Gijs Grob's Reviews > De wonderen van de Oriënt: Il Milione

De wonderen van de Oriënt by Marco Polo
Rate this book
Clear rating

by
544212
's review
Aug 22, 12

liked it
bookshelves: middle-ages, non-fiction, travel, italian
Read in May, 2007

Marco Polo's eigen reisverslag zoals deze die heeft gedicteerd aan ene Rustichello tijdens zijn gevangenschap in Genua. Hoewel dit verslag begint met een opsomming van zijn lotgevallen en die van zijn vader en oom, bestaat het grootste gedeelte uit een nogal anonieme reisgids langs streken en steden. Deze bevatten veel herhalingen (heel veel steden bevatten 'onderdanen van de grootchan' en 'afgodendienaren'), veel extreme superlatieven (de grootste/mooiste/bloederigste/zoals je nooit gezien hebt enz.) en regelrechte nonsens (over de vogel Rok bijvoorbeeld), maar ook een paar mooie legenden (bijna allen christelijk, maar ook over Boeddha bijvoorbeeld) en beschrijvingen van veldslagen.

Omdat Marco Polo zijn eigen geloofwaardigheid nogal onderuit haalt met zijn superlatieven en legenden, omdat hij alles duidelijk door een christelijke bril ziet (net als Ibn Battoeta (zie The Travels of Ibn Battutah) dat een halve eeuw later dat door een Islamitische zou doen) en de rest van zijn verslag nogal droog is, is er van 'wonderen' nauwelijks sprake. Daarvoor is zijn relaas per saldo te saai.

Het boeiendst zijn de beschrijvingen van Koeblai Chan en zijn hofhouding zelf, dit is duidelijk waar Marco Polo het meest van weet. Verder zijn zijn beschrijvingen van Zuid-Oost-Azië interessant. Al met al wel een interessant kijkje in de (denk)wereld van de middeleeuwen.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De wonderen van de Oriënt.
Sign In »

No comments have been added yet.