Mika Auramo's Reviews > Katz und Maus

Katz und Maus by Günter Grass
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Mar 03, 16

liked it
bookshelves: sota, leffa
Recommended for: sota-ajan nuorisokuvauksista kiinnostuneille
Read from May 11 to 14, 2011

Günther Grassin teos on suomennettu nimellä kissa ja hiiri. Se on kertomus nuorten ystävyydestä sota-ajan Saksassa, tarkemmin sanottuna Länsi-Preussissa Langfurin satamakaupungissa. Ystävyyteen kuuluu kunnioitusta, joka kohdistuu lopussa lähes myyttisiin mittoihin kohoavaan opiskelukaveriin Mahlkeen. Tarinan tapahtumia seurataan hänen kurssitoverinsa ja ihailijan Pilenzin näkökulmasta.

Kerronnallisesti romaani on mielenkiintoinen, sillä alussa paljastetaan vain, että kertoja on Mahlken luokalla lyseossa, ja toisaalta kertoja paljastaa lukijalle itsekin olevansa fiktiota. Kertomuksen edetessä motiivit salaperäisen Mahlken tarinan kertomiseen paljastuvat vähä vähältä. Kertoja muistelee ystäväänsä pitkän ajan kuluttua, jo aikuisena ollessaan erään asuntolan sihteerinä.

Eletään siis sota-aikoja, vaikka se ei kotirintamalle tunnu ulottuvankaan kuin uutisten ja erään luutnantin lukiovierailun myötä. Poikajoukko viettää kolme kesää uiden ja sukellellen kaikenlaisia romuja uponneista aluksista. Vuosien myötä heidän suhteensa kehittyy vähitellen, mutta kertomus on fokusoitu ennen kaikkea Mahlkeen ja hänen ylivertaisuuteensa. Hän saa jopa kutsumanimen ”Mahlke suuri”, sillä hän pystyy sellaisiin suorituksiin, joihin muut pojat eivät pysty – myös varastamaan rautaristin luutnantilta.

Muiden vielä opiskellessa viimeistä vuotta Pilenzin tietoon tulee yhtä ja toista erinomaista kunnostautumista sotatilanteissa. Vielä viimeisen kerran Mahlken tultua kotikulmille hänen sädekehänsä ei himmene yllättävästä loppuratkaisusta huolimatta. Kierkegaardia ja Dosvejevskia siteeraava sotasankari saa elinikäisen ihailijan, joka kaipaa vielä idoliaan vuonna 1959.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Katz und Maus.
Sign In »

Reading Progress

03/03 marked as: read

No comments have been added yet.