Bistra Ivanova's Reviews > The Boy in the Dress

The Boy in the Dress by David Walliams
Rate this book
Clear rating

by
1638380
's review
Jan 20, 12

bookshelves: picture-books, fiction
Read on January 20, 2012

** spoiler alert ** Както пише навсякъде, Дейвид Уалямс действително ужасно напомня на Роалд Дал дори без да имаме предвид илюстрациите на Куентин Блейк, които правят приликата още по-очевидна.

Историята за Денис (или Денийз, както ще започнем да го наричаме по-късно) е доста забавна и чак изненадващо нестандартна (както личи от заглавието, имаме си работа с кросдресинг). Момчето живее с брат си и баща си и сърдечно страда за напусналата ги майка. На единствената нейна снимка, която е спасил от ритуалното изгаряна на всички фотографии в задния двор, извършено от баща му, тя носи прекрасна лятна жълта рокля. Денис е много добър футболист, голмайстор на училищния отбор, но твърде необичайно за момче - заради майка си започва да се интересува от рокли (без в цялата книга да става дума за нищо повече от това). Баща му е ужасЕн, когато под леглото му намира брой на Вог и го кара да обещае, че няма повече да се занимава с женски глупости.

Всичко е чудесно до деня, в който Денис не среща Лиса, момиче от горните класове, което ужасно си пада по модата, шие си дрехи и има огромна колекция модни списания. Двамата се сприятеляват и веднъж Лиса предлага на Денис да го облече в рокля. Засрамен, той си тръгва от дома й със силно биещо сърце, защото хем му се иска, хем го е страх. На следващия ден разговаря с единственото момче в училище, което носи чалма, опитвайки се да разбере какво е да си "различен". (Как какво, казва момчето с чалма, нормално е да си различен... с нещо; ами ако всички бяхме съвсем еднакви?) Скоро Денис се престрашава и позволява на Лиса не само да го облече в рокля, а и да го обуе във високи обувки и да му сложи грим. Дегизировката е толкова успешна, че двамата решават, че могат да заблудят всички, представяйки Денис за Денийз и макар в началото да е забавно, в крайна сметка Денис е изключен от училище, защото носи рокля.

Размишленията дали човек може да носи каквото си поиска и да се чувства свободен да бъде каквъвто си поиска (или какъвто Е), остават отворени. Фактът обаче е, че накрая бащата на Денис му признава колко го обича (въпреки че се е държал зле с него в тъгата си по напусналата ги майка), колко се гордее с него и как напълно го приема такъв, какъвто е. В крайна сметка Денис получава подкрепата и на съучениците си, които демонстративно се появяват всички с рокли, печелят важния футболен мач и деректорът се вижда принуден да го върне обратно на училище. Книгата завършва с обещаващо предложение от страна на учителката по френски, която предлага на Денис да играе главната роля в нейната пиеса за Жана д'Арк и всичко сякаш си идва на мястото - светът е шарен, защото ние сме различни!

Книгата е написана забавно, дори за мен (за деца със сигурност); става и за момичета, и за момчета. Повдигнатите теми са смели и провокативни. Чудя се само какво печели и какво губи Дейвид Уалямс от сравненията с Роалд Дал. Чудя се също дали тази книга би имала успех в България :-))

ПП: За жанра, в който се намира, оценявам с 4 звездички :-))
1 like · likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Boy in the Dress.
sign in »

Comments (showing 1-5 of 5) (5 new)

dateDown_arrow    newest »

message 1: by Nikoleta (new)

Nikoleta за колко годишни е горе-долу?


Bistra Ivanova 9+ дават на корицата


message 3: by Nikoleta (new)

Nikoleta а имаш ли я, защото ми звучи супер и бих я прочела :) у нас не мисля, че би й провървяло обаче :)


Bistra Ivanova Не е моя за съжаление, но те имам предвид, ако изскочи възможност да ти я заема :-)


message 5: by Nikoleta (new)

Nikoleta ок, мерси :)


back to top