Janneke's Reviews > Godenslaap

Godenslaap by Erwin Mortier
Rate this book
Clear rating

by
3274747
's review
Feb 18, 2010

really liked it
bookshelves: leeskring, gelezen-in-2010
Read from February 10 to 18, 2010

Een heel oude vrouw, Helene Dumont probeert door haar herinneringen in taal vast te leggen de werkelijkheid van haar verleden terug te halen. Het gaat haar vooral om de verleden ervaringen te voelen.
Alle personen uit haar verleden passeren de revue. Haar moeder en vader en het gegoede burgerlijke milieu waaruit Helene stamt, haar broer, die veel voor haar betekend heeft en die haar als persoon het beste kende. Haar man, hun liefde en met hem vooral de oorlog (WO I) waarmee een heel tijdperk verdween.
Deze oorlog is van grote betekenis geweest in haar leven. In een gesprek met h aar broer zeggen ze tegen elkaar dat het eigenlijk de beste tijd uit hun leven is geweest.
Aan het eind van de roman is ze klaar met het opschrijven; ze heeft zichzelf niet gespaard in de vragen die ze stelde en wilde beantwoorden.

Mortier gebruikt prachtige taal in dit boek. De eerste ca. 90 pagina's zijn wat moeilijk door te komen, maar dan volgt een uitermate boeiend verhaal. In de beschrijvingen over het slagveld van WO I slaagt hij er in je diep te doordringen van de zinloosheid van deze oorlog waar zoveel jonge mannen sneuvelden of, zowel fysiek als mentaal, verminkt werden.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Godenslaap.
Sign In »

Reading Progress

02/13/2010 page 293
72.17%
show 1 hidden update…

No comments have been added yet.