FantasyWereld's Reviews > De alchemist

De alchemist by Michael Scott
Rate this book
Clear rating

by
8548493
's review
Jun 01, 2012

really liked it
bookshelves: young-adults

Sophie en Josh Newman zijn een tweeling en wonen in de Amerikaanse stad San Francisco. Sophie werkt in een koffiewinkel en aan de overkant van de straat werkt haar broer Josh in de boekwinkel van Nick en Perry Fleming. Zo leven zij hun leven met niets anders aan hun hoofd dan iedere andere vijftienjarige aan zijn of haar hoofd zou hebben. Maar wanneer er op een warme zomerdag opeens een stel vreemde mannen de boekwinkel van Nick en Perry Fleming binnen gaan, verandert het leven van de tweeling drastisch. Eén van deze mannen is namelijk John Dee, een magiër van vele honderden jaren oud. De mannen die hij heeft meegenomen zijn Golems, kleimannen. Dee is naar de boekwinkel gekomen om de codex, het boek van Abraham de Magus van Nick Fleming te bemachtigen, maar Nick is niet van plan om hem het boek te geven. Josh is in de kelder aan het werk wanneer hij opeens de geur van rotte eieren en pepermunt ruikt. Als hij uit de kelder omhoog kijkt ziet hij bij zowel Nick als Dee een vreemde substantie uit hun handen ontspruiten. Nick Fleming blijkt niemand minder te zijn dan de honderden jaren oude alchemist Nicolas Flamel!

Wat volgt is een geurig en kleurig beschreven magisch gevecht. Josh komt zijn werkgever te hulp, maar hij maakt weinig verschil. Dee weet het boek af te pakken en wanneer de eveneens honderden jaren oude vrouw van Nicolas, Perenelle Flamel alias Perry Fleming, zich in het gevecht mengt wordt zij ook nog eens door Dee ontvoerd. Wanneer hij vertrokken is onthult Josh dat hij tijdens het gevecht twee bladzijden uit het boek heeft weten te scheuren. Deze bladzijden zijn van groot belang voor het aanwenden van de inhoud van het boek en door Dee tegen te werken zijn nu ook Josh en Sophie zijn vijanden geworden.

Veel actie, weinig diepgang
Michael Scott heeft ervoor gekozen om zijn verhaal met veel actie te beginnen en hij houdt dit het gehele boek vol. We leren Sophie en Josh kennen als ze aan het werk zijn in de winkel, waar slechts minuten later al de aanval plaats zal vinden op Nicolas Flamel. Na deze aanval slaan Josh, Sophie en Flamel op de vlucht met Dee en zijn kornuiten op de hielen. Die dreiging blijf je altijd voelen, maar omdat Scott nergens echt goed de tijd neemt om de tweeling enige diepgang mee te geven krijg je ook nauwelijks een binding met ze. Josh is gewoon de zeurderige, onwillige tiener en zijn zus de dappere heldin. Maar dan blijkt dat de tweeling allebei ook nog eens een zeer zeldzame aura hebben en dat ze misschien wel eens de tweeling kunnen zijn die in de voorspellingen van Abraham worden genoemd. Dit is nogal clichématig. Dit is iets wat niet perse slecht hoeft te zijn, wanneer de uitwerking nog enigszins origineel is. Maar helaas slaagt Scott er niet in om er een eigen draai aan te geven.

Wil je de volledige recensie lezen? Klik hier:
http://www.fantasywereld.nl/recensies...
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De alchemist.
Sign In »

No comments have been added yet.