Mika Auramo's Reviews > Talvipuutarha

Talvipuutarha by Irja Rane
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Dec 15, 14

it was ok
bookshelves: lapsuus
Read in June, 2012

Irja Ranen Talvipuutarharomaani on alaotsikkonsa mukaan muisto, tarkemmin sanottuna alle kouluikäisen tytön lapsuusmuisto alle vuoden ajalta.

Tapahtumia tarkastellaan lapsen näkökulmasta, vaikka hän-muotoa käytetään usein. Lukijan on hankalaa asettaa tarinaa johonkin tiettyyn ajanjaksoon, sillä viitteitä vuosiluvuista ei anneta. Hevosella toki liikutaan. Myöskin tapahtumapaikat jäävät arvailujen varaan.

Päähenkilö on nimeltään Liisa, ja hän ei käy vielä koulua. Isoveli Eemu sen sijaan on jo koululainen. Isä on armeijan upseeri, ja äiti alkaa sairastella. Siitä alkaa tytön matka sukulaiselta toiselle.

Ensimmäisen muuton aikoihin tie vie mummolaan, sittemmin maaseutukaupunkiin ja lopulta maaseudun korpeen. On mummua, pappaa, Lainaa, Taavettia, Hilmaa, Hanna-tätiä, Eilaa, enoa ja Ilmari-setää. Keneenkään ei syvennytä sen tarkemmin, ja kaikki aikuiset, myös Eemu-veli, jäävät lukijalle Liisan kannalta etäiseksi.

Kerronta on melko monotonista ja luettelomaista. Kirjaa voi hyvin lukea tapainkuvauksena, millaista oli ennen vanhaan hevosten ja rekien aikakaudella. Mieleen tulee toisinaan joitain omia lapsuusmuistoja mummolasta tai tunnelmia vanhoista Suomi-filmeistä. Syödään karjalanpiirakoita, leikitään säkkimörköä ja tutustutaan maalaistalon askareisiin. ”Aamulla saa punaista puuroa. Ohranryynipuuroa. Se on hautunut uunissa ja maistuu makealta. Mummun kanssa syödään myöhemmällä kuin muut, kun mummu on aina vaan väsynyt ¬‒‒.”
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Talvipuutarha.
Sign In »

No comments have been added yet.