Христо Блажев's Reviews > Ender's Game

Ender's Game by Orson Scott Card
Rate this book
Clear rating

by
5091378
's review
Feb 07, 2012

it was amazing
Read in January, 2012

Орсън Скот Кард милитаризира детството в “Играта на Ендър”
http://www.knigolandia.info/2012/01/b...

Бързам да напиша това ревю, преди да съм затънал до болка в “Сянката на Ендър”, далечното (не)продължение на този велик роман. За него ще научите другата седмица, сега ще се центрираме около “Играта на Ендър”, наистина един от най-великите фантастики, който съм чел, напомнящ по строеж на “Звездни рейнджъри” на Хайнлайн (без милитаристичната дивотия) и “Вечната война” на Холдеман (без времевия хаос). Но Орсън Скот Кард (от който скоро ви представих “Следотърсачът”, който вече намирам за не чак толкова интересен) не е написал просто един добър приключенски роман – той е създал свят, изграден върху прецизна логика, пълна систематичност, дълбока психология и познаване на децата, но без сълзливщините, които пробутват пишман психолози днес.

Светът на Кард е в класическото разделение от Студената война, все пак книгата е издадена в годината на раждането ми – 1985. Китай обаче го няма – унищожен от извънземното нашествие на бъгерите – неразбираема чужда цивилизация на разумни насекоми, отблъснати на косъм и с цената на огромни загуби и луд късмет при последната обречена контраатака.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Ender's Game.
Sign In »

Comments (showing 1-6 of 6) (6 new)

dateDown arrow    newest »

Razael страхотна е. Ера е я преиздадоха съвсем скоро


Христо Блажев Аз не успях да ги убедя, но Холивуд успя :)


Бранимир Събев ВЪР.ХОВ.НА.


Христо Блажев Баш!


Eva 'Nomad' Ок, ок, убедихте ме! ;-)


Aleksandar Nikolov То хубаво я преиздадоха, а за "Ксеноцид"-а нещо чува ли се, че от търсене нервички не ми останаха, ей?


back to top