Matti Karjalainen's Reviews > Vuonna 1984

Vuonna 1984 by George Orwell
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Mar 14, 2016

liked it
bookshelves: scifi, kotikirjasto, klassikot, aikuiset, dystopiat, 1940-1969, brittiläinen-kauno, romaanit, mieskirjailijat, nuoret-aikuiset
Read from March 12 to 14, 2016 , read count: 3

George Orwellin "Vuonna 1984" (WSOY, 2008) taitaa olla niitä puhkiluettuja ja -tulkittuja maailmankirjallisuuden klassikoita, joista on vaikea kirjoittaa yhtään uutta tai omaperäistä ajatusta. Luin kirjan viimeksi joskus opiskeluaikaan, mutta ajattelin sitten verestellä muistiani, sillä tästä pitäisi kai sana tai pari osata sanoa koululaisille.

Vuonna 1984 usealle mantereelle levittäytyvää Oseaaniaa hallitsee Engsos-puolue, jonka johtajana toimii Isoksi Veljeksi kutsuttu diktaattori. Iso Veli valvoo -iskulause pitää tässä totalitaarisessa valtiossa paikkaansa, sillä kansalaisia valvotaan yötä päivää teleruutujen välityksellä, ja valtiovallan vastustaminen pelkän ajatuksen tasolla saattaa koitua kohtalokkaaksi. Jopa kieltä ollaan ryhdytty muokkaamaan siihen suuntaan, että se supistetaan niin arkaaiseen muotoon, ettei ajatusrikos ole edes teoriassa mahdollinen.

Winston Smith työskentelee Totuusministeriössä. Hänen tehtävänsä on väärentää menneisyyttä kirjoittamalla uutisia uusiksi, vastaamaan kulloistakin poliittista tilannetta ja osoittamaan että puolue on aina oikeassa. Smith on alkanut epäillä järjestelmää ja Ison Veljen kaikkivoipaisuutta, ja hän on ryhtynytkin kirjoittamaan päiväkirjaansa kerettiläisiä ajatuksia, jotka saattaisivat jo itsessään riittää kuolemantuomioon. Lopullinen käänne tapahtuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun Winston tapaa Julia-nimisen naisen, joka ajattelee samoin. Se suistaa kaksikon tielle, jolta ei ole paluuta. Mutta voiko Isoa Veljeä kukistaa? Onko salaperäistä vastarintaliikettä edes olemassa?

"Vuonna 1984" on totalitaarisen valtion kuvauksena klassikkoasemansa ansainnut, mutta puhtaasti lukuromaanina se on hieman puiseva. Orwell keskittyy poliittisen sanoman ja pessimistisen maailmankuvansa julistamiseen, eivätkä esimerkiksi henkilöhahmot muodostu erityisen mieleenpainuviksi tai moniulotteisiksi. Epäilen siis hieman, mahtaako kirja saavuttaa suurempaa suosiota hieman vauhdikkaampiin ja juonivetoisempiin dystopioihin tottuneiden nuorien keskuudessa, mutta aikuislukijalle kirjasta kyllä löytyy ajattelemisen aihetta yhdeksi jos toiseksikin lukukerraksi.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Vuonna 1984.
Sign In »

Reading Progress

03/12 marked as: read
03/12 marked as: currently-reading
03/14 marked as: read
show 1 hidden update…

No comments have been added yet.