Toni's Reviews > The Catcher in the Rye

The Catcher in the Rye by J.D. Salinger
Rate this book
Clear rating

by
5724106
's review
Dec 02, 2011

really liked it
bookshelves: american, classics, novels, young-adult
Read from November 22 to 29, 2011 — I own a copy

Писвало ли ви е някога от света? Искали ли сте просто да го „изключите” за няколко часа? Аз да. Същото важи и за Холдън Колфийд - Спасителят в ръжта.
Когато приключих тази книга, единственото чувство, което изпитвах беше яд. Яд, че не съм я прочела преди 5-6 години; яд, че не сме я изучавали в училище и може би малко яд на света. Всъщност, като се замисля, ние изобщо не сме учили американска литература, което за мен си е жив пропуск. Макар да се води, че съм завършила езикова гимназия, с баш профил английски език, се наблягаше основно на английското, но не и на американското творчество.
Предполагам, че всеки тийнейджър би могъл да открие нещо от Холдън у себе си. Именно възможността да се асоциираме със случващото се и с героите в книгата я прави хубава и запомняща се. Образът на Холдън е жив и незабравим – с неговите монолози, изпълнени със сарказъм и чувство за хумор, макар и по-пикантно на места (неслучайно книгата е приета противоречиво заради сексуалната тематика и цветущия си език).
Със сигурност ще откриете типичния тийнейджър, който води битка със света и война със себе си, погълнат от неприязън към преподаването в училище и отвращение от хорското лицемерие.
Заглавието е въплъщение на желанието на Холдън да запази невиността, да съхрани детското у себе си:
Както и да е, аз все си представям малки деца да си играят на някъква игра в една голяма ръжена нива. Хиляди деца – а наоколо няма никой, никой голям човек, искам да кажа – освен мене. А аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта – искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда накъде отива, аз да изляза от някъде и да го спася. Ето, това бих правил по цял ден. Просто ми се иска да бъда спасителя в ръжта. Знам, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда, зная, че е лудост.
Това ясно се разбира и чрез трансформацията на стиховете на Бредбъри от „Ако някой срещне някой в цъфналата ръж” в „Когато някой някого улови в цъфналата ръж.“
Макар всички да твърдят, че книгата депресира с философските си разсъждения за сблъсъка с жестоката реалност, аз мисля, че по-скоро събужда споменът за онова свободно и необременено дете, което сме били и желанието да го запазим в себе си; а това ще ни помогне да спасим и другите „изгубени деца.” За да е щастлив човек, трябва да запази една малка частица от непорасналото дете вътре в него. То винаги ще му подсказва кое е добро и кое зло!
P.S. Асоциирах се с Холдън и защото четох книгата в предколедния декемврийски студ, докато носех червената си барета. Прочетете я и вие – дори и не предколедно. :)
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Catcher in the Rye.
Sign In »

Reading Progress

11/26/2011 page 120
43.0%
show 1 hidden update…

No comments have been added yet.