Tsvetelina's Reviews > Тайните на занаята

Тайните на занаята by Robin Hobb
Rate this book
Clear rating

by
5523025
's review
Oct 18, 2011

really liked it
bookshelves: fantasy, adventure
Recommended to Tsvetelina by: Мартина Неделчева
Read from October 25 to November 17, 2011

Поредната книга, която ми бе препоръчана от приятелка... Е, какво мога да кажа аз освен това, че тя все някак успява на налучка десетката и да ми препоръча нещо, което бих харесала. Е, ще си кажете каква десетка, след като съм дала само 4 звезди на книгата? Мдаа, ама за мен това всъщност са 4.5+ звезди.

"Тайните на занаята" ни въвежда в един фантастичен свят, който на пръв поглед би породил завист у всяко днешно общество със сплотеността на хората, с предаността и вярата на народа към управниците и т.н. Но при по-обстоен преглед веднага се забелязват интригите, личните интереси, завистта, убийствата и кражбите. Книгата е по-скоро като мемоар за живота на ФицРицарин, в който той сам ни разказва за премеждията си. В първата част от трилогията се запознаваме с най-ранното му детство, като започнем от оскъдните му спомени затова как дядо му го е предал на войниците в крепостта, за да го гледа баща му, защото вече му е писнало той, обикновеният човек, да го храни. А баща му не е кой да е друг, а самият принц и бъдещ крал Рицарин. Това, разбира се, го превръща в копеле в очите на голяма част от хората и той става пречка и причина за много от последвалите събития. Рицарин се отказва от претенциите си към престола, неговият по-малък брат Искрен заема неговото място, а Фиц започва своето обучение като отровител на краля. През цялата творба Фиц се сблъсква с омразата и любовта, с предаността и подлостта, с изтощителни тренировки и опити за убийство, но когато пиратите от Далечните острови започват своите мистериозни набези към Шестте херцогства, времето за тренировки приключва и му се налага набързо да премине от ученик към таен убиец.

Най-много от всичко обаче ме впечатли изказа на авторката Робин Хоб. Книгата се чете толкова бързо и неусетно, че просто забравяш да броиш страниците, които си прочел. Изказът й има далечно родство с приказките и може би заради това още от първа глава бях сигурна, че това ще ми хареса. Авторката е почерпила магията от начина на пресъздаване на приказки и го е вплела в нейната книга, но от друга страна не е забравила да се придържа и към фентъзи жанра, придавайки специални умения на избран кръг от хора, включително и Фиц. Не е забравила да изплете и мистериозен поток от събития, които те карат да искаш да грабнеш веднага и втората книга и да я прочетеш на часа, за да разбереш какво се случва. Това определено е от онези творби, които не са писани само за проба, т.е. "да видим какво ще стане и ако се хареса, ще има и продължение". Да, първата книга като цяло завършва една от сюжетните си линии, но основната такава предстои разрешаване на проблема в по-нататъшните части. Това всъщност ми хареса, защото обемът и замисълът излизат по-мащабни.

И като споменах за специалните умения, няма да е зле да кажа две думи и за тях. Това всъщност са Осезанието и Умението. Хората, които притежават Осезанието, могат да изграждат специална връзка с животните, да разбират желанията им, да виждат и чуват през техните очи и уши, да "разговарят" с тях по определен начин, но тук искам да направя уточнението, че животните никога не говорят на човешки език, "разговорът" с тях е по-скоро като предаване на чувства на емоционално ниво. Много добро решение според мен, защото ми е писнало от животни, които по много странен начин, започват да говорят човешки. От друга страна хората, които владеят Умението, могат да се свързват духовно с други хора, да черпят сили от тях, да ги подтикват към едно или друго действие. В книгата и двете сили са подчертани като крайно опасни и че само едната от тях може да те доведе до самозабрава и гибел, да не говорим за двете взети заедно, а Фиц притежава и двете. Затова и ставаме свидетели на опитите му да овладее силите си и да превъзмогне отрицателните последици, които те му носят, което кара героя постоянно да търси себе си и да се опитва да разбере какво е най-добре да направи.

Робин Хоб ни запознава и с различни герои и много умело ни подтиква да изпитваме точно определени чувства към всеки от тях и въпреки това успява да не ги разкрива напълно, а да пази за всеки по някой скрит коз, който да ни покаже в точно определен момент. Тя ни представя Фиц, с който се потапяш в приключението, с Бърич, който внушава респект и страх, с крал Умен, който въпреки качествата му, не успяваш да го заобичаш, но все пак изпитваш почит към него, с Искрен, който те пленява с прямотата и смелостта си, със Славен, който ти иде да го цапардосаш с първото нещо, което ти попадне пред очите, с Гален, от който те побиват тръпки и желаеш да му биеш шута, с лейди Търпение, която те пленява с необикновеното си държание, със Сенч, строгият и обидчив, но честен учител на Фиц, с мистериозния шут и т.н. Но най-интересен от всички е образът на Рицарин. За него разбираме от разказите на другите, постепенно, на малки порции, които авторката ни поднася тук-там, за да си изградим по-пълна представа за бившия престолонаследник.

За мен обаче ще си остане голяма мистерия защо на български имената на книгите са съвсем различни от оригинала, като то би могло да се направи доста добър превод. Не знам това решение доколко ми харесва, защото от тези въпросни нови заглавия, така хубаво можеш да се оспойлиш, ако вържеш две и две, че просто не е истина... Е, мистерията ще си остане мистерия, но как да е...

В заключение ще кажа само, че тази книга е едно прекрасно и увлекателно четиво, което би допаднало и на хора, които не са особени почитатели на фентъзи жанра, именно заради далечната връзка с приказките, но освен това и заради увлекателността си и лесната и приятна читаемост.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Тайните на занаята.
Sign In »

Reading Progress

10/25/2011 page 36
8.0% 2 comments
10/27/2011 page 188
42.0% 2 comments
show 4 hidden updates…

Comments (showing 1-7 of 7) (7 new)

dateDown arrow    newest »

Purple Страхотно ревю! ^^


Tsvetelina Мерси :) Много се озорих и пак ми звучи странно, нооо как да е...


Стоян Благодаря за хубавите думи,явно таи книга ще се чете!


Tsvetelina Стоян wrote: "Благодаря за хубавите думи,явно таи книга ще се чете!"

Моля, дано ти хареса :)


message 5: by KRUSTAL-chan (last edited Feb 22, 2013 03:47AM) (new) - rated it 4 stars

KRUSTAL-chan Joanna Омг, Цвети, много хубаво ревю. До тук изчетох едно поне 20 ревюта на книгата и ужас, нищо не струваше... че като дойде твоето на ред - ме зарадва. хД Повечето хора не бяха написали нищо стойностно, да не говоря ако реша да ги сравня с това ревю... Част от тях само плюеха с глупави аргументи, а тези, които я бяха харесали - не са казали нищо убедително, че поне да се съглася с тях... хах.


Tsvetelina Мерси, Крис.

Иначе, да, голям проблем е това с ревютата тук, ама разни хора - разни идеали :D


message 7: by KRUSTAL-chan (last edited Feb 22, 2013 05:38PM) (new) - rated it 4 stars

KRUSTAL-chan Joanna То да беше до разните идеали само хД поне да можеха да го напишат... за съжаление.


back to top