FantasyWereld's Reviews > De bastaard

De bastaard by Robin Hobb
Rate this book
Clear rating

by
8548493
's review
Apr 02, 2012

liked it
bookshelves: graphic-novels

FitzChevalric wordt op zesjarige leeftijd afgeleverd in de Hertenhorst, hoofdburcht van de Zes Hertogdommen. Hij is de bastaardzoon van prins Chevalric en wordt als zodanig ook opgenomen aan het hof. Terwijl hij door zijn koninklijke familie met scheve ogen wordt aangekeken probeert Fitz zijn plek in de wereld te vinden. De oude stalmeester Burrich neemt hem onder zijn hoede, totdat Burrich ontdekt dat Fitz over de gave van De Wijsheid beschikt, het vermogen in de geest van een dier te treden.

Wanneer Koning Vlijm hier achter komt krijgt Fitz een speciale opleiding. Hij wordt opgeleid tot sluipmoordenaar in dienst van de koning. Hij leert van zijn meester Chade alles wat er bij het moorden komt kijken, zoals het herkennen en gebruiken van giftige planten en het inbreken zonder opgemerkt te worden. Zijn eerste opdracht is het achterhalen van de loyaliteit van een van de hertogen van het rijk. Bij twijfel zal Fitz zijn pas geleerde beroep moeten aanwenden…

Verhaal
De graphic novel is oorspronkelijk in Frankrijk gemaakt door scenarist Jean-Charles Gaudin en tekenaar Laurent Sieurac. Zij hebben de moeilijke taak op zich genomen om De Boeken van de Zieners-trilogie te vertalen naar het medium van de graphic novel. In dit eerste deel wordt duidelijk hoe ze hierbij te werk gaan. De vele gebeurtenissen uit het boek worden slechts in hoofdlijnen overgenomen en als gevolg daarvan lijkt het verhaal in sprongen vooruit te gaan. Hoewel dit zorgt voor een lekkere vaart in het verhaal mis je toch wat binding met het personage van Fitz. In de boeken is veel meer ruimte ingeruimd voor de karakterontwikkeling van Fitz, die zeker in het boek veel meer moeite heeft zich in zijn rol te schikken.

Toch leest het verhaal lekker weg en is het voor mensen die De Boeken van de Zieners hebben gelezen een feest van herkenning. Voor de mensen die hier het eerst met Hobbs werk te maken hebben kan deze graphic novel echter te grote stappen nemen. Veel achtergrondinformatie over de politieke situatie van de Zes Hertogdommen krijg je bijvoorbeeld niet, terwijl die zouden kunnen helpen een beeld te vormen over het belang van de missie van Fitz.

Waar het boek in ik-vorm is geschreven en je zo heel direct in de huid van Fitz komt te zitten lossen ze dat in de graphic novel heel elegant op door Fitz af en toe in blokken tekst te laten vertellen hoe hij zijn nieuwe leven ervaart. Toch is deze informatie niet voldoende om de interne strubbelingen die Fitz bij zijn nieuwe vak en gave voelt volledig weer te geven.

Wil je de volledige recensie lezen? Klik hier:
http://www.fantasywereld.nl/recensies...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read De bastaard.
Sign In »

No comments have been added yet.