Mika Auramo's Reviews > The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns

The Little Book of Common Sense Investing by John C. Bogle
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Feb 07, 2010

liked it
bookshelves: sijoitus
Recommended for: rahastojen kuluihin kyllästyneille.
Read from October 07, 2007 to February 08, 2010 — I own a copy

Niin kuin kirjan alaotsikkokin väittää, sijoittaja turvaa pääomansa parhaiten käyttämällä yleisjärkeä. Se tarkoittaa tässä sijoittamista indeksirahastoihin, mielellään Vanguardin.

Kirja sopii hyvin johdannoksi niille, jotka ovat kyllästyneet sijoitusrahastojensa suuriin kuluihin ja siihen, että ne eivät ole pärjänneet vertailuindeksilleen.

John C. Boglehan on ensimmäisen varsinaisen indeksirahaston perustaja, ja hän käyttääkin Vanguard 500 indeksirahastoa esimerkkinä (monien muiden lisäksi). Indeksisijoittamista verrataan aktiviivisesti hoidettuihin osakerahastoihin, ja tulokset ovat karuja. Em. rahaston vuosikulut 0.18% verrattuna vaikkapa muutaman prosentin vuosikuluihin osakerahastoissa tekee pääomaan samalla tuotolla kymmenessä vuodessa kymmenien prosenttien eron indeksirahaston hyväksi.

Argumenttiensa tueksi kirjoittaja esittää eri ajanjaksoja alkaen 1910-luvulta, 1960-luvulta ja viimeiseltä vuosikymmeneltä 1995-2005 ja osoittaa olevansa oikeassa. Kirjassa siis vertaillaan aktiivisesti hoidettujen rahastojen kalleutta ja huonoutta indeksisijoittamiseen verrattuna. Suorista osakesijoituksista, maantieteellisesta hajauttamisesta tai allokoinnista ei mainita juuri mitään osakepoiminnasta tai markkinoiden ajoittamisesta puhumattakaan.

Miksi ostaa yksittäisiä osakkeita rahaston kautta, kun voi ostaa koko markkkinan omalla pienellä indeksiosuudellaan, kuuluu kirjan sanoma. Sitä tukevat hyvin muutamat taulukot, joissa vertailuilla havainnollistetaan indeksisijoittamisen edut.

Onhan sentään Benjamin Grahamkin saanut oman lukunsa, ja teoksessa korostetaan pienten arvoyhtiöden (indeksirahaston kautta) kuulumista sijoittajan portfolioon.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Little Book of Common Sense Investing.
Sign In »

Reading Progress

05/12/2016 marked as: read

No comments have been added yet.