Dayat's Reviews > Tuhan Manusia

Tuhan Manusia by Faisal Tehrani
Rate this book
Clear rating

by
1436972
's review
Dec 24, 08

bookshelves: fiksyen
Read in October, 2007

"Alhaq ahad, la ta'addad." Kebenaran itu satu tidak berbilang.

Saya tak meneroka awan seperti Syeikh Muszaphar dengan Soyuznya menerobos angkasa ke ISS yang mengorbit 35m dari radius atmosfera bumi. Tapi selama 3 hari ini saya bagaikan melakukan penjelajahan dengan pembacaan Tuhan Manusia yang sama penting jika tidak lebih utama dengan penerokaan Syeikh Muszaphar ke ISS. (Ketika ulasan ini ditulis Ankgkasawan Pertama Malaysia sedang berada di ISS)

Sungguh remaja Islam seperti saya ataupun Islam itu sendiri di gasak kiri dan kanan, depan dan belakang, luar dan dalam.
Yang cenderung 'seni' diserang kecanduan hedonisme, hidup dan mati kerana liburan. Yang cenderung intelektual dikepong lembah ideologi sekularisme, liberalisme, pluralisme, dan segala anasir isme. Ali Taqi baru kehilangan abang kandungnya, Talha yang kalah dalam peperangan ini. Talha yang mula berjinak dengan idea-idea dan falsafah barat, seterusnya terpesona dan merasa bergaya memakai busana pluralisme, moden dengan pemikiran bebas mutlak tanpa berjejak dengan dasar agama. Akhirnya kecundang di lembah kemurtadan.

Dari sini, pencarian Ali Taqi seorang remaja yang cuba memahami kemurtadan abangnya secara langsung novel ini membawa perbincangan persoalan murtad dari pelbagai aspek, sudut , sisi sejarah, perundangan, wacana falsafah, ilmu logik dan yang terutama rujukan AlQuran dan Assunnah.

"Andai kota itu peradaban, rumah kami adalah budaya dan tiang serinya adalah agama" Inilah kata-kata repitasi dalam novel ini. Peradaban boleh kita pinjam dan ambil teknologi Jepun contohnya tetapi tidak budaya apatah lagi agama Shinto Jepun itu sendiri.
Talha yang mungkin keliru antara kota dan rumah. Telah cuba menggegarkan tiang seri rumahnya sendiri dengan pengisytiharan murtadnya. Nauzubillah.

Syeikh Muszaphar yang membuat kajian di ISS dan akan pulang serta berkongsi kajiannya. Oleh itu saya yang telah pulang dan berpijak ke bumi semula setelah meneroka angkasa novel Tuhan Manusia cuma ingin sekadar berkongsi.

Novel ini harus anda miliki.

(www.makhluk-bernama-aku.blog.friendst...)

3 likes · Likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tuhan Manusia.
Sign In »

Comments (showing 1-3 of 3) (3 new)

dateDown arrow    newest »

Husna pehh...sedap r ayat bro...tulis r buku gak..mesti mcm byk idea bley share klu wat buku...


Dayat terima kasih...
tulis buku?
sy masih belajar membaca lagi ni. hehe

insyAllah...
=)Husna Dayat wrote: "terima kasih...
tulis buku?
sy masih belajar membaca lagi ni. hehe

insyAllah...
=)
"
bro dayat nih ngah keje ke or student ag...?saya nih student ag...ska gak r mek tau pasal kesasteraan melayu nih..dah cm ahli sastera gak r rasa hoho..
back to top