Rebecca's Reviews > Kemi: Cinta Kebebasan yang Tersesat
Kemi: Cinta Kebebasan yang Tersesat
by Adian Husaini
by Adian Husaini
Buku ini tidak cukup syarat sebagai sebuah novel sastera yang baik, tetapi adalah sebuah manual wacana balas terhadap faham liberalisme dan pluralisme agama dalam bentuk yang mudah. Ada teman mengatakan buku ini menepati "teori" Gagasan Persuratan Baru. Saya sangat menikmati wacana dalamnya, sehingga "terlupa" akan aspek-aspek sesebuah novel yang lain, maka secara peribadi, saya memberikannya 5 bintang.
Buku ini juga sedikit sebanyak mengingatkan saya kepada novel Tuhan Manusia (Faisal Tehrani).
Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Kemi.
Reading Progress
| 08/08/2011 | page 154 |
48.73% | |
| 08/07/2011 | page 86 |
27.22% | "Manual wacana balas terhadap faham 'Islam' liberal." |
Comments (showing 1-10 of 10) (10 new)
date
newest »
newest »
Norziati wrote: "Buku ini menjawab segala apa yang dipaparkan dalam novel dan filem Perempuan Berkalong Sorban. Ehem, belum baca, cuma quote kata-kata kawan :-)"Itu adalah blurb tulisan Pak Taufiq Ismail di kulit depannya. Kawan tu dah baca ke? ;P
Norziati wrote: "Eh tak perasan pulak blurb tu hehe...dia bukan sekadar baca, dah berdiskusi pun disana. Di Indonesia, acara borak buku dah jadi biasa, hatta boleh dibawa ke surau...."Gurau je kak. Abaikan...
Kawan pejabat saya dari Jakarta kata Pak Adian Husaini kini dosen di UIA, dan dia kenal orangnya. Novel ini ditulis sebagai usaha menyedarkan golongan anak muda di Indonesia daripada terjebak dengan fahaman liberalisme dan pluralisme agama.
Dalam novel ini, memang membuka mata saya terhadap subjek-subjek berat yang diajar di pesantren, seperti ilmu mantiq (logik). Juga kagum dengan kata-kata salah satu wataknya tentang peranan pesantren sebagai benteng akidah umat Islam di Indonesia.
Rebecca wrote: "Norziati wrote: "Eh tak perasan pulak blurb tu hehe...dia bukan sekadar baca, dah berdiskusi pun disana. Di Indonesia, acara borak buku dah jadi biasa, hatta boleh dibawa ke surau...."Gurau je ka..."
Ini cubaan pertama beliau menulis novel.
jiwa wrote: Adian Husaini lulusan ISTAC. Bersama rakan-rakannya menubuhkan INSISTS di Indonesia, yang terkenal dengan jurnal ilmiah ISLAMIA. Sangat gigih melawan kelompok Islam Liberal di Indonesia. Beliau banyak menulis buku tentang gerakan Islam liberal di Indonesia. Buku terbaik beliau yang saya pernah baca ialah Wajah Peradaban Barat.Ini cubaan pertama beliau menulis novel.
"
Terima kasih Tuan JR. Inshaallah saya mahu dan akan mencari buku-buku beliau yang lain.
Ya, beliau anak murid Prof Alatas juga.Satu budaya yang subur disana ialah mereka mengeluarkan karya bagi menjawab kritikan dna persoalan yang dikeluarkan oleh karya yang lain. Buku lawan buku. Bukan lawan lidah. Semoga budaya ini wujud ditanahair kita nanti InsyaAllah
Tak sangka beliau di UIA. Orang UIA pun tak tahu mengenai ini.
Terima kasih atas pencerahan Rebecca dan Pak Jiwa.
Norziati wrote: "Eh tak perasan pulak blurb tu hehe...dia bukan sekadar baca, dah berdiskusi pun disana. Di Indonesia, acara borak buku dah jadi biasa, hatta boleh dibawa ke surau...."Kak Ziati, petan tadi ada acara bedah buku oleh Dr Adian Husaini. Saya letih sangat hari ini, kawan di pejabat ajak pergi, tapi tak ada rezeki nampaknya kali ini.