Matti Karjalainen's Reviews > Kylmien kyytimies

Kylmien kyytimies by Antti Tuuri
Rate this book
Clear rating

by
5721271
Antti Tuurin ""Kylmien kyytimies"" (Otava, 2007) on itsenäinen jatko-osa Äitini suku -sarjaan. Se vie lukijansa keskelle kansalaissodan ratkaisuvaihetta, kevättalvella 1918 käytyä taistelua Tampereesta.

Työväenliikkeen rauhantahtoiseen siipeen kuuluva Jussi Kujala pakotetaan aseella uhaten liittymään valkoisten riveihin, ja siitä alkaa Hämeen punaiseen sydämeen ulottuva matka ""kylmien kyytimiehenä"", kaatuneita ja haavoittuneita kuljettavana hevoskuskina.

Kertojahahmona toimivan Kujalan näkökulma on valtaosin kiihkoton ja toteava, mutta siitä huolimatta hän ei ole immuuni ympäröivälle tuholle, kurjuudelle ja nälälle, ja saa itsekin tuntea "sen mustan ja raskaan" laskeutuvan sielunsa päälle.

Tampereen valtausta ja muita sotatapahtumia kuvataan realistisen oloisesti. Varavääpeli Rantasen hahmo ja häneen liittyvät juonenkäänteet tuntuvat paikoitellen hieman liioitelluilta, vaan tiedetäänpä kansalaissodan melskeissä tapahtuneen uskomattomampiakin asioita.

En ole erityisen paljon Antti Tuurin tuotantoa lukenut, mutta tämän teoksen perusteella siihen olisi ehkä syytä tutustua tarkemmin. "Kylmien kyytimies" on erittäin vaikuttava, jäyhällä tavalla ilmaisuvoimainen romaani.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Kylmien kyytimies.
Sign In »

Reading Progress

04/02 marked as: read

No comments have been added yet.