Matti Karjalainen's Reviews > Elishan silmät

Elishan silmät by Timothée de Fombelle
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Oct 19, 11

bookshelves: kotikirjasto, fantasia, lapset-4-6-luokka, nuoret, 2000-luku, ransk-benelux-kauno, romaanit, mieskirjailijat
Read from October 15 to 19, 2011

Timothée de Fombellen "Tobi Lolness" teki melkoisen vaikutuksen, ja olinkin valmis nostamaan sen ilmestymisvuotensa parhaiden lasten- ja nuortenkirjojen joukkoon, ja toisen osan, "Elishan silmien" (Tammi, 2011) bongaaminen kirjakaupassa saikin aikaiseksi pienen riemunkiljahduksen.

En voi kiistää, etteivätkö odotukset olisi olleet korkealla, ja kylläpä ne myös suurimmaksi osaksi täyttyivät. Luonnon ja ympäristön tärkeyttä korostava, vahvasti allegorinen tarina kantoi kohtalaisen hyvin loppuun saakka, ja suvantokohdissa piti kirjailijan kaunis ja ilmeikäs kieli tarinaa pinnalla.

Suurimmaksi ongelmaksi Tobi Lolnessin tapauksessa muodostanee se, että sille on vaikea löytää kohderyhmää. Nuoret saattavat jättää tarttumatta kirjaan sen oletetun lapsellisuuden vuoksi, ja nuoremmille lapsille se on puolestaan melko haastavaa luettavaa vaihtelevan aikarakenteensa ja lukuisten hahmojensa vuoksi (myönnän itsekin sekaantuneeni pariin kertaan henkilöissä, mikä selittynee osin sillä, että ensimmäisen lukemisesta oli ehtinyt kulua jo jonkin verran aikaa, eivätkä kaikki yksityiskohdat olleet tuoreessa muistissa). Seikkailu saa paikoitellen myös melko synkkiä piirteitä, ja pari väkivaltaista kohtaustakin on mukana, eli ihan pienimmille tämä ei taida sopia edes ääneenluettuna.

Verkkokirjastoon kirjoitettujen arvioiden ja arvosanojen perusteella Tobi Lolnessin löytäneet ovat kuitenkin puolimillimetrisestä sankaristamme pitäneet, ja toivottavasti kirja löytää mahdollisimman paljon lukijoita niin hyvää fantasiaa arvostavista lapsista ja nuorista, enkä näe yhtään syytä miksi aikuinenkin ei kirjasta tästä pitää.
likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Elishan silmät.
sign in »

No comments have been added yet.