Mika Auramo's Reviews > Kiltin yön lahjat

Kiltin yön lahjat by Mari Mörö
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Mar 03, 2016

it was ok
bookshelves: kotimaiset-uudehkot, perhedraama, mielenterveys, lapsuus, leffa
Read in November, 2011

Mari Mörön teos Kiltin yön lahjat oli Finlandia-palkintoehdokkaana 1999 ja voitti Runeberg-palkinnon.

Kirjassa on aiheena häiriintyneen ja pitkälti heitteille jätetyn tarhaikäisen tytön kokemukset. Onnistuneen teoksesta tekee se, että kirjailija saa hienosti lukijan eläytymään pikkutytön kokemusmaailmaan minämuotoisella kerronnalla.

Tapahtumat sijoittuvat nyky-Helsinkiin ja Kallioon. Päähenkilöitä ovat Siia, hänen äitinsä Mimma (Marja-Leena Suhonen) - etäännytetty taitavasti - ja pari hampuusia: Pöyhönen ja Viikki.

Vaikka Siian pitäisi käydä tarhassa, muutamien viikkojen tapahtumien aikana hän ei sinne mene, eikä myöskään äidistä saa oikein minkäänlaista otetta: hän vain makailee sängyssä eri miesten kanssa. Huorahtavan äidin vieraiden kenkien mittaaminen sekä lemmikkihiirien kanssa leikkiminen täyttää pikkutytön päivärutiinit, ja aika ajoin pahaa oloa puretaan kepposteluun ja varasteluun.

Romaanin miehet ovat vätyksiä ja luusereita. Pöyhönen kortteeraa kuolleen mummonsa luukussa samassa rapussa kuin Suhoset. Viikki ei ole sen parempi, vaan eronneen keikkatyöläisen päivät kuluvat ryypätessä ja suunnitellessa uutta Venäjän pestiä ja viinan trokausta.

Rakenteeltaan romaani toimii hienosti, sillä katkelmallisiin lukuihin jaettuna se antaa samoihin tapahtumiin eri henkilöiden oman näkökulman. Valitettavasti mieskuva ontuu, ja kirjassa on vanhoja vitsejä, joita on tullut baarissa kuultua jo ennen teoksen ilmestymistä. Rujonkarujen miesten maailma ei välity realistisesti tuoppien ja hämäräbisnesten ääreltä.

Jotain inhimillisyyttä "konnakuorolaisesta" löytyy, ja "mömmöjen takaraivosta" hälvettyä yksi heistä alkaa parantaa maailmaa, ja ratkaisu löytyy Suhosten absurdiin kaaokseen. On aika kerätä talteen rikkinäiset puuterirasiat ja huulipuikkojen jämät.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Kiltin yön lahjat.
Sign In »

Reading Progress

03/03 marked as: read

No comments have been added yet.