W..
Sign In »

Reading Progress

04/02/2010 page 22
13.75%
show 2 hidden updates…

No comments have been added yet.