Ivana's Reviews > Smrt u Veneciji

Smrt u Veneciji by Thomas Mann
Rate this book
Clear rating

by
6323079
's review
Oct 12, 2011

liked it

Jesam li ja jedina kojoj se čini da je ova knjiga više o umjetnosti i opsesiji nego o nekakvoj pedofiliji? Mislim nekako nisam primijetila nekakav seksualni aspekt u opsesiji protagonista- nekako mi se više čini kako je ta opsesija sama sebi svrhom, nešto kao i umjetnost, možda nekakva metafora za umjetnost. Nije mi se baš činilo da je protagonist zaljubljen u tog dječaka ili da se istražuje neka neprikladna veza između djeteta i odrasle osobe. Nije baš da pokušava uspostaviti nekakav odnos sa dječakom, samo ga prati. No, dobro i to praćenje je izvor mogućeg uznemirenja za dijete. Ako se radi o još nečemu, zašto nam pisac to ne otkrije kad već otkriva sve ostalo o protagonistu? Možda je i to dio djela, nisam sigurna.

Čini mi se da se ovdje više radi o nekakvom sukobu razuma i strasti, nekakvog upita može li se to dvoje udružiti. Možda je tu i neka aluzija na stare grke. Čini mi se da je dječak više nekakva metafora za ljepotu, za umjetnost bez intelekta. Sjetim se odmah Doriana Graya. To u protagonistu koji je pisac i čovjek intelekta (da ne kažemo i Nijemac) izaziva nekakvu krizu. O čemu se tu točno radi? Možda čak i sukob između karaktera južne i zapadne Europe? Možda se južni narodi bolje nauče živjeti sa strastima upravo zato jer im se ne opiru, dok jednog intelektualca sjevera pometu jer je nepripremljen na njih?

Ne znam što je autor htio reći, nisam baš stručnjak za Thomasa Manna. Ne razumijem ovaj roman sasvim, da budem iskrena, ali znam da nema baš previše zajedničkog sa filmskom verzijom i da nije sada nekakav pokušaj da se opravda nešto što se ne može opravdati, kao što je zlostavljanje djece.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Smrt u Veneciji.
Sign In »

Reading Progress

04/09/2016 marked as: read

No comments have been added yet.