Matti Karjalainen's Reviews > The Complete Peanuts, Vol. 1: 1950-1952

The Complete Peanuts, Vol. 1 by Charles M. Schulz
Rate this book
Clear rating

by
5721271
's review
Jul 25, 2011

liked it
bookshelves: sarjakuvat, strippikokoelmat, kotikirjasto, in-english, 1940-1969

"Good ol' Charlie Brown... How I love him!" Tällä ikimuistoisella repliikillä alkaa Charles M. Schulzin "Complete Peanuts 1950 to 1952" (Fantagraphics, 2004), joka esittelee lukijalleen rakastetun strippisarjan varhaisvaiheet ja aloittaa samalla Fantagraphics-kustantamon ansiokkaan projektin julkaista kaikki Tenavat-stripit kronologisessa järjestyksessä.

Schulz ei ole vielä tässä vaiheessa terävimmillään, ja ymmärtääkseni hän suhtautuikin pitkään melko kriittisesti 1950-luvun tuotantonsa uudelleenjulkaisuun. Sarjakuvan henkilögalleria on vielä melko suppea eivätkä hahmot ole vielä löytäneet ns. sisäistä ääntään, ulkoisesta olemuksesta nyt puhumattakaan (Ressukin kulkee vielä neljällä jalalla eikä ole juurikaan muuta kuin tavallinen koirakoira).

Sarjakuvan hioutumattomuus näkyy parhaiten Jaska Jokusen hahmossa. Sarjan alkupuolen stripeissä hän on kohtalaisen sanavalmis poika, joka uskaltaa laskea leikkiä muiden kustannuksella ja josta tytötkin vähäsen tykkäävät. Uskaltaapa hän eräässä stripissä todeta, "People just hate to admit that I'm perfect"! Merkit tulevasta ovat kuitenkin ilmassa: marraskuussa 1952 Tellu kiskaisee jalkapallon ensimmäistä kertaa Jaskan nenän edestä, ja samoihin aikoihin tehdään myös ensimmäiset viittaukset löperöön (wishy-washy) luonteeseen.

"The Complete Peanuts 1950 to 1952" sisältää myös Charles M. Schulzin haastattelun, näppärän hakemiston sekä David Michaelisin kirjoittaman henkilökuvan Schulzista. Sarjakuva on myös käännetty suomeksi Egmontin toimesta.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Complete Peanuts, Vol. 1.
Sign In »

No comments have been added yet.