rameau's Reviews > Totta

Totta by Riikka Pulkkinen
Rate this book
Clear rating

by
4884555
Myönnän, että oma vastenmielisyyteni ensimmäisen ja kolmannen persoonan sekoittamista kohtaan laskee tämän kirjan tähdityksen neljästä kahteen. Teoriassa tässä on kaikki mitä minä hyvältä kirjalta voisin odottaa. Siinä on tarina, syviä tunteita, epätäydellisiä ihmisiä ja pieniä hetkiä, jotka kruunaavat kaiken.

Mutta. Totta on parhaimmillaan vain keskittyessään yksinkertaisiin kynnyksiin sen sijaan että hukuttaisi lukijansa rakkautta valuviin sormiin tai lattialautojen rakoihin. Pulkkinen sortuu proosassaan sellaisiin ylilyönteihin, ettei elävästä elämästä lukea haluava tunnista hahmoja kanssaihmisikseen. Teemat voivat olla jumalaisia ja psyykkeet oppikirjojen sivulta repäistyjä monimutkaisemmat, mutta kun itse teksti ei kanna loppuun saakka, se ei riitä.

Ei ainakaan tämän lukijan mielestä.I admit that my own bias against mixing first and third person voices lowers the rating from four stars to two. In theory this has everything I could expect from a good book. It has a story, deep emotions, flawed people, and small moments, which crown it all.

But. True is at its best only when it focuses on the simple thresholds instead of drowning its reader in fingers trickling of love or the spaces between floorboards. In her prose Pulkkinen overreaches in a way that makes the characters unrecognisable to their fellow men. Themes can be divine and psyches more complex than those on the pages of school books, but when the text itself doesn't carry though, it's not enough.

Not for this reader at least.
likeflag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Totta.
sign in »

Reading Progress

11/02/2011 page 74
22.0%
11/17/2011 page 117
35.0% "First person verb in third limited chapter. Edit fail."
11/18/2011 page 288
87.0% "I'm assuming that wasn't an intentional fail, but the day ruins the effect."
11/18/2011 page 288
87.0% "I'm assuming that wasn't an intentional fail, but the day ruins the effect."
show 1 hidden update…

No comments have been added yet.