Barbara Vlaeminck's Reviews > My Sister Lives on the Mantelpiece

My Sister Lives on the Mantelpiece by Annabel Pitcher
Rate this book
Clear rating

by
5911546
's review
Jul 30, 2011

really liked it

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel is een aangrijpend verhaal over verlies en loslaten vanuit het perspectief van de 10-jarige Jamie die ten midden van al die tumult zijn plaats probeert te vinden en die kost wat kost zijn familie probeert tezamen te houden.

De titel en de openingszin: "Mijn zus woont op de schoorsteenmantel. Nou ja stukjes van haar dan. Drie vingers, haar rechterelleboog en haar knieschijf liggen begraven op een begraafplaats in Londen.", prikkelden meteen mijn nieuwsgierigheid.

Door de ogen van de jongen, snijdt Pitcher op een subtiele doch nuchtere en directe manier erg controversiële onderwerpen aan: rouw, terrorisme, racisme, alcoholisme, scheiding, ...

De kinderlijke verwondering en het letterlijk opnemen van de zaken deden me regelmatig denken aan Mark Haddons succesvolle boek: 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht.'
Hetgeen zorgt voor hilarische taferelen die tegelijkertijd de situatie alleen nog maar pijnlijker maken. Waardoor er bij mij vaak een luide lach gevolgd werd door een bij de keel gegrepen stilte.

Tot in hoofdstuk 20, het breekpunt, waar de tranen me uit m'n ogen gutsten.
Dit verhaal is zo levensecht, puur en ontwapenend neergezet.

De kinderlijke waarheid recht voor de raap, die er vaak zo naast zit dat het je doet lachen maar vaak ook zo juist kan zijn, als een treffend schot in het hart.

Een aanrader voor jong en oud!
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read My Sister Lives on the Mantelpiece.
Sign In »

No comments have been added yet.