Matti Karjalainen's Reviews > Tarzan the Untamed

Tarzan the Untamed by Edgar Rice Burroughs
Rate this book
Clear rating

by
5721271
Ensimmäinen maailmansota on syttynyt ja taistelut ovat levinneet myös Itä-Afrikkaan. Saksan siirtomaa-armeijan osasto hyökkää Greystoken maatilalle, ja kun Tarzan saapuu vihdoin ja viimein paikalle, savuavien raunioiden keskeltä löytyy myös hänen rakkaan Janensa ruumis. Siinäpä melkoinen lähtökohta Edgar Rice Burroughsin järjestyksessään seitsemännelle Tarzan-romaanille!

Lehdissä jatkokertomuksena alunperin julkaistu romaani tuli tällä kertaa nautittua kahden erillisen niteen muodostamana jatkokertomuksena, eli muodossa "Talttumaton Tarzan" (Karisto, 1947 - 6p.) ja "Tarzan ja valkoinen nainen (Karisto, 1943 - 3p).

Burroughsin romaani edustaa vanhan liiton pulp-seikkailua parhaimmillaan niin hyvässä kuin pahassakin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa koko rahan edestä, eikä järjenkäytön anneta pilata hyvää tarinaa. Luonnollisesti mukana on rasismia, seksistisiä asenteita ja huonoa kieltä, mutta eipä anneta niiden nyt häiritä, koska ne kuuluvat pakettiin ja ovat eräällä tavalla osa genren camp-viehätystä.

Tarzan on tuskin koskaan ollut yhtä työllistetty kuin tässä romaanissa, jossa yhdessäkään luvussa ei jäädä lepäämään laakereilla. Saksalaisten upseerien on jouduttava tilille hirmuteoistaan niin kuin kyse olisi Quentin Tarantinon kostofantasiasta, ja samalla apinamiehemme tulee vaikuttaneeksi sotatoimien kulkuun vyöryttäessään saksalaisten juoksuhaudan ihmissyöjäleijonaa ja konekivääriä hyväksikäyttäen.

Saksalaissurmien jälkeen on aika kääntää katseet kauniin saksalaisvakoojattaren ja englantilaisen lentoupseerin puoleen, ja pelastettava nämä milloin minkäkin villipedon kidasta, milloin kuuluisalta kuolemaakin kauheammalta kohtalolta.

Lopussa tarina saa vielä huikeampia piirteitä. Viidakon keskeltä löytyy nimittäin salattu kaupunki, jonka sukurutsaiset asukkaat palvovat papukaijoja, joiden kanssa osaavat myös kommunikoida. Luonnollisesti kaikki kaupunkilaiset ovat pahalaatuisia kohtauksia saavia mielipuolia, joilla on tylsämieliset kasvot ja teräväksi viilatut hampaat (jälkimmäiset tosin vain miehillä, naiset saavat tyytyä rinnat paljastavaan asusteeseen). Pahiten sekaisin taitaa olla kuitenkin kaupungin kuningashuone, sillä hallitsijalla "oli useita muita kuningattaria, eivätkä ne kaikki olleet ihmisiä..." Se panee leijonaa!

Ei kai tämmöisestä voi olla tykkäämättä!
likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Tarzan the Untamed.
sign in »

No comments have been added yet.