Nike's Reviews > Tonio: een requiemroman

Tonio by A.F.Th. van der Heijden
Rate this book
Clear rating

by
2589661
's review
Feb 10, 2012

it was amazing
Read in February, 2012

Ik kreeg Tonio voor mijn 33ste verjaardag van mijn mama. Ik was in het begin wat bang voor een somber verhaal over pijn en verdriet. Maar het bleek een beklijvend, hartverscheurend en ontroerend mooi boek te zijn. Een meesterwerk zowaar. Is het omdat ik zelf kinderen heb, dat het me zo heeft aangegrepen? Of is het omdat van der Heijden zijn zoon zo mooi weet te omschrijven, dat het lijkt alsof je hem zelf hebt gekend? Ik was in Amsterdam op de plek waar Tonio door een Suzuki Swift werd gegrepen en het voelde raar vanbinnen. Lees het boek en het is alsof je een vriend verliest.

Het boek is een prachtig en sereen eerbetoon. Het stemt tot nadenken. En het doet je verdriet, maar bovenal heb ik sympathie en respect ontwikkeld voor de zoon die Tonio was en voor zijn liefhebbende ouders Adri en Mirjam.

“Soms wil ik hem heel dicht tegen me aan houden. De gedachte doet zich meestal voor als ik in bed lig te lezen, en zomaar opeens mijn boek terzijde leg. Kom maar, zeg ik dan geluidloos. Kom maar, Tonio, onder het dek. Ik zal je warm houden.”
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tonio.
Sign In »

Reading Progress

01/22/2012 page 107
17.0%
show 1 hidden update…

Comments (showing 1-3 of 3) (3 new)

dateDown arrow    newest »

Lien Braeckevelt Die staat ook klaar bij mij. Hoe bevalt ie?


Nike Super!
Wel geen boek om vrolijk v


Nike van te worden.


back to top