Diederik's Reviews > De Goden van Gotham

De Goden van Gotham by Lyndsay Faye
Rate this book
Clear rating

by
8298504
's review
Jun 13, 2012

really liked it

(“the gangs of”) New York, 1845, de NYPD krijgt gestalte.
Een achtergrond voor de jonge schrijfster Lyndsay Faye om een historische thriller rond te creëren. En dat doet ze magistraal.
Wij Europeanen denken bij de USA meteen aan termen als “and justice for all” of “God bless America”. (“Gerechtigheid voor allen.” “God, zegen Amerika.”)
Termen die ook hun stempel drukken op dit boek, waar godsdienst en gerechtigheid een hoofdrol opeisen.
Als lezer treden wij in de voetsporen van Timothy Wilde die zijn leven en toekomst letterlijk de lucht ziet invliegen. Getekend door zijn verleden treedt hij tegen zijn zin toe tot de NYPD.
Zeer snel komt Tim terecht in een spiraal van dramatische gebeurtenissen, die zich als een spinrag rondom hem hullen.
Naast Tim, maken we kennis met tal van inwoners uit alle lagen van de bevolking uit het New York anno 1845. Lindsay Faye schetst dit New York door de ogen en het opmerkingsvermogen van Tim en slaagt erin de lezer vanaf de eerste bladzijden mee in de tijd te nemen. Je ademt mee het verhaal.
Het grotendeels protestantse New York van de “Natives” is dan een stad die getekend wordt door de massale instroom van Ierse katholieken. Mislukte aardappelteelt in Ierland (bacterie of straffe Gods?) ligt hier aan de basis.
Inhoudelijk kan ik niet veel lossen, maar je hebt er onmiddellijk alle schijn van dat een seriemoordenaar toeslaat in deze “brandende” smeltkroes.
De titel “De Goden van Gotham” geeft het verhaal alvast richting. Als dit nog niet overtuigend zou zijn, kan ik je wel verklappen dat in het boek wordt aangehaald dat indien het God’s wil is dat ze verhongeren, wie zijn wij dan om de goddelijke gerechtigheid in de weg te staan?
Het verhaal en de personages worden door Lyndsay Faye heel mooi opgebouwd, en blijven ook in alle opzichten overeind. De plot en het einde van het boek vallen in een juiste plooi. Meteen de opstap naar een volgend ijzingwekkend avontuur. Op haar website lees je ook dat zij momenteel werkt aan een vervolg op deze Goden van Gotham.
In haar dankwoord dankt Lyndsay Faye uitdrukkelijk Sir Arthur Conan Doyle, voor zijn lessen in hoe heldenverhalen eruit dienen te zien. Je merkt duidelijk dat beiden zielsverwanten zijn.
Onze maatschappij dwingt ons nu eenmaal alles in vakjes in te delen. Het boek wordt aangeprezen als een historische thriller, wat het ook wel is, maar het verhaal bouwt eerder op als een detective en evolueert naar een thriller. Hiermee wil ik zeker geen afbreuk doen aan het boek.
Als een kritische noot toegestaan is, moet het me van het hart dat de eerste 20 tal bladzijden soms lijden onder een al te stroeve vertaling, en de vertaling in het algemeen me te Noord Nederlands overkomt als Vlaamse lezer. Maar in de wetenschap dat New York eigenlijk wel eens New Amsterdam had kunnen heten, kan het.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De Goden van Gotham.
Sign In »

No comments have been added yet.