Plaama's Reviews > The Mephisto Kiss

The Mephisto Kiss by Trinity Faegen
Rate this book
Clear rating

by
5523122
's review
Nov 18, 2012

really liked it
bookshelves: angels, demons, gods, personal-collection, reviews, romance, young-adult, urban-fantasy
Read from November 12 to 14, 2012

Книгата пристигна и започнах да я чета още в момента, в който я взех от пощата. И мда, определено чакането си заслужаваше.

Някой ме попита, защо подхващам книгата толкова бързо, когато обикновено чакам доста преди да започна пореднаия потенциален любимец... Ами защо? В случая всяка книга е "stand alone", a и предстоят още цели четири, така че сърце на място и давай напред.

Преди обаче да започна със самото ревю трябва да кажа някои неща.
Първо, реалната оценка, която давам на The Mephisto Kiss е по-близо до 3.5, отколкото 4. Това е така, заради някои нещица в развитието на сюжета, които маалко ме подразниха, но не достатъчно, за да развалят цялостното ми мнение, така че няма да си направя труда да ги спомена.

Второ. Абсолютно ненавиждам, дори презирам корицата на книгата. Толкова е ужасна и сладникава, че направо ми се плаче. Да, символика на корицата не липсва, спор няма, но все пак си говорим за Ада, бре хора. За зло, по-голямо и от самия Луцифер. Вселената, в която се развива действието до една голяма степен е мрачна, с чувства на стаен гняв и омраза. Не може докато първата корица имаше едно толкова хубаво "dark feeling" в себе си, втората да е като за някакъв лигав любовен романс, което няма ама нищо общо с онова, което се случва с историята. Е, да в книгата романс има, но той далеч не е единствената тема. За мен тази корица създава едно толкова грешно впечатление за съдъжданието и тематиката на книгата, че ако вече не бях прочела The Mephisto Covenant: The Redemption of Ajax сигурно нямаше и да погледна поредицата въобще.

Сега, към самото ревю. Ами, като цяло качесвото на втората книга, спрямо първата откъм динамика, представяне на героите и развитие на сюжета е почти същото, макар че този път Trinity Faegen е избрала различен подход за въвеждане и цялостен ход на историята. Много от елементите, които вече са ни познати от първата книга са погледнати и допълнени от различен ъгъл, създавайки още по-пълна представа за света, където се развива действието. Авторката ни представя и съвсем нов спектър от чувтсва и отношения между героите, който да допълни вече съществуващите взаимоотношения, но без да създава чувство за еднообразие или повторение.

Искренно се надявах, че при все, че всяка от книгите в поредицата ще се центрира върху един от братята, имайки предвид, че голяма част то действието ще се развива през неговата гледна точка, Trinity Faegen да успее ясно да разграничи разликите в характера на всеки един от тях и да така да придаде някаква индивидуалност на книгите спрямо характера, върху който ще се съсредоточи и в това отношение The Mephisto Kiss определено не ме разочарова. Всички елементи, в начина на изказване и мислене на Jax, както и подхода му към определена ситуация в настоящата книга изцяло бяха заменени с тези на брат му и макар действието да се развива в същия свят, разликите, на които толкова много се надявах, също бяха на лице и това определено беше в плюс. Разликите в мисленето на новата Anabo, спрямо Саша, също бяха доста осезаеми, което е още един плюс.

От друга страна също както с The Redemption of Ajax, книга две не изостава откъм интриги и неочаквани обрати. Напрежението, което не те оставя още от първите няколко страници също е на лице и веднъж започнеш ли да четеш, също както при първата книга, дори и да искаш не можеш да спреш, защото постоянно се случва нещо, което да задържи вниманието ти. Леко хаотичният стил на писане от първата книга, тук почти изцяло липсва и това също ми допадна изключително много, тъй като този път съвсем ясно си личеше, че авторката е знаела много ясно, в каква посока води историята. Кратките моменти на несигурност от първата книга, също липсват.

Като цяло The Mephisto Kiss е едно наистина подобаващо продължение и допълнение към цялостната картина на The Mephisto Covenan и сега все повече се надявам това да се превърне в тенденция, която да продължи до края на поредицата, която определено има потенциал да се превърне в нещо значимо, макар до момента двете книги да са доста подценени, което е жалко, защото за мен заслужават да им се обърне внимание.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Mephisto Kiss.
Sign In »

No comments have been added yet.