Nazmi Yaakub's Reviews > Tuan Guru Haji Mohd Yassin: Tokoh Ilmuwan Islam Cemerlang

Tuan Guru Haji Mohd Yassin by Abd Latif Juffri @ Al-Jufri
Rate this book
Clear rating

by
3449784
's review
Sep 01, 2014

liked it
bookshelves: autobiografi-biografi-memoir, islam, malaysia
Read from August 07 to 08, 2012 — I own a copy

Biografi Tuan Guru Haji Mohd Yassin: Tokoh Ilmuwan Islam Cemerlang karya Abd Latif Juffri @ Al-Jufri dan Amad Bahri Mardi ibarat membongkar peribadi unggul yang terselindung di sebalik khazanah catatan mengenai emas ulama dan ilmuwan yang tersusun dalam kepustakaan Islam di rantau Melayu.

Aneh sekali ketokohan Mohd Yassin Muhammad yang merintangi perjalanan keilmuan dan dakwah Islamiah di selatan tanah air sepanjang abad ke-20 tidak banyak disorot dalam bentuk penulisan buku.

Beliau yang dilahirkan di Tanjung Bidara, Melaka pada 1899, meninggalkan jejak pada ranah pendidikan Islam yang membentuk wajah sejarah yang berwibawa kepada Johor.

Bab permulaan yang menguak perjalanan hidup tokoh yang tidak mengikuti pendidikan formal seperti yang dilihat daripada kaca mata Barat, tetapi membina keilmuannya melalui tindakan berguru dengan ulama tempatan.

`Persahabatannya' yang sarat dengan sifat tawaduk sebagai anak murid kepada Abu Bakar Hassan yang lebih dikenali sebagai Kadi Abu Bakar Alim atau Abu Bakar Hassan al-Muari ibarat membuka kunci kepada gedung ilmu yang mempunyai tiga pintu utama, iaitu Tauhid, Fiqh dan Tasawuf.

Apatah lagi jalur keilmuannya berkesinambungan kepada Kiai Haji Fadhil al-Banteni atau lebih dikenali sebagai Kiai Fadhil Lenga, iaitu ulama dan ahli tarikat yang terkenal di Muar sekitar 1910 hingga 1950.

Di tengah-tengah pertelingkahan Kaum Tua dan Kaum Muda sekitar 1920-an hingga 1930-an, Mohd Yassin tampil dengan peranan yang siginifikan dalam menjinakkan gelombang kesedaran Islah atau pembaharuan yang sering terburu-buru dan kagum dengan kemodenan Barat.

Ini kerana seperti yang dikupas dalam buku terbitan Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM) itu, meletakkan Mohd Yassin sebagai tokoh yang memiliki pendirian dalam berhujah mengikut pendekatan Hujjatul Islam, Imam Ghazali terutama berdasarkan kitab Ihya' Ulumuddin.

Berbekalkan bahasa yang mudah dicerna, buku ini menyorot keistimewaan Mohd Yassin terutama melalui amalan kesufiannya, kehebatan ilmu perubatan, bakat dalam seni pidato dan seni suara kerana beliau dikurniakan suara merdu dan memiliki burdah atau lenggok suara berbunga seperti qari.

Sumbangan Mohd Yassin dalam penubuhan Sekolah Menengah Mohd Yassin (SMMY) sekitar dekad 1960-an amat menakjubkan mengingatkan beliau sendiri tidak menjalani pendidikan formal sebegitu, tetapi memiliki pandangan yang jauh ke depan.

Meskipun SMMY hanya bertahan sehingga 1985, SMMY yang berkonsepkan Sekolah Kebajikan dan Keluarga memberi peluang pendidikan kepada anak Melayu yang tercicir dalam pelajaran yang pada masa kini boleh dianggap pendemokrasian sistem pendidikan.

Buku ini tidak hanya menyorot persoalan yang besar, bahkan turut mengutip sisi yang peribadi apabila melihatnya sebagai suami yang adil kepada empat isterinya dan ayah yang mithali kepada 47 anaknya termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin.

Dengan ketebalan 158 halaman, ia sama sekali tidak mencukupi untuk menyalin kembali tinta emas tokoh ilmuwan dan pendakwah seperti Mohd Yassin, bahkan pasti tidak memadai untuk melakarkan sumbangannya dalam bidang pendidikan Islam di selatan tanah air itu.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tuan Guru Haji Mohd Yassin.
Sign In »

Reading Progress

08/07/2012 page 15
9.0% "Dibuka dengan selintas latar sejarah Johor sejak Kesultanan Melayu Melaka dan Johor, sebelum sepintas perkembangan Islam dan kehadiran ulama dalam ranah politik dan pentadbiran Johor Moden."
08/07/2012 page 44
28.0% ""Dari latar pendidikan Haji Mohd Yassin yang akrab dengan gurunya, Kadi Abu Bakar Alim kepada melihat pemikiran beliau yang mengagumi Imam al-Ghazali hingga kisah pertelingkahan antara Kaum Tua dengan Kaum Muda yang HMY menjadi benteng mempertahankan kelurusan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.""
show 2 hidden updates…

No comments have been added yet.