Toni's Reviews > The Most Beautiful Book in the World: Eight Novellas

The Most Beautiful Book in the World by Éric-Emmanuel Schmitt
Rate this book
Clear rating

by
5724106
's review
Oct 22, 11

bookshelves: french, short-stories
Read from October 14 to 22, 2011

Не знаех, че английското заглавие на книгата е Най-хубавата кинга на света. Колкото и да съм скептична към обобщенията и посочването на едно-единствено велико нещо, сред множеството от красоти на света, спокойно мога да заявя, че тази книжка се доближава до идеала за най-хубава книга чрез своята поетичност, простота и красота. Предполагам, че ако и българските издатели бяха променили заглавието от Одет Тулмонд и други истории на Най-хубавата книга на света – 8 новели, щеше да удари класацията на бестселъри много, много бързо.
Ако трябва да посоча любимата си история, вероятно ще е някоя от следните – „Един прекрасен дъжодвен ден”, „Най-хубавата книга на света” или „Натрапницата”. Тези истории са толкова красиви, но и тъжни и ме разплакаха. Гадното беше, че четях „Натрапницата” в автобуса и се наложи да вадя носните кърпи. По време на същата тази история трябваше да слушам и една жена, до мен как говори с приятеля си: „Защо хората си дават парите за булевардни романи? Аз си изчетох целия Стайнбек на Kindle-a. Човек си заслужава да има в библиотеката си само класиките на хартиен носител.” Въздаржах се само да я изгледам, без да отправям коментари, но много бих искала да прочете следният откъс от Одет Тулмонд: „Може би в навалицата има и дребни секретарки и незначителни служителки като мен, но точно там е въпросът! Успял е да ни развълнува и разтърси, нас, които четем малко и не сме образовани като вас, и това доказва, че има повече талант от другите! Много повече! Защото, знаете ли, госпожо, може би и Олаф Пимс пише чудесни книги, но само докато разбра за какво ми говори, ми трябва речник и няколко шишенца аспирин. Той е сноб, който се обръща само към хората, които са чели колкото него.”
(view spoiler)
„Най-хубавата книга на света” просто ме разплака с последното си изречение. Не очаквах такъв край, ама изобщо.
За мен си беше една от най-хубавите книги, които съм чела. Всяка история имаше своята красота, но не приказна красота, а красотата на реалността – сладко-горчива. Всъщност се замислих, че всяка една от тези кратки истории може да се превърне в един красив филм, а се оказа, че Одет Тулмонд е написана по филм. Препоръчвам на всички, дори и на тези, които изначално не харесват разкази. Чете се на един дъх и всъщност отделните истории не ме караха да искам още от тях, а по-скоро исках още такива истории. Ерик-Еманюел Шмит се превърна в мой много любим автор и със сигурност ще я прочета пак един ден.
3 likes · Likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Most Beautiful Book in the World.
Sign In »

Reading Progress

10/18/2011 page 74
40.88%
show 4 hidden updates…

No comments have been added yet.