Stela's Reviews > Tradarea carturarilor

Tradarea carturarilor by Julien Benda
Rate this book
Clear rating

by
2585926
's review
Dec 29, 2011

really liked it
bookshelves: philosophy-and-essay, reviews

Aparuta, pentru prima data in 1927, apartinind unui scriitor al carui nume e astazi (pe nedrept) aproape uitat, Tradarea carturarilor porneste de la premisa ca politicul (intruchipare a viziunii reale sau practice a existentei) tinde sa acapareze si sa anihileze artisticul (dimensiunea dezinteresata sau metafizica a existentei) cu ajutorul chiar al "carturarilor" (les clercs - cei devotati sferei spiritului, adica cei care, desprinsi de existenta practica, apara o forma de ideal situata in arta, filosofie, literatura sau religie) care nu se mai opun "laicilor" (les laïcs - realistii orientati spre bunuri temporale - pamint, avere, putere politica si in consecinta bintuiti de pasiuni sociale, rasiale sau nationale). "Se poate afirma a priori ca un carturar laudat de laici si-a tradat misiunea." (p.67)
Tradarea consta in adoptarea pasiunilor politice, in aservirea artei prin xenofobie si nationalism inversunat (d.e. Barrés), prin tendentionism etc., si are drept cauze extinderea intereselor politice asupra tuturor oamenilor, fara exceptie, consistenta sporita a obiectelor care alimenteaza pasiunile realiste si nu in ultimul rind dorinta si capacitatea scriitorilor de a juca un rol politic, in contextul in care cultura clasica si tinuta intelectuala sint considerabil diminuate.
Asa se explica de ce principiile carturarului modern au devenit exaltarea curajului (pe care filosofii, de la Socrate la Renan, il considerau o virtute de rangul al doilea), exaltarea onoarei, exaltarea duritatii impreuna cu dispretul fata de iubirea de oameni si cultul succesului, adica preamarirea (conform distinctiei lui Saint-Beuve) "inteligentei-spada" in locul "inteligentei-oglinda".

"...inregimentata intr-o imensa uzina, nemaistiind decit de eroisme, discipline si inventii, batjocorind orice act liber si dezinteresat, perfect hotarita sa nu-si mai plaseze idealul dincolo de lumea reala si nemaiavind alt zeu decit pe sine insasi, omenirea va savirsi lucruri mari, va dobindi stapinirea cu adevarat grandioasa a materiei inconjuratoare si constiinta cu adevarat voioasa a puterii si maretiei sale. Si istoria va zimbi la gindul ca Socrate si Iisus Cristos au murit pentru aceasta specie." (pp. 183-184)
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tradarea carturarilor.
Sign In »

No comments have been added yet.