FantasyWereld's Reviews > Harten Sara

Harten Sara by Thomas Olde Heuvelt
Rate this book
Clear rating

by
8548493
's review
May 31, 2012

really liked it
bookshelves: volwassenen

Een knooppunt in het web van verbeeldingsliteratuur en populaire cultuur is Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt. Deze verbeeldingrijke roman hangt in grote mate samen met vele andere teksten, die op hun beurt weer echoën in dit verhaal.
Harten Sara gaat over de relatie tussen Sara, een meisje met Asperger, en Sem, een beroemd illusionist die niet meer in magie gelooft, al zou hij niets liever doen. Sem is smoorverliefd op Sara en is tevens de geestesvader van Beesje, een imaginair beestje op wie Sara verliefd wordt. Zij heeft er moeite mee om werkelijkheid en fantasie te scheiden. Hij wil fantasie en illusie graag als de werkelijkheid zien. Zijn liefde voor haar en haar liefde voor Beesje leidt tot een zeer levendige relatie waarin de vreemdste dingen gebeuren. Wanneer Sem vindt dat Sara's liefde voor Beesje te groot wordt, besluit hij Beesje in te vriezen zodat Sara volwassen kan worden. Dat laat Sara niet zomaar over zich heenkomen en wanneer ze ontdekt wat De Grootste Illusie die de Wereld Ooit Heeft Gekend inhoudt, komt hun relatie in een neerwaardse spiraal terecht. De grens tussen haat en liefde wordt even vaag als de grens tussen fantasie en realiteit.

Een tweede hoofdlijn, die men kan spiegelen aan de hoofdtekst, slingert door het verhaal en wordt vanuit Sems peetvader Sjors verteld. Hij kijkt terug op zijn jeugd en ziet verbazingwekkend veel gelijkenissen tussen zijn jeugd en de hedendaagse gebeurtenissen in de relatie tussen Sara en Sem.

Plaatsing
Het verhaal heeft absurde, grappige, ontroerende en aangrijpende elementen. De thematiek van het verhaal bestaat uit haat en liefde, maar als een echte post-modernistische roman zoekt het ook de grenzen op tussen fictie en werkelijkheid, en hoge(re) en lage(re) cultuur op. Hoewel het boek in de verbeeldsliteratuur te plaatsen valt (het heeft zeker de kenmerken van een horrorroman), zou de roman ook niet in de canon van de literatuur misstaan. Het boek draagt diepzinnige filosofieën uit met een zeer volwassen stijl, maar met het kinderlijke perspectief van Sara waardoor het soms moeilijke taalgebruik voor iedereen alsnog toegankelijk wordt. Terwijl haar onbetrouwbaarheid als verteller het lastig maakt om werkelijkheid en fictie te onderscheiden. Ook wordt het verhaal door Thomas Olde Heuvelt voor een groot deel autobiografisch genoemd.
Dit intertekstueel kunstwerk kent naast autobiografische invloeden ook onmiskenbare invloeden van andere literatuur en populaire cultuur, zoals eerder gezegd. Wie Steven Halls Gehaaid (originele titel: The Raw Shark Texts) heeft gelezen, zal al snel stuiten op vele gelijkenissen. Beide verhalen verwijzen vaak naar andere teksten, spelen met de typografie bij wijze van experiment, mengen realiteit met fantasie en zijn in te delen onder hoogstaande, magisch-realistische literatuur. Een kleine greep uit teksten, schrijvers en populaire cultuur die terug te vinden zijn in Harten Sara: Peter Pan, Harry Mulisch, Lord of the Rings, Gremlins, Kafka, Socrates, Alice in Wonderland, Fools Garden, Bubble Shooter, Caro Emerald, Michael Jackson en zelfs Justin Bieber. En dat is nog maar een kleine greep uit het assortiment van verwijzingen. Een brij van bekende begrippen gemixt met persoonlijke ervaringen van Thomas Olde Heuvelt heeft geleid tot een zeer vermakelijk verhaal.

Wil je de volledige recensie lezen? Klik hier:
http://www.fantasywereld.nl/recensies...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Harten Sara.
Sign In »

No comments have been added yet.