Valentin Chirosca's Reviews > Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război

Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război by Camil Petrescu
Rate this book
Clear rating

by
5710682
's review
Jul 31, 2011

really liked it
bookshelves: romanian
Recommended to Valentin by: Ana Andreiciuc
Read in November, 1967 , read count: 2

Camil Petrescu, împrumutânnd ridiculizarea eroticului de la Standhal, cu sarcasm de învins sentimental, oferă o realizare tehnică cu caracter dramatic, acum 80 de ani pe cheiurile gârlei.
Un erou, Ștefan Gheorghidiu, își face despre femeie o imagine irealizabilă: frumoasă și capabilă de speculație filozofică. Ei, dacă e frumoasă e nefilozoafă, geloasă, înșelătoare, lacomă, seacă și rea.
La război soldații se ascund sub podețe de frică, trași de picioare de ofițeri, un rănit cu mațele scoase salută amical pe un prieten, coloana vertebrală a armatei, plutonierul, ține discursuri patriotice în culmea zăpăcelii.
Dialog teatral, fiecare comentează cu un ochi la cititor, grija autorului este de a stinge melodramatismul firesc al unor eroi, momente vii care dau asupra misterului uman o privire scurtă și profundă.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război.
Sign In »

Comments (showing 1-1 of 1) (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Marga (new)

Marga It is a great book! It shows a philosophical view of the society before the 1-st World War. An educated man, Stefan Gheorghidiu, who loves a woman, his own wife, has to leave his old habits, for a new, different life, as a common soldier.
His last love night and his first soldier's day...(this is the title of the novel...)


back to top