Matti Karjalainen's Reviews > Noitien asianajaja

Noitien asianajaja by Jan Guillou
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Feb 05, 2016

really liked it
bookshelves: historia, kotikirjasto, tietokirjat, politiikka-ja-yhteiskunta, uskonto, okkultismi
Read from October 29 to 31, 2011

Jan Guilloun reportaasimuotoinen tietokirja "Noitien asianajaja" (Johnny Kniga, 2004) on mielenkiintoinen historiallinen katsaus 1600-luvun noitavainoihin. Kirja keskitytään kuvaamaan etupäässä Ruotsin tapahtumia, mutta aihetta käsitellään myös muiden Pohjoismaiden näkökulmasta, ja piipahdetaanpa loppupuolella myös tutustumassa pahamaineiseen etelä-eurooppalaiseen inkvisitioonkin.

Guillou tuo teoksessa esille monia mielenkiintoisia faktoja noitavainoista, kuten sen, ettei esivalta ollut sotaisalla 1600-luvulla edes erityisen kiinnostunut koko noita-aiheesta, ja kuinka enemmän tuomioita langetettiin esimerkiksi eläimiin sekaantumisesta kuin noituudesta, vaikka aiheiden myöhempi tutkimus antaisi ehkä muuta olettaa. Hän pohdiskelee myös joukkohysteriaa ja ihmisten käyttäytymistä psykologisesta näkökulmasta, ja pyrkii todistamaan niin vasemmistolaisen kuin feministisenkin noitavaino-selityksen virheelliseksi.

Lopussa kirjailija rinnastaa myös noitavainot muutamiin järjettömiä mittasuhteita saaneisiin pedofilia-skandaaleihin, jotka perustuivat yksinomaan lasten todistajalausuntoihin, mikä saa lukijan pohtimaan ja todennäköisesti myös ymmärtämään paremmin tätä irrationaaliselta tuntuvaa vaihetta 1600-luvun historiassa.

Noitavainoista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös kahteen fiktiiviseen teokseen, eli Mikko A. Jeskasen erinomaiseen sarjakuvaan Perkele - Myytillisiä tarinoita ja Nerea Riescon läpimurtoromaaniin Ars Magicaa, joiden molempien keskeiset henkilöt ja teemat ovat esillä myös "Noitien asianajajassa".
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Noitien asianajaja.
Sign In »

Reading Progress

02/05 marked as: read

No comments have been added yet.