Leen's Reviews > Misha

Misha by Misha Defonseca
Rate this book
Clear rating

by
2683792
's review
Aug 07, 2015

liked it
bookshelves: read-in-2012, roman, historical-fiction, kast
Read in February, 2012

In dit waargebeurde verhaal worden we door de zevenjarige Misha meegenomen op haar wonderbaarlijke avonturen door de wouden van België, Duitsland, Polen Oekraïne, en verder. Aan het begin van WO II worden haar ouders, die joden zijn, gedeporteerd en zij vlucht weg uit haar pleeggezin met maar één ding voor ogen: haar moeder terugvinden, die “in het oosten” zou zijn. Ze moet overleven op voedsel dat ze steelt uit boerderijen, vlees van karkassen, wormen, planten, bladeren, en grotendeels haar eigen wilskracht. Onderweg sluit ze vriendschap met wolven, komt ze in aanraking met de gruwelijkheden van de oorlog en kan ze uiteindelijk terugkeren naar haar oude thuis, Brussel.

Aan het einde van het boek vond ik het jammer dat er zo snel over Misha’s leven werd gegaan eenmaal haar kindertijd achter de rug was. Ik had er gerust meer over willen weten. Ook blijft Misha, die dit boek pas recent schreef, heel oppervlakkig over hoe ze alles wat ze toen heeft meegemaakt, nu ziet. Ze focust zich namelijk de hele tijd op hoe ze het toen meemaakte, wat ze toen voelde en deed. Al is het natuurlijk duidelijk dat ze nooit echt zal aarden in de ‘mensenwereld’ en in haar hart altijd een klein beetje wolf zal blijven.

Maar het boek heeft mijn verwachtingen overtroffen omdat mijn verwachtingen nu eenmaal niet erg hoog waren. De schrijfstijl is eenvoudig en recht voor de raap, een literair hoogstandje is ‘t zeker niet, maar het geeft je een totaal ander gezichtspunt op de gruwelijkheden van WO II, wat het toch een aanrader maakt.

Update, juli 2012: Dankzij een oplettende Goodreader en door eens verder te willen kijken dan (mijn neus) het boek lang is, ben ik erachter gekomen dat dit boek één groot verzinsel is, ondanks wat wordt beweerd op de kaft en door de schrijfster zelf, die een heel andere naam heeft en in de tijd dat Misha met wolven samenleefde, gewoon op school zat. Tsja, het was waarschijnlijk gewoon heel erg naïef van me om te geloven dat een zevenjarige op blote voeten en zonder hulp heel Europa kan doortrekken, en het overleeft... Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Misha:_A...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Misha.
Sign In »

Comments (showing 1-3 of 3) (3 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Elly (new)

Elly Niet lullig bedoeld, maar je weet toch dat dit een fabricatie is? http://en.wikipedia.org/wiki/Misha:_A...


Leen Nu wel....echt schandalig!! bedankt om me de ogen te openen!


message 3: by Elly (new)

Elly Geeft niks, ik heb ook weleens domme dingen geloofd :) tot uw dienst.


back to top