Matti Karjalainen's Reviews > Monster High

Monster High by Lisi Harrison
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Oct 07, 2015

it was ok
bookshelves: tytöt, koulumaailma, huumori, pararomantiikka, romaanit, amerikkalainen-kauno, 2000-luku, naiskirjailijat, viitos-kuutoset
Read from February 08 to 12, 2012 , read count: 1

Lisi Harrisonin "Monster High" (Buster Nordic, 2012) aloittaa uuden samannimisen sarjan, joka kertoo Salemin pikkukaupungissa (Salem, Oregon, ei noitavainojen pesäpaikkana tunnettu Salem, Massachusetts) sijaitsevan Merston High Schoolin oppilaista, joista osa on henkilöllisyytensä ulkomaailmalta salaavia hirviöitä ja osa aivan tavallisia tallaajia.

Sarja keskittyy kahden viisitoistavuotiaan tytön, Melody Carverin ja Frankie Steinin, ympärille (niin, arvatkaapa kahdesti, kumpi tsubuista mahtaa olla hirviö). Molemmat aloittavat samaan aikaan uudessa koulussa, ja joutuvat siellä perinteiseen High School -pyöritykseen, eli pojista ollaan kiinnostuneita, erilaisia väärinkäsityksiä syntyy ja monenlaista draamaa on luvassa niin teini- kuin hirviöosastollakin.

Huumoria ei ole myöskään unohdettu, joskaan se ei ole hirviömäisen hauskaa (myönnän tosin nauraneeni ääneen kohdassa, jossa ihmissusityttö saa päälleen eläinaktivistin heittämää punaista maalia).

Joissakin kirjastoissa "Monster High" on määritelty nuorten aikuisten kirjallisuudeksi, mutta varsinainen kohderyhmä taitaa kuitenkin löytyä aavistuksen verran nuoremmista tytöistä.

Sarjassa esiintyvät kyllä lähestulkoon kaikki perinteisestä kauhukuvastosta tutut hahmot ja pari vähän epätavallisempaakin ilmestystä, mutta ainakin ensimmäisen osan perusteella kauhuelementit on häivytetty olemattomiin siinä missä vaikkapa Sienna Mercerin "Siskoni, vampyyri" -sarjassakin.

Seksikkääseen pukeutumiseen viitataan useampaankin otteeseen ja juoni pyörii paljon poikien ja tykkäämisjuttujen ympärillä, mutta sen verran kevyellä tasolla, ettei tiukkapipoisemmankaan kasvattajan ole syytä huolestua. Lisäksi vähäsen etäiseksi jäävänä opetuksena kirjassa häilyy ajatus siitä, että vain sisäisellä kauneudella on merkitystä.

Lisi Harrison viljelee runsaasti viittauksia tuotemerkkeihin ja nuorisokulttuuriin (Hänen lookinsa muistutti Rihannaa vuoden 2009 American Music Awardseissa, s. 135), mikä tuo jollakin tapaa mieleen Meg Cabotin "Prinsessapäiväkirjat".

Ei "Monster Highia" voi hyvällä tahdollakaan pitää korkeatasoisena nuortenkirjallisuutena, mutta höttöisen hauskaa viihdettä se varmasti tarjoaa kohderyhmänsä mielestä, ja nähdäkseni kirjassa on kaikki ainekset muodostua pienimuotoiseksi hitiksi viitos-kasiluokkalaisten tyttöjen keskuudessa. Kirja kannattaa siis hankkia kokoelmien jatkoksi.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Monster High.
Sign In »

Comments (showing 1-1 of 1) (1 new)

dateDown arrow    newest »

Sarri Tämä oli aika uskomaton pläjäys. Miten pystyit lukemaan sen selvin päin? Täytyy nostaa hattua ammattimaisuudellesi, aika hyvän analyysin olet tähän kirjoittanut.


back to top