anca dc's Reviews > Surprins de bucurie

Surprins de bucurie by C.S. Lewis
Rate this book
Clear rating

by
78526
's review
Jan 21, 2009

it was amazing
bookshelves: 2008-2009
Read in May, 2009

cel mai ciuda mi'e ca nu imi las notitele proaspete, atunci cand citesc cartea. pentru ca dupa aceea nu mai ii simt pulsul in acelasi fel, nu mai este totul proaspat in mine si apoi nu mai am aceeasi usuratate in exprimarea insemnatatii scrierii respective. asta ii asa, in general, dar si in special pentru cartea asta si lewis...asa ca o sa urmeze niste notite care mie imi par asa seci, serbede..imi pare rau. asta e! invatatura de minte!

mi'a placut:
* franchetea lui de la inceput:) ca aceasta carte nu ii menita sa fie citita de oricine, ci numai de cei care au perseverenta de a trece de un anumit punct. a construit'o in felul asta.
* relatia deosebita cu fratele lui si lumea pe care si'au creat'o si felul in care evadau in ea:) ingenios! mi'ar fi placut si mie sa fiu un copil atat de bogat in imaginatie.
* sinceritatea fata de el insusi, in mai multe aspecte. de exemplu, cand vorbea de tatal sau ori cand descria cum era el [in special:]. pe mine m'a uimit.
* detaliileee!!!! <3<3 pana la cer si inapoooi!! extraordinar!! ..si in descrierile peisajelor si locurilor [pe mine m'a facut sa fiu acolo, sa'mi doresc sa fiu in peisajele alea:], dar si a vietii, pur si simplu.
* oamenii pe care i'a ales sa ii descrie: profesorii lui si prietenii. mi'a placut la arthur cum l'a facut constient de simturi:) [nu am sa pun si eu bine-cunoscutul paragraf cu ei doi:P:)]
* m'a fascinat rationalul din el, eu fiind o simtitoare. normal ca mi'a placut. doooh! ..si uaaai. cum o explicat toata experinta!! dar mai ales locul intelegerii intregului Adevar!:)

consider ca afirmatiile despre Dumnezeu pe care le'am spicuit mai jos nu pot fi intelese in afara contextului si experientei traite si prezentate de lewis. cel putin, anumite.

~~~

In Cartea de rugaciuni scrie ca trebuie "sa'i aducem multumiri lui Dumnezeu pentru marea lui slava", ca si cand ii datoram mai multe multumiri pentru ceea ce este El cu necesitate decat pentru orice alt beneficiu pe care ni'l confera; asa si facem si a'l cunoaste pe Dumnezeu inseamna a sti acest lucru.

~~~

Plimbarea si discutia sunt doua mari placeri, dar este o greseala sa le amesteci. Larma pe care o facem eclipseaza sunetele si tacerile lumii exterioare; de la vorba se ajunge aproape inevitabil la fumat si atunci adio natura pentru unul dintre simturi. Nu te poti plimba decat cu un prieten (cum era Arthur pentru mine, in vacante) care sa-ti impartaseasca atat de bine preferinta pentru fiecare schimbare a peisajului, incat o privire, un popas sau cel mult un gest sa fie de ajuns a'ti confirma ca placerea este impartasita.

~~~

Un tanar care doreste sa ramana un ateu inveterat se cuvine sa'si selecteze cu mare grija lecturile. Capcane sunt peste tot - "Biblii deschise, surprize cu nemiluita", cum spunea Herbert, "plase si stratageme iscusite". Dumnezeu este, daca imi pot permite s'o spun, foarte lipsit de scrupule.

~~~

Cuvintele compelle intrare, siliti'i sa intre, au fost atat de denaturate de oameni nelegiuiti, incat ne cutremuram in fata lor; dar, intelese cum se cuvine, ele masoara nemarginirea milei Divine. Asprimea lui Dumnezeu este mai gingasa decat blandetea omeneasca, iar constrangerea Lui este libertatea noastra.

~~~

Dumnezeu trebuie ascultat pentru ceea ce este in Sine. Daca va intrebati de ce ar trebui sa ascultam pe Dumnezeu, in ultima instanta raspunsul este "Eu sunt". A'l cunoaste pe Dumnezeu inseamna a sti ca ii datoram ascultare.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Surprins de bucurie.
Sign In »

Reading Progress

04/14/2016 marked as: read

Comments (showing 1-9 of 9) (9 new)

dateDown arrow    newest »

L.S. nu ti scrii ideile pe moment... big mistake :))


anca dc :) no no no. no more mistaaakeees! :P:))

~~~

in alta ordine de idei, o recomand ateistilor sau alora care au nevoie de explicatii rationale peste masura. nu! nu pentru ca vor gasi nu-stiu-ce raspunsuri exacte si dovezi. ci pentru ca se dovedeste inca o data Suveranitatea lui Dumnezeu: daca El vrea sa se descopere, se descopera cui vrea, cand vrea si cum vrea [vezi paragraful trei scris mai sus:]. si totusi, in Suveranitatea Lui nu calca peste vointa libera a omului, pentru ca este nevoie de acel moment de plecare a omului in fata Dumnezeului a toate tiitor. pentru mine inca este mister modul in care se impletesc dorinta Atotputernicului de a se descoperi si vointa omului de a se recunoaste neputincios in fata marelui Adevar si de a'l primi! dar ceea ce este foarte clar pentru mine este faptul ca nimeni nu va putea sa ii reproseze Lui ca nu i s'a descoperit. sunt convinsa!


Lavinia haha, ai muncit ceva aseara, nu gluma :)


anca dc :)) daa. am observat ca imi place sa scriu seara/noaptea. nu stiu de ce imi vine mai usor. inainte nu eram asa.


mirela Darau mi-au placut citatele care le-ai pus!! now i really wanna read the book as well...:)


anca dc ioooi :) ce ma bucur! sa stii ca m'am gandit fix la tine cand o citeam. chiar is foarte curioasa cum ti se pare. daca nu o ai, ti'o imprumut :)


mirela Darau la mine? de ce????:)
mi-o imprumuti???:D i'd be grateful!!
anca dc ..mmm..nu stiu daca pentru un motiv anume. pur si simplu. m'a dus cu gandul la tine.
ti'o aduc duminica :)


mirela Darau Ancu wrote: "..mmm..nu stiu daca pentru un motiv anume. pur si simplu. m'a dus cu gandul la tine.
ti'o aduc duminica :)"


multu:)!back to top